13 dec 2014 06:01

23 jan 2015 15:17

Ett Jas-plan till världens barn

Nyligen avslutades en insamling för världens barn. Efter en fantastisk insats av näringsliv, föreningar, artister och enskilda, kom man upp till den imponerande summan av cirka 71 miljoner, vill jag minnas. Det är nästan ett tiondels Jas-plan!
  Skriv ut artikeln      Rätta fel

Samtidigt höjs allt mer högljudda röster om upprustning i takt med att Putinparanoian sprider sig i konungariket. Bl.a. skall tio extra Jas införskaffas, och det lär väl finnas en politisk majoritet för detta, liksom, dessvärre, även för ett medlemskap i Nato.

Sett historiskt så har ju militära allianser alltid varit ett gissel för mänskligheten. För 100 år sedan kastades världen ut i ett inferno som kostade miljoner liv och banade väg för nazismeländet och senare det kalla kriget. Detta i sin tur var en hårsmån ifrån att mynna ut i kärnvapenkrig. Man har tydligen inte lärt sig ett skvatt, utan bygger upp nya allianser. Jag hoppas, för Guds skull, att Sverige väljer att inte delta i sådant vansinne.

Men Putin då? Är han så skrämmande? Han låter sig gärna fotograferas i olika machosituationer, t.ex. i bar överkropp och påhängd en massa knallpåkar och med foten vilande på något nedlagt byte. Detta är väl mera ett beteende man kan förvänta sig av osäkra och testosteronstinna tjugoåringar på ett logement, än av en så kallad statsman. Uppenbarligen har han en mycket bristfällig självbild. Dessa fasoner förs över, vad det verkar, till ett nationellt plan, med förtäckta hot åt höger och vänster, en tystad opposition och en upprustning för astronomiska summor. Ryssland behöver naturligtvis sina resurser förtvivlat väl till vettigare saker. Putin är patetisk i mina ögon, men kanske logisk med tanke på att han varit hantlangare åt KGB, en organisation som knappast är känd för humanitet och fredssträvanden.

Nu skall alltså Sverige ändå hoppa på upprustningståget p.g.a. dennes många destruktiva påhitt. Kanske sätts det av skattemedel till tio extra Jas-plan, och så får det väl bli i så fall om det finns en majoritet för detta. Mitt förslag är att vi nöjer oss med nio, och låter pengarna för det tionde gå till världens barn. Det är min fasta övertygelse att detta ”tionde plan” skulle utgöra en mycket slagkraftigare åtgärd för fred än de nio övriga tillsammans.

Samtidigt skulle det kanske vara en tankeställare till alla de betongrumpor runt om i världen som fortfarande inbillar sig att aggressivitet, kulor och krut är vägen till fred.

Kommunikation, ömsesidig respekt och kompromissvilja är den enda framkomliga vägen vid konflikt. Och du: Du blir alltid bemött som du förtjänar!

Men Putin då? Jag tycker att UD skall skicka honom en personlig inbjudan till att deltaga i en nybörjarkurs i ”Vett och etikett” på någon trevlig konferensanläggning. Det skulle både han och världen må bra av.

Kaj Lindner

Samtidigt höjs allt mer högljudda röster om upprustning i takt med att Putinparanoian sprider sig i konungariket. Bl.a. skall tio extra Jas införskaffas, och det lär väl finnas en politisk majoritet för detta, liksom, dessvärre, även för ett medlemskap i Nato.

Sett historiskt så har ju militära allianser alltid varit ett gissel för mänskligheten. För 100 år sedan kastades världen ut i ett inferno som kostade miljoner liv och banade väg för nazismeländet och senare det kalla kriget. Detta i sin tur var en hårsmån ifrån att mynna ut i kärnvapenkrig. Man har tydligen inte lärt sig ett skvatt, utan bygger upp nya allianser. Jag hoppas, för Guds skull, att Sverige väljer att inte delta i sådant vansinne.

Men Putin då? Är han så skrämmande? Han låter sig gärna fotograferas i olika machosituationer, t.ex. i bar överkropp och påhängd en massa knallpåkar och med foten vilande på något nedlagt byte. Detta är väl mera ett beteende man kan förvänta sig av osäkra och testosteronstinna tjugoåringar på ett logement, än av en så kallad statsman. Uppenbarligen har han en mycket bristfällig självbild. Dessa fasoner förs över, vad det verkar, till ett nationellt plan, med förtäckta hot åt höger och vänster, en tystad opposition och en upprustning för astronomiska summor. Ryssland behöver naturligtvis sina resurser förtvivlat väl till vettigare saker. Putin är patetisk i mina ögon, men kanske logisk med tanke på att han varit hantlangare åt KGB, en organisation som knappast är känd för humanitet och fredssträvanden.

Nu skall alltså Sverige ändå hoppa på upprustningståget p.g.a. dennes många destruktiva påhitt. Kanske sätts det av skattemedel till tio extra Jas-plan, och så får det väl bli i så fall om det finns en majoritet för detta. Mitt förslag är att vi nöjer oss med nio, och låter pengarna för det tionde gå till världens barn. Det är min fasta övertygelse att detta ”tionde plan” skulle utgöra en mycket slagkraftigare åtgärd för fred än de nio övriga tillsammans.

Samtidigt skulle det kanske vara en tankeställare till alla de betongrumpor runt om i världen som fortfarande inbillar sig att aggressivitet, kulor och krut är vägen till fred.

Kommunikation, ömsesidig respekt och kompromissvilja är den enda framkomliga vägen vid konflikt. Och du: Du blir alltid bemött som du förtjänar!

Men Putin då? Jag tycker att UD skall skicka honom en personlig inbjudan till att deltaga i en nybörjarkurs i ”Vett och etikett” på någon trevlig konferensanläggning. Det skulle både han och världen må bra av.

Kaj Lindner

Välkommen att kommentera på sla.se. Vi förhandsmodererar alla kommentarer, om det är första gången du kommenterar läs våra regler kring artikelkommentarer.