07 maj 2015 06:00

07 maj 2015 06:00

Den förlorade värnplikten

FÖRSVARET.

Återinför. Jag erinrar mig en vårdagsutflykt till Bernard på berget. Här är ryttmästare Englund i karolineruniform en välbekant person. Han välkomnade oss men kom snart in på sin hjärtefråga, rikets förlust, den förlorade värnplikten. Nu går åttiotusen arbetslösa ungdomar vilsna med tummen i handen och kroknande ryggar. Det beslutet på högre ort kontrade Bernard med sin flagga på halv stång.
  Skriv ut artikeln      Rätta fel

Visst, 1989 var vila i fredstid ett dåligt genomtänkt regeringsbeslut. Nu är det ett äventyrligt beslut. Plattformen för muckande rekryter att gå vidare i arbetslivet som yrkessoldat eller via en meningsfull och intressant samhällsorienterad militär utbildning till exempel brandförsvar, polisen och ambulans/sjukvården är borta.

Funderingar kring min egen tid i lumpen var dock positiv när viljan och kunnighet hos befäl infann sig. Det gav ledarskap och social utveckling att reflektera och reagera i senare vardagliga händelser att inte vända ryggen till. Den förlöjligade exercisen var och är nödvändig men i omvänd ordning. Reagera och reflektera! Återinför värnplikten!

Arne Barthelson

Karlsborg

Visst, 1989 var vila i fredstid ett dåligt genomtänkt regeringsbeslut. Nu är det ett äventyrligt beslut. Plattformen för muckande rekryter att gå vidare i arbetslivet som yrkessoldat eller via en meningsfull och intressant samhällsorienterad militär utbildning till exempel brandförsvar, polisen och ambulans/sjukvården är borta.

Funderingar kring min egen tid i lumpen var dock positiv när viljan och kunnighet hos befäl infann sig. Det gav ledarskap och social utveckling att reflektera och reagera i senare vardagliga händelser att inte vända ryggen till. Den förlöjligade exercisen var och är nödvändig men i omvänd ordning. Reagera och reflektera! Återinför värnplikten!

Arne Barthelson

Karlsborg

Välkommen att kommentera på sla.se. Vi förhandsmodererar alla kommentarer, om det är första gången du kommenterar läs våra regler kring artikelkommentarer.