22 feb 2016 06:00

22 feb 2016 06:00

Framtidens bibliotek som försvann

TIBRO

Mörkt. Med spänning och positiv förväntan besökte jag nyligen det nyrenoverade biblioteket i Tibro. Min bestörtning över renoveringen har inte gått över trots att jag gått tillbaka för att ge den en ny chans.

Det första som möter besökaren är ett totalt mörker. För att läsa på de få böckernas bokryggar, som finns vid entrén, behöver man ficklampa. Sedan drabbas man av avsaknaden av böcker. Några få hyllor finns dock, men ytan mellan hyllorna utnyttjas till dataplatser och bord. Båda gångerna har dessa varit upptagna av unga låntagare så det var svårt att få plats eller kunna leta i lugn och ro. Jag välkomnar verkligen att barn och unga uppsöker biblioteket men vill inte störa dem i deras verksamhet. Många böcker, kanske de flesta, förvaras i ett öppet magasin men inte på ett sätt som möjliggör ett spontant letande.

Konstväggen och den gula soffgruppen är en vacker hörna. Synd att tidskrifterna inte finns i anslutning till denna.

Genom tidigare insändare i SLA har det framkommit att personalen känt sig överkörd så därför ställer jag följande frågor till dem inom kommunen som beslutat och genomdrivit ombyggnaden: Hur kan man skapa en så mörk miljö där besökarna främst kommer för att läsa? Det runda rummet tar också bort ljuset som kommer från fönstren.

Ett bibliotek uppsöker man för att få inspiration, kunna botanisera bland hyllorna och hitta böcker som man inte visste fanns. För detta behövs mycket böcker som exponeras synligt. Vad är tanken med ta bort så mycket hyllmeter?

Vilka har tillfrågats och deltagit i besluten? Uppenbarligen inte personalen! Har några brukare fått lämna synpunkter?

Till slut hoppas jag att personalen arbetar vidare lika serviceinriktad och inspirerad som tidigare. Ni har en viktig uppgift!

Bibliotekskramare

Det första som möter besökaren är ett totalt mörker. För att läsa på de få böckernas bokryggar, som finns vid entrén, behöver man ficklampa. Sedan drabbas man av avsaknaden av böcker. Några få hyllor finns dock, men ytan mellan hyllorna utnyttjas till dataplatser och bord. Båda gångerna har dessa varit upptagna av unga låntagare så det var svårt att få plats eller kunna leta i lugn och ro. Jag välkomnar verkligen att barn och unga uppsöker biblioteket men vill inte störa dem i deras verksamhet. Många böcker, kanske de flesta, förvaras i ett öppet magasin men inte på ett sätt som möjliggör ett spontant letande.

Konstväggen och den gula soffgruppen är en vacker hörna. Synd att tidskrifterna inte finns i anslutning till denna.

Genom tidigare insändare i SLA har det framkommit att personalen känt sig överkörd så därför ställer jag följande frågor till dem inom kommunen som beslutat och genomdrivit ombyggnaden: Hur kan man skapa en så mörk miljö där besökarna främst kommer för att läsa? Det runda rummet tar också bort ljuset som kommer från fönstren.

Ett bibliotek uppsöker man för att få inspiration, kunna botanisera bland hyllorna och hitta böcker som man inte visste fanns. För detta behövs mycket böcker som exponeras synligt. Vad är tanken med ta bort så mycket hyllmeter?

Vilka har tillfrågats och deltagit i besluten? Uppenbarligen inte personalen! Har några brukare fått lämna synpunkter?

Till slut hoppas jag att personalen arbetar vidare lika serviceinriktad och inspirerad som tidigare. Ni har en viktig uppgift!

Bibliotekskramare

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.