05 nov 2013 12:38

23 jan 2015 15:33

Farligt i morgontrafiken...

Lena Jonsson
  Skriv ut artikeln      Rätta fel

”Jorå, fötterna sitter kvar, hela är de också. Nej, jag fick inga andra skador, jag hann ju hoppa undan. Lite lerstänk på skorna, det var allt. Tack för att du frågade”.

Ovanstående konversation ägde inte rum när jag gick till jobbet häromdagen. Det borde den ha gjort. En bilist såg sin chans att snabbt komma ut från korsningen och ut på den större vägen. Det var bara ett hinder – jag.

På morgonen när tiden är knapp går det inte att förlora 20 sekunder på att behöva vänta ut trafiken på den större vägen. Alltså körde bilisten över övergångsstället där jag just klivit ut, på väg mellan de två bilar som låg före bilen som jag nu talar om. Det var ingen som helst tvekan om att chauffören såg mig, det var ljust och jag fick svänga 90 grader för att komma fram. Men förmodligen tänkte föraren att ”jag hinner framför henne”.

Och visst, det gick ju bra. Det var egentligen ingen fara för mina tår eller någon annan del på kroppen. Men det jäkligt nära att det kunde ha blivit det.

Men. Jag är ju i alla fall vuxen och kunde (med en ofattbar vighet som i efterhand förvånar mig) hoppa undan och fick som sagt bara lite lerstänk på skorna. Tänk om det i stället hade varit ett litet barn, som ”lurades” ut på övergångsstället eftersom bilarna egentligen stod still just då. Och tänk om det lilla barnet inte hade uppfattat att föraren gasade på. Eller tänk om det varit ett barn på cykel (många väldigt små barn cyklar ensamma har jag noterat) som hade kommit farande.....

Och ytterligare en annan dag skrämde jag slag på en bilförare som inte såg mig trots att jag var helt klädd i reflexer, en hängande i jackan och en runt varje handled. På den extremt smala gatan skulle två bilar mötas och den ena föraren blev livrädd och körde upp farligt nära ett staket. Där stod jag och tryckte för att hålla mig ur vägen. Men jag insåg att bilföraren inte sett alls mig och när jag kände staketet i ryggen dunkade jag till rejält i biltaket för att inte bli klämd.

Jag kan ju bara gissa att personen i bilen blev väldigt rädd.

Kontentan av ovanstående? Jo, att det är farligt och svårt med trafik och att allt bygger på regler och samspel. Men insatsen för oskyddade är så mycket större. Så på med reflexer och lampor och allt så att ni syns!

Hiss: Bra att Högsta domstolen tar upp Marina-fallet

Diss: Den svenska psykvården...

”Jorå, fötterna sitter kvar, hela är de också. Nej, jag fick inga andra skador, jag hann ju hoppa undan. Lite lerstänk på skorna, det var allt. Tack för att du frågade”.

Ovanstående konversation ägde inte rum när jag gick till jobbet häromdagen. Det borde den ha gjort. En bilist såg sin chans att snabbt komma ut från korsningen och ut på den större vägen. Det var bara ett hinder – jag.

På morgonen när tiden är knapp går det inte att förlora 20 sekunder på att behöva vänta ut trafiken på den större vägen. Alltså körde bilisten över övergångsstället där jag just klivit ut, på väg mellan de två bilar som låg före bilen som jag nu talar om. Det var ingen som helst tvekan om att chauffören såg mig, det var ljust och jag fick svänga 90 grader för att komma fram. Men förmodligen tänkte föraren att ”jag hinner framför henne”.

Och visst, det gick ju bra. Det var egentligen ingen fara för mina tår eller någon annan del på kroppen. Men det jäkligt nära att det kunde ha blivit det.

Men. Jag är ju i alla fall vuxen och kunde (med en ofattbar vighet som i efterhand förvånar mig) hoppa undan och fick som sagt bara lite lerstänk på skorna. Tänk om det i stället hade varit ett litet barn, som ”lurades” ut på övergångsstället eftersom bilarna egentligen stod still just då. Och tänk om det lilla barnet inte hade uppfattat att föraren gasade på. Eller tänk om det varit ett barn på cykel (många väldigt små barn cyklar ensamma har jag noterat) som hade kommit farande.....

Och ytterligare en annan dag skrämde jag slag på en bilförare som inte såg mig trots att jag var helt klädd i reflexer, en hängande i jackan och en runt varje handled. På den extremt smala gatan skulle två bilar mötas och den ena föraren blev livrädd och körde upp farligt nära ett staket. Där stod jag och tryckte för att hålla mig ur vägen. Men jag insåg att bilföraren inte sett alls mig och när jag kände staketet i ryggen dunkade jag till rejält i biltaket för att inte bli klämd.

Jag kan ju bara gissa att personen i bilen blev väldigt rädd.

Kontentan av ovanstående? Jo, att det är farligt och svårt med trafik och att allt bygger på regler och samspel. Men insatsen för oskyddade är så mycket större. Så på med reflexer och lampor och allt så att ni syns!

Hiss: Bra att Högsta domstolen tar upp Marina-fallet

Diss: Den svenska psykvården...