07 nov 2013 06:00

23 jan 2015 15:34

En novembervecka att minnas

  Skriv ut artikeln      Rätta fel

November. Det är ingen månad som hör till mina favoriter på året men den här veckan är ett undantag. Inte för att den är mindre dyster eller mer uppmuntrande än någon annan i den här månaden. Nej, utan därför att jag bara vill minnas det som utspelade sig för 24 år sedan.

Det har beskrivits som det största som har hänt sedan det romerska imperiets kollaps.

Jag har ingen anledning att ifrågasätta den jämförelsen. Berlinmurens fall som ledde till kommunismens sammanbrott är en omvälvande händelse.

Det var i november som det osannolika och till synes omöjliga utspelade sig under dramatiska former i DDR – denna förfärliga skapelse. Jag har svårt att släppa det.

Kommunismen var ett samhällssystem som inte fungerade men det är mycket annat här i världen som inte heller fungerar men som ändå inte krackelerar.

Ett helt system som hade satt skräck i människor kastades över ända. Frihet blev ett ord som även östtyskar kunde ta i sin mun och Europa kunde äntligen enas efter två världskrig och över 40 år av kallt krig.

Det var inte bara muren rent fysiskt som utgjorde förtrycket i DDR, ty Stasis aktiva och omfattande övervakning var en lika stor del i detta. Folk som levt och växt upp på fel sida om muren har berättat om angivare överallt och en ständig rädsla av att vara övervakad och där förtroende mellan människor var mycket begränsat. Det är svårt att föreställa sig ett samhälle där ingen vågar lita på någon och där människor inte törs säga vad man egentligen tycket och tänker utan hela tiden tvingas säga något annat för att inte riskera repressalier.

Mot den här bakgrunden är det förståeligt att tyskarna agerar som de gör kring den avlyssningsskandal som rullats upp efter Edward Snowdens avslöjande om USA:s nationella säkerhetsmyndighet NSA:s massbevakning av mejl och telefonsamtal.

Det finns en stark avsky mot statlig övervakning och registrering av människor och uppgifter i media om att även europeiska medborgare och politiker har avlyssnats väcker känslor och för tankarna bakåt i tiden. Därav den hårda tyska kritiken men samtidigt ska man ju inte spionera på sina vänner. Eller?

Tyskland står ännu, sedan valet till förbundsdagen tidigare i september, utan någon regering. Den sittande kanslern Angela Merkel och hennes kristdemokrater blev den stora valsegraren men de förlorade samtidigt sin koalitionspartner FDP, det liberala partiet, som hamnade under spärren till parlamentet. Därmed tvingas Merkel försöka övertyga Socialdemokraterna eller kanske det tyska miljöpartiet om att bilda regering, ty minoritetsregeringar, även en stark sådan, är inget som klingar väl i Tyskland. Tumultet under Weimarrepubliken med alla regeringskriser som ledde till demokratins fall och uppståndelsen av Nazityskland på 1930-talet skaver fortsatt i det undermedvetna.

Att få tyskarna att glömma såväl mellankrigstiden som DDR:s förtryckningsapparat går inte, trots att många andra tycker att det tillhör det förgångna.

Inget varar för evigt och inget går att ta för givet.

Det går igen även en kall och mörk novemberkväll 2013.

HISSA – Gulddrömmen sprack men U17-landslaget har gjort det bra i fotbolls-VM.

DISSA – Oaktsamhet eller rent slöseri av skattepengar. Dags för alla ansvariga att vakna.

November. Det är ingen månad som hör till mina favoriter på året men den här veckan är ett undantag. Inte för att den är mindre dyster eller mer uppmuntrande än någon annan i den här månaden. Nej, utan därför att jag bara vill minnas det som utspelade sig för 24 år sedan.

Det har beskrivits som det största som har hänt sedan det romerska imperiets kollaps.

Jag har ingen anledning att ifrågasätta den jämförelsen. Berlinmurens fall som ledde till kommunismens sammanbrott är en omvälvande händelse.

Det var i november som det osannolika och till synes omöjliga utspelade sig under dramatiska former i DDR – denna förfärliga skapelse. Jag har svårt att släppa det.

Kommunismen var ett samhällssystem som inte fungerade men det är mycket annat här i världen som inte heller fungerar men som ändå inte krackelerar.

Ett helt system som hade satt skräck i människor kastades över ända. Frihet blev ett ord som även östtyskar kunde ta i sin mun och Europa kunde äntligen enas efter två världskrig och över 40 år av kallt krig.

Det var inte bara muren rent fysiskt som utgjorde förtrycket i DDR, ty Stasis aktiva och omfattande övervakning var en lika stor del i detta. Folk som levt och växt upp på fel sida om muren har berättat om angivare överallt och en ständig rädsla av att vara övervakad och där förtroende mellan människor var mycket begränsat. Det är svårt att föreställa sig ett samhälle där ingen vågar lita på någon och där människor inte törs säga vad man egentligen tycket och tänker utan hela tiden tvingas säga något annat för att inte riskera repressalier.

Mot den här bakgrunden är det förståeligt att tyskarna agerar som de gör kring den avlyssningsskandal som rullats upp efter Edward Snowdens avslöjande om USA:s nationella säkerhetsmyndighet NSA:s massbevakning av mejl och telefonsamtal.

Det finns en stark avsky mot statlig övervakning och registrering av människor och uppgifter i media om att även europeiska medborgare och politiker har avlyssnats väcker känslor och för tankarna bakåt i tiden. Därav den hårda tyska kritiken men samtidigt ska man ju inte spionera på sina vänner. Eller?

Tyskland står ännu, sedan valet till förbundsdagen tidigare i september, utan någon regering. Den sittande kanslern Angela Merkel och hennes kristdemokrater blev den stora valsegraren men de förlorade samtidigt sin koalitionspartner FDP, det liberala partiet, som hamnade under spärren till parlamentet. Därmed tvingas Merkel försöka övertyga Socialdemokraterna eller kanske det tyska miljöpartiet om att bilda regering, ty minoritetsregeringar, även en stark sådan, är inget som klingar väl i Tyskland. Tumultet under Weimarrepubliken med alla regeringskriser som ledde till demokratins fall och uppståndelsen av Nazityskland på 1930-talet skaver fortsatt i det undermedvetna.

Att få tyskarna att glömma såväl mellankrigstiden som DDR:s förtryckningsapparat går inte, trots att många andra tycker att det tillhör det förgångna.

Inget varar för evigt och inget går att ta för givet.

Det går igen även en kall och mörk novemberkväll 2013.

HISSA – Gulddrömmen sprack men U17-landslaget har gjort det bra i fotbolls-VM.

DISSA – Oaktsamhet eller rent slöseri av skattepengar. Dags för alla ansvariga att vakna.