14 nov 2013 06:00

23 jan 2015 15:34

Den okände turisten i Havanna

Linus Hellman.
  Skriv ut artikeln      Rätta fel

Var kommer ni ifrån? Frågan återkom ständigt till oss. Vi gjorde allt för att svara uppriktigt på frågan.

Från Sverige, sade vi gång efter gång på för oss tydlig engelska. Från Schweiz, fick vi nästan alltid som ett eko efter att vi svarat.

Att göra sig förstådd på spansktalande Kuba i somras var inte alltid enkelt för två unga personer som inte behärskar det spanska språket. Min tyska var inte att tänka på i Karibien. Min skolfranska alltför bristfällig för att kunna användas och göra mig förstådd på. Spanska har jag aldrig läst men jag försökte med mitt bästa uttal: S-U-E-C-A – Vi är svenskar.

Ibland tycktes inte ens detta hjälpa. Jag minns särskilt en händelse under vårt besök i Havanna när en kubansk polis insisterade på att få eskortera oss till en bank när vi frågade efter någonstans att ta ut pengar. Han kunde visserligen tala viss engelska men förstod ändå inte var vi kom ifrån. Återigen blev vi tagna för att vara schweizare.

Han började tala om de kalla alperna medan han såg hur våra pannor dräpte av rinnande svett när en sol utan nåd sken från en klarblå himmel. Därefter fortsatte han med att nämna Roger Federrer. Ni vet den schweiziska tennisstjärnan. Världens bästa spelare, utbrast han.

Denna oskyldiga och banala händelse fick mig att fundera över mitt ursprung. Vad är egentligen Sverige? Vad definierar Sverige? Eller rättare sagt. Vem är svensk? Den sistnämnda frågan har dykt upp och blivit allt mer återkommanden när främlingsfientliga krafter spelar en allt större roll i våra samhällen.

Är det Volvo? Är det Abba? Är det Alfred Nobel? För att nämna några exempel. Listan kan lätt göras ännu längre men – nej. Vad vore Sverige utan fotbollsspelaren Zlatan Ibrahimovic? När inte orden eller språken räcker till får man ta till symboler och Zlatan är tveklöst Sverige personifierad. Utan Zlatan hade i alla fall vi förblivit okända turister i Havanna.

Det här är något av tidens tecken och jag tycker att det säger något mer 2013. I dessa tider när den otidsenliga och rent ödesdigra ideologin nationalism ånyo växer och breder ut sig i Europa. Nationalismen tillhör 1800-talet och är sedan länge förpassad till det runda arkivet, men den nationalistiska sjukan har spridit sig över hela Europa och har förstärkts av de bistra ekonomiska tiderna.

Det har också blivit tydligare att världsledarnas blickar enbart sträcker sig till nationsgränserna och att internationalisering har blivit något fult som ingen längre vill känna sig vid. I svåra tider samlas människor kring traditionella värden och hittar en gemensam fiende som är orsaken till allt elände och alla problem.

Det är dags att lyssna till de tre musketörernas valspråk: En för alla och alla för en. Det är gemensamt och framförallt via Europa som vi kan forma en bättre värld för oss alla. Ett fredligt och förenat Europa som samarbetar bortom skadlig nationalism och isolationism är den liberala demokratins principer och det är värden som fortfarande bär för framtiden.

Idén om att människor är så olika att vi inte kan leva tillsammans och att vi därmed måste skilja på människor och ställa folk mot folk är inte någon idé för framtiden. Nationalismen är trångsynt och hopplöst efter i tiden.

HISSA – Dags för playoff till fotbolls-VM. Nu tar vi Portugal.

DISSA – Bristerna inom skolan som grankas ihärdigt just nu.

Var kommer ni ifrån? Frågan återkom ständigt till oss. Vi gjorde allt för att svara uppriktigt på frågan.

Från Sverige, sade vi gång efter gång på för oss tydlig engelska. Från Schweiz, fick vi nästan alltid som ett eko efter att vi svarat.

Att göra sig förstådd på spansktalande Kuba i somras var inte alltid enkelt för två unga personer som inte behärskar det spanska språket. Min tyska var inte att tänka på i Karibien. Min skolfranska alltför bristfällig för att kunna användas och göra mig förstådd på. Spanska har jag aldrig läst men jag försökte med mitt bästa uttal: S-U-E-C-A – Vi är svenskar.

Ibland tycktes inte ens detta hjälpa. Jag minns särskilt en händelse under vårt besök i Havanna när en kubansk polis insisterade på att få eskortera oss till en bank när vi frågade efter någonstans att ta ut pengar. Han kunde visserligen tala viss engelska men förstod ändå inte var vi kom ifrån. Återigen blev vi tagna för att vara schweizare.

Han började tala om de kalla alperna medan han såg hur våra pannor dräpte av rinnande svett när en sol utan nåd sken från en klarblå himmel. Därefter fortsatte han med att nämna Roger Federrer. Ni vet den schweiziska tennisstjärnan. Världens bästa spelare, utbrast han.

Denna oskyldiga och banala händelse fick mig att fundera över mitt ursprung. Vad är egentligen Sverige? Vad definierar Sverige? Eller rättare sagt. Vem är svensk? Den sistnämnda frågan har dykt upp och blivit allt mer återkommanden när främlingsfientliga krafter spelar en allt större roll i våra samhällen.

Är det Volvo? Är det Abba? Är det Alfred Nobel? För att nämna några exempel. Listan kan lätt göras ännu längre men – nej. Vad vore Sverige utan fotbollsspelaren Zlatan Ibrahimovic? När inte orden eller språken räcker till får man ta till symboler och Zlatan är tveklöst Sverige personifierad. Utan Zlatan hade i alla fall vi förblivit okända turister i Havanna.

Det här är något av tidens tecken och jag tycker att det säger något mer 2013. I dessa tider när den otidsenliga och rent ödesdigra ideologin nationalism ånyo växer och breder ut sig i Europa. Nationalismen tillhör 1800-talet och är sedan länge förpassad till det runda arkivet, men den nationalistiska sjukan har spridit sig över hela Europa och har förstärkts av de bistra ekonomiska tiderna.

Det har också blivit tydligare att världsledarnas blickar enbart sträcker sig till nationsgränserna och att internationalisering har blivit något fult som ingen längre vill känna sig vid. I svåra tider samlas människor kring traditionella värden och hittar en gemensam fiende som är orsaken till allt elände och alla problem.

Det är dags att lyssna till de tre musketörernas valspråk: En för alla och alla för en. Det är gemensamt och framförallt via Europa som vi kan forma en bättre värld för oss alla. Ett fredligt och förenat Europa som samarbetar bortom skadlig nationalism och isolationism är den liberala demokratins principer och det är värden som fortfarande bär för framtiden.

Idén om att människor är så olika att vi inte kan leva tillsammans och att vi därmed måste skilja på människor och ställa folk mot folk är inte någon idé för framtiden. Nationalismen är trångsynt och hopplöst efter i tiden.

HISSA – Dags för playoff till fotbolls-VM. Nu tar vi Portugal.

DISSA – Bristerna inom skolan som grankas ihärdigt just nu.

  • Linus Hellman