15 nov 2013 06:00

23 jan 2015 15:34

Tidens hastighet varierar

Flemming Mouritsen.
  Skriv ut artikeln      Rätta fel

För ett litet tag sedan råkade jag stuka foten när jag skulle kliva över ett dike och dagen efter kunde jag inte gå på foten. Av en lyckans slump skulle jag inte arbeta den dagen, så jag satt hemma och kände mig eländig och ynklig och ensam.

Vad gör man då? Jo, man skriver naturligtvis om sitt eländiga tillstånd på facebook och dessutom frågade jag om någon hade kryckor att låna ut.

Detta resulterade i en hel del kommentarer och till sist blev resultatet att en vän på facebook bad sin mor köra hem till mig och leverera ett par kryckor.

Så blev det också och när jag uttryckt min tacksamhet bjöd jag henne på kaffe och vi hade en mycket trevlig stund vid vårt köksbord.

Nu kommer vi till ärendet för denna krönika; Vi pratade naturligtvis om ditt och datt men när hon hade åkt satt jag och tänkte på en av sakerna vi hade pratat om: Hur fort tiden går när man blir äldre.

Hon gick i pension för en del år sedan och trivdes bra med sitt liv, förutom att dagarna försvann så förtvivlat fort. Jag kontrade med att jag mindes när jag var ung och en äldre dam sade till mig att tiden skulle gå mycket fortare när jag blev äldre. Då hade jag tänkt: Du fattar ju ingenting! Tiden går ju så fort som tiden går, oavsett hur gammal man är.

Men med tiden upptäckte jag hur rätt hon hade. Nuförtiden visslar tiden i väg så att man knappt hinner njuta av julen innan det är midsommar.

Men det är ju inte bara så enkelt. Tidens hastighet påverkas även av hur man har det. Har man tråkigt och vill att klockan skall skynda sig lite så masar sig tiden fram i ett omåttligt långsamt tempo. Om man tittar på klockan då man tycker att det måste ha gått en timme så har det bara gått fem minuter. Samma sak om man har ont och sitter i ett väntrum, till exempelvis hos tandläkaren och vet att en bedövningsspruta och lättnad väntar där inne så dröjer det en evighet innan man får komma in.

Är man däremot nervös inför att komma in till tandläkaren och vill ha lite respittid så ropar de upp ens namn nästan innan man hunnit slå ner rumpan på stolen i väntrummet. Och på en rolig fest när klockan plötsligt är två på natten och det verkligen är hög tid att åka hem brukar ingen förstå vart kvällen tog vägen. Poff! Borta!

Tiden styr så att allt roligt är över nästan innan man hinner blinka medan allt tråkigt och jobbigt varar länge. Detta är oacceptabelt och jag begär härmed att en ändring av detta läggs in som en del i Skövdes Vision 2025. Vi är ju ändå snart där.

Hiss: Semester utomlands. Då varar varje dag en halv evighet.

Diss: Vinterdäcken som jag inte fått på än. Att de alls skall behövas.

För ett litet tag sedan råkade jag stuka foten när jag skulle kliva över ett dike och dagen efter kunde jag inte gå på foten. Av en lyckans slump skulle jag inte arbeta den dagen, så jag satt hemma och kände mig eländig och ynklig och ensam.

Vad gör man då? Jo, man skriver naturligtvis om sitt eländiga tillstånd på facebook och dessutom frågade jag om någon hade kryckor att låna ut.

Detta resulterade i en hel del kommentarer och till sist blev resultatet att en vän på facebook bad sin mor köra hem till mig och leverera ett par kryckor.

Så blev det också och när jag uttryckt min tacksamhet bjöd jag henne på kaffe och vi hade en mycket trevlig stund vid vårt köksbord.

Nu kommer vi till ärendet för denna krönika; Vi pratade naturligtvis om ditt och datt men när hon hade åkt satt jag och tänkte på en av sakerna vi hade pratat om: Hur fort tiden går när man blir äldre.

Hon gick i pension för en del år sedan och trivdes bra med sitt liv, förutom att dagarna försvann så förtvivlat fort. Jag kontrade med att jag mindes när jag var ung och en äldre dam sade till mig att tiden skulle gå mycket fortare när jag blev äldre. Då hade jag tänkt: Du fattar ju ingenting! Tiden går ju så fort som tiden går, oavsett hur gammal man är.

Men med tiden upptäckte jag hur rätt hon hade. Nuförtiden visslar tiden i väg så att man knappt hinner njuta av julen innan det är midsommar.

Men det är ju inte bara så enkelt. Tidens hastighet påverkas även av hur man har det. Har man tråkigt och vill att klockan skall skynda sig lite så masar sig tiden fram i ett omåttligt långsamt tempo. Om man tittar på klockan då man tycker att det måste ha gått en timme så har det bara gått fem minuter. Samma sak om man har ont och sitter i ett väntrum, till exempelvis hos tandläkaren och vet att en bedövningsspruta och lättnad väntar där inne så dröjer det en evighet innan man får komma in.

Är man däremot nervös inför att komma in till tandläkaren och vill ha lite respittid så ropar de upp ens namn nästan innan man hunnit slå ner rumpan på stolen i väntrummet. Och på en rolig fest när klockan plötsligt är två på natten och det verkligen är hög tid att åka hem brukar ingen förstå vart kvällen tog vägen. Poff! Borta!

Tiden styr så att allt roligt är över nästan innan man hinner blinka medan allt tråkigt och jobbigt varar länge. Detta är oacceptabelt och jag begär härmed att en ändring av detta läggs in som en del i Skövdes Vision 2025. Vi är ju ändå snart där.

Hiss: Semester utomlands. Då varar varje dag en halv evighet.

Diss: Vinterdäcken som jag inte fått på än. Att de alls skall behövas.

  • Flemming Mouritsen