16 nov 2013 07:00

23 jan 2015 15:34

Tänk hela miljöledet

Carl-Johan Hjerpe
  Skriv ut artikeln      Rätta fel

Man måste tänka på miljön, kan jag ursäkta mina uteluncher med ibland. En kompis berättade nämligen att det mest miljösmarta vore om alla – i stället för att laga sina måltider hemma i köket – åt allt på restaurang. Miljökalkylen går inte ihop när vi rustar upp våra kök för hundratusentals kronor och använder dem max ett par timmar om dagen.

Tänk hela ledet en gång.

Från produktion av knoppar på köksluckorna via fabriken där induktionshällen tillverkas, till tippen där ditt gamla kök hamnade, och tills det att du för första gången vrider om reglaget för plattan där du ska steka din första pannkaka eller brasilianska entrécote eller vad det kan handla om.

Och så kanske ni är ett 20-tal villor på din gata, eller ett 70-tal lägenheter i bostadsrättsföreningen? 70 kök – de behöver inte ens vara nytillverkade eller särskilt fräsiga – där kanske 20 barnfamiljer, 30 sambopar och 20 singlar ska koka potatis och steka köttbullar 35 minuter om dagen. Det blir en ganska oeffektiv energiförbrukning.

Att i stället ha storkök – restauranger – där all tillagning sker är mycket mer klimatsmart. Jag menar inte att detta är vad jag förespråkar, jag bara ursäktar mig med detta när jag äter ute eller hämtar en låda på någon lunchrestaurang. ”Det är för miljön”.

Men när jag hämtade en påse snabbmat under ett kvällspass i Skövde för inte så länge sedan insåg jag kopplingen mellan hamburgare och skräpmat. Mina miljövänliga argument skrotades raskt – inte bara för att jag beställde en burk mineralvatten. Denna burk fick jag i en dryckeshållare i hårdkartong (det fanns plats för fyra drycker). Hållaren placerades i en bärkasse (tänk en av typen blomkasse) tillsammans med en påse innehållandes den mat jag beställt: pommes frites och en hamburgare. Eftersom jag uppgraderade pommesen (jag vet att ordet ser fult ut, och jag är inte säker på att det är korrekt, men det låter bättre än pommes fritesen – som tydligen ska vara korrekt) en storlek så låg de i en hårdare kartong. Även burgaren levererades i en kartong.

I påsen hittade jag också sju servetter, åtta påsar med salt, tre påsar med peppar, ett sugrör samt mitt kvitto.

Jag gillar salt mat, men en sån där saltpåse man får på snabbmatsrestaurangen brukar räcka för min del. Sugröret behövdes inte eftersom jag drack direkt ur burken (som den vilde jag är) och den kunde jag dessutom ha tagit i handen, varför hållaren blev onödig. Pepparn hoppade jag över och en servett räckte perfekt för att torka av både mun och flottiga fingrar.

”Blomkassen” hade jag också klarat mig bra utan. Att jag blev utan pappersmugg och fem påsar ketchup handlar nog mer om glömska hos kassörskan än att det ansågs onödigt (jag är glad att jag slapp båda delar).

Man måste tänka på miljön, kan jag nu mer ursäkta mina matlådor med.

Hiss: Art Spiegelmans biografi av sin far, dokumenterad i Maus.

Diss: Idioti i största allmänhet.

Man måste tänka på miljön, kan jag ursäkta mina uteluncher med ibland. En kompis berättade nämligen att det mest miljösmarta vore om alla – i stället för att laga sina måltider hemma i köket – åt allt på restaurang. Miljökalkylen går inte ihop när vi rustar upp våra kök för hundratusentals kronor och använder dem max ett par timmar om dagen.

Tänk hela ledet en gång.

Från produktion av knoppar på köksluckorna via fabriken där induktionshällen tillverkas, till tippen där ditt gamla kök hamnade, och tills det att du för första gången vrider om reglaget för plattan där du ska steka din första pannkaka eller brasilianska entrécote eller vad det kan handla om.

Och så kanske ni är ett 20-tal villor på din gata, eller ett 70-tal lägenheter i bostadsrättsföreningen? 70 kök – de behöver inte ens vara nytillverkade eller särskilt fräsiga – där kanske 20 barnfamiljer, 30 sambopar och 20 singlar ska koka potatis och steka köttbullar 35 minuter om dagen. Det blir en ganska oeffektiv energiförbrukning.

Att i stället ha storkök – restauranger – där all tillagning sker är mycket mer klimatsmart. Jag menar inte att detta är vad jag förespråkar, jag bara ursäktar mig med detta när jag äter ute eller hämtar en låda på någon lunchrestaurang. ”Det är för miljön”.

Men när jag hämtade en påse snabbmat under ett kvällspass i Skövde för inte så länge sedan insåg jag kopplingen mellan hamburgare och skräpmat. Mina miljövänliga argument skrotades raskt – inte bara för att jag beställde en burk mineralvatten. Denna burk fick jag i en dryckeshållare i hårdkartong (det fanns plats för fyra drycker). Hållaren placerades i en bärkasse (tänk en av typen blomkasse) tillsammans med en påse innehållandes den mat jag beställt: pommes frites och en hamburgare. Eftersom jag uppgraderade pommesen (jag vet att ordet ser fult ut, och jag är inte säker på att det är korrekt, men det låter bättre än pommes fritesen – som tydligen ska vara korrekt) en storlek så låg de i en hårdare kartong. Även burgaren levererades i en kartong.

I påsen hittade jag också sju servetter, åtta påsar med salt, tre påsar med peppar, ett sugrör samt mitt kvitto.

Jag gillar salt mat, men en sån där saltpåse man får på snabbmatsrestaurangen brukar räcka för min del. Sugröret behövdes inte eftersom jag drack direkt ur burken (som den vilde jag är) och den kunde jag dessutom ha tagit i handen, varför hållaren blev onödig. Pepparn hoppade jag över och en servett räckte perfekt för att torka av både mun och flottiga fingrar.

”Blomkassen” hade jag också klarat mig bra utan. Att jag blev utan pappersmugg och fem påsar ketchup handlar nog mer om glömska hos kassörskan än att det ansågs onödigt (jag är glad att jag slapp båda delar).

Man måste tänka på miljön, kan jag nu mer ursäkta mina matlådor med.

Hiss: Art Spiegelmans biografi av sin far, dokumenterad i Maus.

Diss: Idioti i största allmänhet.