22 nov 2013 05:00

23 jan 2015 15:34

Alla dessa val

Flemming Mouritsen.
  Skriv ut artikeln      Rätta fel

När jag skriver detta är det lördag eftermiddag och jag har precis dammsugit bottenvåningen på huset vi bor i. Det är i och för sig inte ett särdeles stort hus, men ändå. Jag bara hatar att dammsuga. Det är nog det värsta jag vet att göra, möjligen undantagit att klippa gräset, eller skotta snö, eller betala räkningar, eller möjligen att gå upp tidiga morgnar. För att inte tala om att städa skrivbordet... fast det gör jag i princip aldrig så det går att stå ut med.

Hur som helst finns det en hel del saker som jag tycker hjärtligt illa om att göra (plocka ur diskmaskinen också) men de sitter på den där listan över saker som man måste göra. Fast kanske ändå inte...

För en del år sedan var fästmön och jag hemma hos några goda vänner och när någon under samtalet började prata om något man bara måste göra så avbröt värden.

– Nä, det måste man inte alls! sa han och fortsatte; Det finns bara två saker i livet som vi inte kommer undan utan som vi måste göra.

Vi tittade storögt på honom och undrade vad som skulle komma nu?

– Dels måste vi alla dö nån gång, sa han, det kommer vi inte undan och utöver det finns det bara ett måste kvar. Vi måste välja. Allt vi tror att vi måste göra är val vi gör, antingen gör vi det eller också tar vi konsekvenserna av att vi väljer att inte göra det. Och det gäller allt genom hela livet.

– Men vi måste väl ändå äta? sa någon.

– Det kan tyckas så, svarade han, men om vi väljer att låta bli att äta så får vi ta konsekvenserna som kommer, hunger, undernäring, svält och så småningom död. Så själv väljer jag att äta regelbundet.

Jag skrattade mest åt det han sa och tänkte inte närmare på det, men dagarna efter ville tanken inte lämna mig riktigt och ju mer tiden gick desto mer måste jag ge honom rätt.

I livets alla aspekter gör vi val, små eller stora, vad vi gör på jobbet eller hemma, från hur vi behandlar våra medmänniskor till vilka kalsonger vi tar på oss på morgonen. Och hela tiden väljer vi om vi skall göra saker eller inte. Att alls gå till jobbet är även det ett val, varje dag.

Alltså skulle jag kunna välja att strunta i att dammsuga eller att göra några av alla de där andra sakerna. Men med det kommer ju konsekvenserna. Så... jag väljer ett rent hem och en skapligt rättvis arbetsfördelning mellan mig och fästmön, som för övrigt valt att städa badrummet medan jag skriver det här.

Hiss: Folk som väljer att ta ansvar för sitt och inte låter andra röja efter dem.

Diss: Alla onödiga val... Premiepensionsval!? Jamen, vad fan...?

När jag skriver detta är det lördag eftermiddag och jag har precis dammsugit bottenvåningen på huset vi bor i. Det är i och för sig inte ett särdeles stort hus, men ändå. Jag bara hatar att dammsuga. Det är nog det värsta jag vet att göra, möjligen undantagit att klippa gräset, eller skotta snö, eller betala räkningar, eller möjligen att gå upp tidiga morgnar. För att inte tala om att städa skrivbordet... fast det gör jag i princip aldrig så det går att stå ut med.

Hur som helst finns det en hel del saker som jag tycker hjärtligt illa om att göra (plocka ur diskmaskinen också) men de sitter på den där listan över saker som man måste göra. Fast kanske ändå inte...

För en del år sedan var fästmön och jag hemma hos några goda vänner och när någon under samtalet började prata om något man bara måste göra så avbröt värden.

– Nä, det måste man inte alls! sa han och fortsatte; Det finns bara två saker i livet som vi inte kommer undan utan som vi måste göra.

Vi tittade storögt på honom och undrade vad som skulle komma nu?

– Dels måste vi alla dö nån gång, sa han, det kommer vi inte undan och utöver det finns det bara ett måste kvar. Vi måste välja. Allt vi tror att vi måste göra är val vi gör, antingen gör vi det eller också tar vi konsekvenserna av att vi väljer att inte göra det. Och det gäller allt genom hela livet.

– Men vi måste väl ändå äta? sa någon.

– Det kan tyckas så, svarade han, men om vi väljer att låta bli att äta så får vi ta konsekvenserna som kommer, hunger, undernäring, svält och så småningom död. Så själv väljer jag att äta regelbundet.

Jag skrattade mest åt det han sa och tänkte inte närmare på det, men dagarna efter ville tanken inte lämna mig riktigt och ju mer tiden gick desto mer måste jag ge honom rätt.

I livets alla aspekter gör vi val, små eller stora, vad vi gör på jobbet eller hemma, från hur vi behandlar våra medmänniskor till vilka kalsonger vi tar på oss på morgonen. Och hela tiden väljer vi om vi skall göra saker eller inte. Att alls gå till jobbet är även det ett val, varje dag.

Alltså skulle jag kunna välja att strunta i att dammsuga eller att göra några av alla de där andra sakerna. Men med det kommer ju konsekvenserna. Så... jag väljer ett rent hem och en skapligt rättvis arbetsfördelning mellan mig och fästmön, som för övrigt valt att städa badrummet medan jag skriver det här.

Hiss: Folk som väljer att ta ansvar för sitt och inte låter andra röja efter dem.

Diss: Alla onödiga val... Premiepensionsval!? Jamen, vad fan...?

  • Flemming Mouritsen