23 nov 2013 05:00

23 jan 2015 15:35

Mediernas grepp hårdnar

Alf Ehn.
  Skriv ut artikeln      Rätta fel

Koppla ned och koppla av. Rådet är enkelt och logiskt men för många väldigt svårt att följa. De nya mediernas grepp blir allt hårdare.USA ligger före i det mesta och de flesta av trenderna sätts på andra sidan Atlanten. Utvecklingen inom nya medier är inget undantag.

För någon vecka sedan såg jag ett inslag i Rapport som handlade om en man i USA som hade satt ned foten angående sitt användande av nya medier. Han hade kommit på att det inte var nödvändigt att ha fem olika mejlkonton, konton på Facebook och andra motsvarande hemsidor. Det räckte även med en enda mobiltelefon. Han hade varit väldigt nära att gå in i väggen och kommit till insikt.

Den numera glade amerikanen, vars namn jag glömt, släppte inte sin konsumtion helt men nöjde sig med ett mejlkonto, ett facebookkonto och en mobiltelefon. Han var dessutom mycket noga med att stänga av datorn och telefonen när han skulle äta, sova eller göra något annat viktigt.

Han propagerade även för ett ”grönt” användande av medier. Att lokala kontakter och medier skulle prioriteras. Det lät vackert, men han hade svårt att förklara hur det skulle fungera.

När jag tittade på inslaget började jag fundera över vad som var haken. Varför lyftes just denne man fram och i vilket syfte?

Helt plötsligt kom svaret.

Självklart hade han skrivit en bok om sitt sätt att ta tag i problemet. På bokens omslag förklarade han leende att hans väg var den rätta.

Boken sålde bra och den glade amerikanen log förmodligen brett hela vägen till banken. Allting går att sälja med mördande reklam.

För min egen del har jag inga större problem med mediakonsumtionen. Visst har jag ett Facebook-konto men det används sällan. Dessutom har jag inte ens brytt mig om att skifta till mitt nya efternamn, trots att jag bytte för fyra år sedan. Så intresserad av Facebook är jag även om jag beundrar de som orkar hålla på att uppdatera sin omgivning om att nu är det dags att äta frukost, åka till jobbet, åka hem från jobbet och oftast konstatera att det varit en underbar dag.

Jag blir ofta hånad för min mobiltelefon, en svart historia av ett finskt märke. Den är snart sex år gammal och fungerar fortfarande utmärkt. Det går att ringa och skicka sms på den. Radiodelen är bra men kameran, som jag ytterst sällan använder, är oduglig.

Glömde att nämna att det finns kompass i min mobil. Den är användbar i svampskogen.

Mina mobilvanor är fjärran från dem hos innehavarna av ”smarta telefoner”, som egentligen är en liten dator som det går att ringa på. Många lever med sin telefon. Den finns med vid matbordet och under hela arbets- eller skoldagen. På natten finns den ofta på nattygsbordet. Någon kan ju höra av sig om något viktigt.

Själv stänger jag oftast av mobilen under natten.

De gånger jag glömmer av det brukar det ofta, helt i enlighet med lagen om alltings djävlighet, komma ett meddelande. Om jag hör plinget känner jag stressen. Vem kan det vara som skickar något till mig så här dags? Då förstår jag hur ungdomarna – och även vissa vuxna – tänker som aldrig befinner sig längre än på armlängds avstånd från sin mobil.

Samtidigt försöker jag tänka:

Vem är så dum som skickar något till mig?

Så här dags!

Det brukar göra susen.

Sms:et får vänta till morgonen.

Hiss:

Cristiano Ronaldo. Det räcker så!

Diss:

Villas 3–12-vurpa i Sandviken. Visserligen är det november men det bådar inte gott.

Koppla ned och koppla av. Rådet är enkelt och logiskt men för många väldigt svårt att följa. De nya mediernas grepp blir allt hårdare.USA ligger före i det mesta och de flesta av trenderna sätts på andra sidan Atlanten. Utvecklingen inom nya medier är inget undantag.

För någon vecka sedan såg jag ett inslag i Rapport som handlade om en man i USA som hade satt ned foten angående sitt användande av nya medier. Han hade kommit på att det inte var nödvändigt att ha fem olika mejlkonton, konton på Facebook och andra motsvarande hemsidor. Det räckte även med en enda mobiltelefon. Han hade varit väldigt nära att gå in i väggen och kommit till insikt.

Den numera glade amerikanen, vars namn jag glömt, släppte inte sin konsumtion helt men nöjde sig med ett mejlkonto, ett facebookkonto och en mobiltelefon. Han var dessutom mycket noga med att stänga av datorn och telefonen när han skulle äta, sova eller göra något annat viktigt.

Han propagerade även för ett ”grönt” användande av medier. Att lokala kontakter och medier skulle prioriteras. Det lät vackert, men han hade svårt att förklara hur det skulle fungera.

När jag tittade på inslaget började jag fundera över vad som var haken. Varför lyftes just denne man fram och i vilket syfte?

Helt plötsligt kom svaret.

Självklart hade han skrivit en bok om sitt sätt att ta tag i problemet. På bokens omslag förklarade han leende att hans väg var den rätta.

Boken sålde bra och den glade amerikanen log förmodligen brett hela vägen till banken. Allting går att sälja med mördande reklam.

För min egen del har jag inga större problem med mediakonsumtionen. Visst har jag ett Facebook-konto men det används sällan. Dessutom har jag inte ens brytt mig om att skifta till mitt nya efternamn, trots att jag bytte för fyra år sedan. Så intresserad av Facebook är jag även om jag beundrar de som orkar hålla på att uppdatera sin omgivning om att nu är det dags att äta frukost, åka till jobbet, åka hem från jobbet och oftast konstatera att det varit en underbar dag.

Jag blir ofta hånad för min mobiltelefon, en svart historia av ett finskt märke. Den är snart sex år gammal och fungerar fortfarande utmärkt. Det går att ringa och skicka sms på den. Radiodelen är bra men kameran, som jag ytterst sällan använder, är oduglig.

Glömde att nämna att det finns kompass i min mobil. Den är användbar i svampskogen.

Mina mobilvanor är fjärran från dem hos innehavarna av ”smarta telefoner”, som egentligen är en liten dator som det går att ringa på. Många lever med sin telefon. Den finns med vid matbordet och under hela arbets- eller skoldagen. På natten finns den ofta på nattygsbordet. Någon kan ju höra av sig om något viktigt.

Själv stänger jag oftast av mobilen under natten.

De gånger jag glömmer av det brukar det ofta, helt i enlighet med lagen om alltings djävlighet, komma ett meddelande. Om jag hör plinget känner jag stressen. Vem kan det vara som skickar något till mig så här dags? Då förstår jag hur ungdomarna – och även vissa vuxna – tänker som aldrig befinner sig längre än på armlängds avstånd från sin mobil.

Samtidigt försöker jag tänka:

Vem är så dum som skickar något till mig?

Så här dags!

Det brukar göra susen.

Sms:et får vänta till morgonen.

Hiss:

Cristiano Ronaldo. Det räcker så!

Diss:

Villas 3–12-vurpa i Sandviken. Visserligen är det november men det bådar inte gott.

  • Alf Ehn