26 nov 2013 06:00

23 jan 2015 15:35

Fotboll fick gå före film

Alf Ehn

Film på bio är god underhållning, men förra veckan fick fotboll på tv gå först.
  Skriv ut artikeln      Rätta fel

Sedan några år är jag och hustrun medlemmar i Filmstudion, vilket ger fina tillfällen att se filmer som kan betecknas som udda, men som oftast håller hög klass. Tisdagskvällar på bion i Mariestad brukar till veckans kulturella höjdpunkter.

De som bestämmer vilka filmer som visas har ett grannlaga jobb. Att tillfredställa allas smak är naturligtvis omöjligt, men de brukar klara av den besvärliga balansgången.

Att det blir blindskär är oundvikligt, men det händer inte så ofta. Den kinesiska filmen ”Stilla liv”, som handlade om konsekvenserna av ett gigantiskt dammbygge, är fortfarande en snackis även om det gått några år sedan visningen. Ämnet var allvarligt, filmen seriöst gjort men det hände inte så mycket mer än att kineser pratade högljutt, rökte och åt mat. För många blev det en stilla kväll och mer än en somnade i biomörkret.

För några veckor sedan visades en film som heter ”Holy motors”. Ska inte berätta vad den handlade om, för det begrep jag aldrig, men den var burlesk, surrealistisk och snurrig.

På en gång.

Dagen efter läste jag några recensioner. De flesta var överväldigade och lyfte regissören, vad han nu heter, till skyarna.

Jag fattade ännu mindre, men konstaterade att alla har rätt att tycka subjektivt om kultur. Ingen har fel. Tur för mig.

Förra veckan visades ”Kära passagerare” av spanjoren Pedro Almodovar. Krocken med play off-matchen mot Portugal var hård och brutal. Jag gillar Almodovars filmer men tycker också om att titta på Zlatan och Cristiano Ronaldo.

Det gick inte att titta på båda. Efter några dagars beslutsvånda kom jag på en lösning. Jag skulle se filmen och såg till att få en halvtidsrapport från fotbollen via sms. De avslutande 20 minuterna av fotboll borde vi hinna se hemma. Dessutom beställde jag ett snabbt omdöme över filmen från en kollega som går på den tidiga visningen.

Jag hann ändra mig en gång till och valde att bänka mig framför tv:n redan vid avspark. Almodovar fick nobben.

Ett sms från kollegan om filmens kvalitet och de båda världsstjärnornas uppvisningar på Friends arena övertygade mig om att jag valde rätt.

Hiss:

Helgens väder, med solsken och runt nollan.

Diss:

Det finns inget försvar för IFK Skövdes defensiva insats mot Malmö.

Sedan några år är jag och hustrun medlemmar i Filmstudion, vilket ger fina tillfällen att se filmer som kan betecknas som udda, men som oftast håller hög klass. Tisdagskvällar på bion i Mariestad brukar till veckans kulturella höjdpunkter.

De som bestämmer vilka filmer som visas har ett grannlaga jobb. Att tillfredställa allas smak är naturligtvis omöjligt, men de brukar klara av den besvärliga balansgången.

Att det blir blindskär är oundvikligt, men det händer inte så ofta. Den kinesiska filmen ”Stilla liv”, som handlade om konsekvenserna av ett gigantiskt dammbygge, är fortfarande en snackis även om det gått några år sedan visningen. Ämnet var allvarligt, filmen seriöst gjort men det hände inte så mycket mer än att kineser pratade högljutt, rökte och åt mat. För många blev det en stilla kväll och mer än en somnade i biomörkret.

För några veckor sedan visades en film som heter ”Holy motors”. Ska inte berätta vad den handlade om, för det begrep jag aldrig, men den var burlesk, surrealistisk och snurrig.

På en gång.

Dagen efter läste jag några recensioner. De flesta var överväldigade och lyfte regissören, vad han nu heter, till skyarna.

Jag fattade ännu mindre, men konstaterade att alla har rätt att tycka subjektivt om kultur. Ingen har fel. Tur för mig.

Förra veckan visades ”Kära passagerare” av spanjoren Pedro Almodovar. Krocken med play off-matchen mot Portugal var hård och brutal. Jag gillar Almodovars filmer men tycker också om att titta på Zlatan och Cristiano Ronaldo.

Det gick inte att titta på båda. Efter några dagars beslutsvånda kom jag på en lösning. Jag skulle se filmen och såg till att få en halvtidsrapport från fotbollen via sms. De avslutande 20 minuterna av fotboll borde vi hinna se hemma. Dessutom beställde jag ett snabbt omdöme över filmen från en kollega som går på den tidiga visningen.

Jag hann ändra mig en gång till och valde att bänka mig framför tv:n redan vid avspark. Almodovar fick nobben.

Ett sms från kollegan om filmens kvalitet och de båda världsstjärnornas uppvisningar på Friends arena övertygade mig om att jag valde rätt.

Hiss:

Helgens väder, med solsken och runt nollan.

Diss:

Det finns inget försvar för IFK Skövdes defensiva insats mot Malmö.