28 nov 2013 06:00

23 jan 2015 15:35

En stad som aldrig slutar växa

Linus Hellman.
  Skriv ut artikeln      Rätta fel

Ständigt något på gång.

Ständigt något under uppbyggnad.

Ständigt något nytt i kikaren.

En stad som aldrig slutar att växa, aldrig står still, som hela tiden utvecklas och där nya byggnader hela tiden poppar upp likt svampar såväl vertikalt som horisontalt.

Häromveckan bevistade jag fashionabla och luxuösa Dubai, ett av sju emirat i Förenade Arabemiraten. Det var en speciell och häftig upplevelse i en stad där taxiresor hör till regel snarare än undantag. Att färdas längs breda motorvägar omgärdade av höga byggnader i en omfattning som jag aldrig tidigare skådat var mäktigt.

Jag erinrar mig en av alla dessa resor då jag samspråkade med en etiopisk chaufför, en av många gästarbetare i denna miljonstad, som kört taxi i två år. Han berättade om en stad som aldrig är färdig och att staden inte alls var den samma som den han kom till för åtta år sedan.

Det är lätt att förstå när man tar del av de nya och exklusiva byggnaderna. Vad sägs som Princess Tower, en skyskrapa för bostäder i Dubai Marina som mäter 413 meter och var klar 2012, världens största hotell Atlantis ute på Palm Jumeirah och som öppnade 2008, eller det 321 meter höga lyxhotellet Burj Al Arab för att nämna några.

Det är ändå ingenting mot det som mötte mig vid det gigantiska shoppingcentrumet Dubai Mall med 1 200 butiker och ett enormt eget akvarium. Där reser sig nämligen Burj Khalifa och man får verkligen lyfta blicken för att se hela skyskrapan.

Kända resliga europeiska byggnader som Eifeltornet i Paris eller Fernsehturm i Berlin som jag besökt i min ungdom framstod genast som små i förhållande med Burj Khalifa som är mer än dubbelt så hög. Den 828 meter höga skyskrapan är också världens högsta byggnad.

Jag måste erkänna att det skakade en aning i benen när jag stod på utsiktsplatsen på den 124:e våningen och blickade ut över Dubai. Skillnaden mellan Dubai och Havanna på Kuba som jag bevistade i somras är monumentala. Dubai är hypermodernt men också mångfasetterat med otaliga skyskrapor, lyxbilar, paradisstränder, turkosblått vatten i Persiska viken, fantastiska vyer, palmer och öken.

I ett annat stort shoppingcenter finns en modell av hur en ny stadsdel ska utformas. Jag ser såväl en kopia av Eifeltornet i Paris som Coloseum i Rom. När jag står och tittar på miniatyren kommer en kvinna fram och frågar om jag är intresserad av någon lägenhet i det nya området. Hon lägger snabbt till att det inte är många kvar. Jag bryr mig inte ens om att fråga vad det kan tänkas kostad utan förklarar att jag bara är nyfiken och tittar.

Det är just vad man gör när man är Dubai. Tittar på alla dessa byggnader och det är svårt att smälta alla intrycken. Det vilar något närmast artificiellt över Dubai och alla sina byggnader. Det är stilrent och modernt och ingenting skvallrar om vad som en gång varit.

När jag sätter mig till rätta i flygplansstolen för att resa hem till Sverige igen gör jag det med insikten att inte heller jag kommer att känna igen den här staden när jag kommer tillbaka om några år, för jag kommer att återvända någon gång.

En sak är säker: Pengar är inget problem i Dubai.

The sky is the limit, som man säger på finansspråk.

HISSA – Att suveräne sportjournalisten Lasse Granqvist fick Stora Journalistpriset.

DISSA – Tråkigt med fotbolls-VM i Brasilien utan Sverige nästa sommar.

Ständigt något på gång.

Ständigt något under uppbyggnad.

Ständigt något nytt i kikaren.

En stad som aldrig slutar att växa, aldrig står still, som hela tiden utvecklas och där nya byggnader hela tiden poppar upp likt svampar såväl vertikalt som horisontalt.

Häromveckan bevistade jag fashionabla och luxuösa Dubai, ett av sju emirat i Förenade Arabemiraten. Det var en speciell och häftig upplevelse i en stad där taxiresor hör till regel snarare än undantag. Att färdas längs breda motorvägar omgärdade av höga byggnader i en omfattning som jag aldrig tidigare skådat var mäktigt.

Jag erinrar mig en av alla dessa resor då jag samspråkade med en etiopisk chaufför, en av många gästarbetare i denna miljonstad, som kört taxi i två år. Han berättade om en stad som aldrig är färdig och att staden inte alls var den samma som den han kom till för åtta år sedan.

Det är lätt att förstå när man tar del av de nya och exklusiva byggnaderna. Vad sägs som Princess Tower, en skyskrapa för bostäder i Dubai Marina som mäter 413 meter och var klar 2012, världens största hotell Atlantis ute på Palm Jumeirah och som öppnade 2008, eller det 321 meter höga lyxhotellet Burj Al Arab för att nämna några.

Det är ändå ingenting mot det som mötte mig vid det gigantiska shoppingcentrumet Dubai Mall med 1 200 butiker och ett enormt eget akvarium. Där reser sig nämligen Burj Khalifa och man får verkligen lyfta blicken för att se hela skyskrapan.

Kända resliga europeiska byggnader som Eifeltornet i Paris eller Fernsehturm i Berlin som jag besökt i min ungdom framstod genast som små i förhållande med Burj Khalifa som är mer än dubbelt så hög. Den 828 meter höga skyskrapan är också världens högsta byggnad.

Jag måste erkänna att det skakade en aning i benen när jag stod på utsiktsplatsen på den 124:e våningen och blickade ut över Dubai. Skillnaden mellan Dubai och Havanna på Kuba som jag bevistade i somras är monumentala. Dubai är hypermodernt men också mångfasetterat med otaliga skyskrapor, lyxbilar, paradisstränder, turkosblått vatten i Persiska viken, fantastiska vyer, palmer och öken.

I ett annat stort shoppingcenter finns en modell av hur en ny stadsdel ska utformas. Jag ser såväl en kopia av Eifeltornet i Paris som Coloseum i Rom. När jag står och tittar på miniatyren kommer en kvinna fram och frågar om jag är intresserad av någon lägenhet i det nya området. Hon lägger snabbt till att det inte är många kvar. Jag bryr mig inte ens om att fråga vad det kan tänkas kostad utan förklarar att jag bara är nyfiken och tittar.

Det är just vad man gör när man är Dubai. Tittar på alla dessa byggnader och det är svårt att smälta alla intrycken. Det vilar något närmast artificiellt över Dubai och alla sina byggnader. Det är stilrent och modernt och ingenting skvallrar om vad som en gång varit.

När jag sätter mig till rätta i flygplansstolen för att resa hem till Sverige igen gör jag det med insikten att inte heller jag kommer att känna igen den här staden när jag kommer tillbaka om några år, för jag kommer att återvända någon gång.

En sak är säker: Pengar är inget problem i Dubai.

The sky is the limit, som man säger på finansspråk.

HISSA – Att suveräne sportjournalisten Lasse Granqvist fick Stora Journalistpriset.

DISSA – Tråkigt med fotbolls-VM i Brasilien utan Sverige nästa sommar.