29 nov 2013 06:00

23 jan 2015 15:35

Rätt däck på rätt bil - efter fem försök

Flemming Mouritsen.
  Skriv ut artikeln      Rätta fel

Ordning och struktur är ledord i mitt liv. Var sak på sin plats och tillbaka med grejorna omedelbart efter att man använt dem. På så sätt vet man var allting finns och kan plocka fram rätt saker när de behövs. Som till exempel vinterdäcken till bilarna. De har sin speciella plats i garaget och det är bara att gå in och hämta dem när det är så dags.

Det blev så dags för ett tag sedan och jag bestämde mig för att börja med fästmöns bil. Bytena sker i en kamrats verkstad en liten bit utanför stan då han är lycklig ägare till såväl garagedomkraft som tryckluftsdriven mutterdragare.

När hennes bil var upphissad och första hjulet avplockat noterade jag att jag inte mindes att hennes dubbdäck var så fräscha. Det var de inte heller, men dubbdäcken till hennes förra bil var fräscha... och hade fälgar som inte passade till hennes nuvarande bil.

Svärande for jag hem igen och konstaterade att då jag städade garaget i somras hade jag råkat röra runt i röran. När jag nu hittade fram hennes riktiga dubbdäck bestämde jag mig för att jag ville ha fästmön kvar i livet ett tag till och därför skulle de där slitna dubbdäcken absolut inte monteras på bilen.

Några dagar senare for jag ut till kamraten igen, fast nu med min bil och med den upphissad och första hjulet avmonterat så passade inte fälgen på bilen, trots att det uppenbart var en volvofälg. Jag kör för närvarande en 850 och de här hjulen var nog till en 245-a som jag hade för några år sedan. Synd det, då däcken var hemskt fräscha.

På´t igen nästa kväll och nu gladde jag mig verkligen åt att få på rätt däck för nu hade frosten kommit och det var hög tid. Inne i värmen i kamratens verkstad hissade jag min bil för andra gången bara för att upptäcka att dubbdäcken jag hade till 245-an innan förra 245-an tydligen hade blivit kvar i garaget också. Så de här fälgarna passade inte på bilen heller. Synd det, då de däcken var hemskt fräscha också.

Lägesanalys: Noll däcksbyten trots tre försök.

Jag åkte hem och längst in i garaget fann jag de rätt slitna dubbdäcken som faktiskt passade på min bil och i ren frustration bytte jag dem i rekordfart. Fästmöns bil tog jag några dagar senare ut till V-s Maskiner i Värsås så de kunde kränga på de fräscha dubbdäcken på hennes bils fälgar som sedan monterades på bilen.

Nu har vi dubbdäck på båda bilarna. Men det krävdes fem försök!

Detta har lärt mig två saker: Jag skall aldrig mer städa i garaget och dessutom kan jag fler svordomar än jag visste fanns.

Hiss: Kunniga män i overall som vet hur att använda däckskrängare och kan balanserar hjul snabbt och lätt.

Diss: Fästmön, som påstod att det inte märktes tydligt nog att jag var ironisk när jag skrev att jag håller ordning.

Ordning och struktur är ledord i mitt liv. Var sak på sin plats och tillbaka med grejorna omedelbart efter att man använt dem. På så sätt vet man var allting finns och kan plocka fram rätt saker när de behövs. Som till exempel vinterdäcken till bilarna. De har sin speciella plats i garaget och det är bara att gå in och hämta dem när det är så dags.

Det blev så dags för ett tag sedan och jag bestämde mig för att börja med fästmöns bil. Bytena sker i en kamrats verkstad en liten bit utanför stan då han är lycklig ägare till såväl garagedomkraft som tryckluftsdriven mutterdragare.

När hennes bil var upphissad och första hjulet avplockat noterade jag att jag inte mindes att hennes dubbdäck var så fräscha. Det var de inte heller, men dubbdäcken till hennes förra bil var fräscha... och hade fälgar som inte passade till hennes nuvarande bil.

Svärande for jag hem igen och konstaterade att då jag städade garaget i somras hade jag råkat röra runt i röran. När jag nu hittade fram hennes riktiga dubbdäck bestämde jag mig för att jag ville ha fästmön kvar i livet ett tag till och därför skulle de där slitna dubbdäcken absolut inte monteras på bilen.

Några dagar senare for jag ut till kamraten igen, fast nu med min bil och med den upphissad och första hjulet avmonterat så passade inte fälgen på bilen, trots att det uppenbart var en volvofälg. Jag kör för närvarande en 850 och de här hjulen var nog till en 245-a som jag hade för några år sedan. Synd det, då däcken var hemskt fräscha.

På´t igen nästa kväll och nu gladde jag mig verkligen åt att få på rätt däck för nu hade frosten kommit och det var hög tid. Inne i värmen i kamratens verkstad hissade jag min bil för andra gången bara för att upptäcka att dubbdäcken jag hade till 245-an innan förra 245-an tydligen hade blivit kvar i garaget också. Så de här fälgarna passade inte på bilen heller. Synd det, då de däcken var hemskt fräscha också.

Lägesanalys: Noll däcksbyten trots tre försök.

Jag åkte hem och längst in i garaget fann jag de rätt slitna dubbdäcken som faktiskt passade på min bil och i ren frustration bytte jag dem i rekordfart. Fästmöns bil tog jag några dagar senare ut till V-s Maskiner i Värsås så de kunde kränga på de fräscha dubbdäcken på hennes bils fälgar som sedan monterades på bilen.

Nu har vi dubbdäck på båda bilarna. Men det krävdes fem försök!

Detta har lärt mig två saker: Jag skall aldrig mer städa i garaget och dessutom kan jag fler svordomar än jag visste fanns.

Hiss: Kunniga män i overall som vet hur att använda däckskrängare och kan balanserar hjul snabbt och lätt.

Diss: Fästmön, som påstod att det inte märktes tydligt nog att jag var ironisk när jag skrev att jag håller ordning.