03 dec 2013 06:00

23 jan 2015 15:35

Datorerna mänskligare än människorna

Linda van Lith.
  Skriv ut artikeln      Rätta fel

I lördags hade jag mer bråttom än vanligt. Behövde få reda på en sak som jag visste var omdiskuterad på sociala medier. Jag tog fram mobilen för att logga in på ett av mina konton.

När jag kommer fram till inloggningssidan frågar de efter mitt användarnamn. Jag skriver snabbt in det. Blicken glider ner till nästa fråga, lösenord. Hmm, vad var mitt lösenord? Jag använder inte detta konto allt för ofta och när jag väl gör det är mitt lösenord redan inskrivet. Jag gör ett försök, nu kommer jag till det stora problemet, varje gång jag provar ett nytt lösenord måste jag tyda en kod. Den ska bekräfta att jag är en människa och inte en annan dator. Annars kan det publiceras saker i mitt namn, utan att det är jag som står bakom dem. Denna kod är skriven på ett annorlunda grafiskt sätt, bokstäverna är snirkliga och ordet identifieras som en bild. Det ska göra den extra svår att läsa för datorer, i detta fallet var den svår även för en människa. Gång på gång försöker jag att tyda koden, jag misslyckas. Det var omöjligt för mig att tyda alla tecken.

Vad som hör till saken är att jag för några veckor sedan lyssnade på ett vetenskapsprogram på radion. De berättade om ett företag i Kalifornien som har lyckats ta fram ett dataprogram som kan tyda dessa bildkoder. Programmet lyckas i 90 procent av försöken, alltså betydligt oftare än vad jag gör. På så sätt försvinner väl hela idén med dessa koder? När bara maskiner kan tyda dem och inte människor. Helt plötsligt är det lättare för maskiner att komma åt kontona än vad det är för människorna själva, vi som faktiskt har upprättat dem. Koderna blir svårare och svårare och datorerna smartare och smartare, vad händer med oss då? När bara datorerna klarar av att logga in? Tappar vi då helt greppet om våra identiteter på nätet? Kommer de konton som vi har tappat lösenordet till att leva kvar med en maskin som publicist och innehavare?

Till slut stänger jag ner sidan och lägger ifrån mig mobilen – tänk att man ska behöva använda ett dataprogram för att bevisa sin mänsklighet och för att komma åt sitt konto.

I lördags hade jag mer bråttom än vanligt. Behövde få reda på en sak som jag visste var omdiskuterad på sociala medier. Jag tog fram mobilen för att logga in på ett av mina konton.

När jag kommer fram till inloggningssidan frågar de efter mitt användarnamn. Jag skriver snabbt in det. Blicken glider ner till nästa fråga, lösenord. Hmm, vad var mitt lösenord? Jag använder inte detta konto allt för ofta och när jag väl gör det är mitt lösenord redan inskrivet. Jag gör ett försök, nu kommer jag till det stora problemet, varje gång jag provar ett nytt lösenord måste jag tyda en kod. Den ska bekräfta att jag är en människa och inte en annan dator. Annars kan det publiceras saker i mitt namn, utan att det är jag som står bakom dem. Denna kod är skriven på ett annorlunda grafiskt sätt, bokstäverna är snirkliga och ordet identifieras som en bild. Det ska göra den extra svår att läsa för datorer, i detta fallet var den svår även för en människa. Gång på gång försöker jag att tyda koden, jag misslyckas. Det var omöjligt för mig att tyda alla tecken.

Vad som hör till saken är att jag för några veckor sedan lyssnade på ett vetenskapsprogram på radion. De berättade om ett företag i Kalifornien som har lyckats ta fram ett dataprogram som kan tyda dessa bildkoder. Programmet lyckas i 90 procent av försöken, alltså betydligt oftare än vad jag gör. På så sätt försvinner väl hela idén med dessa koder? När bara maskiner kan tyda dem och inte människor. Helt plötsligt är det lättare för maskiner att komma åt kontona än vad det är för människorna själva, vi som faktiskt har upprättat dem. Koderna blir svårare och svårare och datorerna smartare och smartare, vad händer med oss då? När bara datorerna klarar av att logga in? Tappar vi då helt greppet om våra identiteter på nätet? Kommer de konton som vi har tappat lösenordet till att leva kvar med en maskin som publicist och innehavare?

Till slut stänger jag ner sidan och lägger ifrån mig mobilen – tänk att man ska behöva använda ett dataprogram för att bevisa sin mänsklighet och för att komma åt sitt konto.