07 dec 2013 06:00

23 jan 2015 15:35

Att vara sjuk kräver tålamod

Annica Henriksson

  Skriv ut artikeln      Rätta fel

Man måste vara frisk för att orka vara sjuk.

Hur många gånger har vi inte skojat om det hemma när något av barnen eller de gamla föräldrarna varit sjuka. För ibland gäller det att verkligen stå på sig och tjata för att få den vård man anser att man behöver.

Men när man väl kommit igenom nålsögat och fått den åtråvärda tiden på vårdcentralen blir man oftast väl omhändertagen.

Värre är det när man blir riktigt dålig, det fick jag klart för mig när jag själv hamnade på sjukhus för ett tag sedan.

Då behöver man inte bara vara stark, utan också vara utrustad med ett oändligt tålamod.

Vaknade en morgon med feber och värk i magen. På vårdcentralen fick jag en tid samma dag och där skickade de mig till akuten direkt. Då fick jag lite panik och tänkte att nu är det nog något riktigt allvarligt, kanske dör jag om jag inte får vård direkt.

Körde i ilfart till sjukhuset och stormade in på akutmottagningen, anmälde mig i luckan och sköterskan bad mig att sitta ned så länge. Och där satt jag, en timme, två timmar ...

Nu började jag bli lite stressad; har de glömt av mig? Tänk om de inte fattat hur bråttom det är? Ont gör det också ...

När jag var färdig att ge upp ropade de äntligen upp mig och jag fick komma in i ett undersökningsrum.

Men det var bara ”första sorteringen” och efter diverse provtagningar fick jag vackert gå ut och sätta mig i väntrummet igen.

Nu var jag både utmattad, orolig och hungrig, två mackor till frukost och det var länge sen. Efter ytterligare någon timme kom en sköterska och visade in mig i ett kalt rum. ”Du kan väl lägga dig på britsen så kommer doktorn snart”.

”Snart” visade sig vara en lååång stund men till slut kom hon och konstaterade att jag får stanna kvar, åtminstone över natten. Sedan var det bara att vänta igen. Den här gången på att personalen på avdelningen skulle komma och hämta mig.

Det blev en sal för fyra. Redan första natten insåg jag att det inte skulle bli någon lugn och ro. Sköterskor sprang ut och in, någon tryckte på larmknappen, lysrören i taket tändes ... Framåt midnatt blev det äntligen tyst – en stund – grannen intill hostade, grannen mitt emot snarkade högt ...

Somnade av ren utmattning vid tretiden. Vaknade med ett skrik av att någon stod lutad över mig i kolmörkret. ”Sch, vi ska bara ta några prover.” Efter blodprov, tempkoll och blodtrycksmätning, såg jag att klockan var kvart i sex. Dags att vakna ...

Det blev inte mycket sömn den natten och inte nästa natt heller. Dagarna var en evig väntan på röntgen, på undersökningar, på provsvar. Aldrig har jag väntat så mycket och aldrig har jag sovit så lite som de där dagarna på sjukhuset. Och jag har nog heller aldrig blivit så lättad som när jag efter två dygn blev utsläppt därifrån!

Slutsatsen av detta måste bli: Se till att du är utvilad, mätt och utrustad med ett enormt tålamod om du hamnar på sjukhus, för annars kommer du inte att orka bli frisk!

Hiss:

Alla adventsstjärnor och ljusstakar som lyser upp i mörkret.

Diss:

Skotta snö är rena mardrömmen för ryggen.

Man måste vara frisk för att orka vara sjuk.

Hur många gånger har vi inte skojat om det hemma när något av barnen eller de gamla föräldrarna varit sjuka. För ibland gäller det att verkligen stå på sig och tjata för att få den vård man anser att man behöver.

Men när man väl kommit igenom nålsögat och fått den åtråvärda tiden på vårdcentralen blir man oftast väl omhändertagen.

Värre är det när man blir riktigt dålig, det fick jag klart för mig när jag själv hamnade på sjukhus för ett tag sedan.

Då behöver man inte bara vara stark, utan också vara utrustad med ett oändligt tålamod.

Vaknade en morgon med feber och värk i magen. På vårdcentralen fick jag en tid samma dag och där skickade de mig till akuten direkt. Då fick jag lite panik och tänkte att nu är det nog något riktigt allvarligt, kanske dör jag om jag inte får vård direkt.

Körde i ilfart till sjukhuset och stormade in på akutmottagningen, anmälde mig i luckan och sköterskan bad mig att sitta ned så länge. Och där satt jag, en timme, två timmar ...

Nu började jag bli lite stressad; har de glömt av mig? Tänk om de inte fattat hur bråttom det är? Ont gör det också ...

När jag var färdig att ge upp ropade de äntligen upp mig och jag fick komma in i ett undersökningsrum.

Men det var bara ”första sorteringen” och efter diverse provtagningar fick jag vackert gå ut och sätta mig i väntrummet igen.

Nu var jag både utmattad, orolig och hungrig, två mackor till frukost och det var länge sen. Efter ytterligare någon timme kom en sköterska och visade in mig i ett kalt rum. ”Du kan väl lägga dig på britsen så kommer doktorn snart”.

”Snart” visade sig vara en lååång stund men till slut kom hon och konstaterade att jag får stanna kvar, åtminstone över natten. Sedan var det bara att vänta igen. Den här gången på att personalen på avdelningen skulle komma och hämta mig.

Det blev en sal för fyra. Redan första natten insåg jag att det inte skulle bli någon lugn och ro. Sköterskor sprang ut och in, någon tryckte på larmknappen, lysrören i taket tändes ... Framåt midnatt blev det äntligen tyst – en stund – grannen intill hostade, grannen mitt emot snarkade högt ...

Somnade av ren utmattning vid tretiden. Vaknade med ett skrik av att någon stod lutad över mig i kolmörkret. ”Sch, vi ska bara ta några prover.” Efter blodprov, tempkoll och blodtrycksmätning, såg jag att klockan var kvart i sex. Dags att vakna ...

Det blev inte mycket sömn den natten och inte nästa natt heller. Dagarna var en evig väntan på röntgen, på undersökningar, på provsvar. Aldrig har jag väntat så mycket och aldrig har jag sovit så lite som de där dagarna på sjukhuset. Och jag har nog heller aldrig blivit så lättad som när jag efter två dygn blev utsläppt därifrån!

Slutsatsen av detta måste bli: Se till att du är utvilad, mätt och utrustad med ett enormt tålamod om du hamnar på sjukhus, för annars kommer du inte att orka bli frisk!

Hiss:

Alla adventsstjärnor och ljusstakar som lyser upp i mörkret.

Diss:

Skotta snö är rena mardrömmen för ryggen.

  • Annica Henriksson