10 dec 2013 04:00

23 jan 2015 15:36

Tråkig trend förstör för många

Alf Ehn
  Skriv ut artikeln      Rätta fel

I Skövde är det fotoförbud under luciafirandet på skolorna.

Tänk vad de nya medierna förstör för många.

Tills för bara några år sedan var luciafirandet i skolorna en höjdpunkt för alla inblandade. Barnen, åtminstone de flesta, föräldrarna, samma sak där, samt inte minst mor- och farföräldrar älskade den där decembermorgonen då det gällde att gå upp tidigt, ta sig till skolan för att delta eller titta på luciatåget.

Båda jag och mina pojkar hade någon form av hatkärlek till arrangemanget, men när man såg den äldre generationens entusiasm hade åtminstone jag överseende med mycket. Det var mer än en stolt morfar, mormor, farfar och farmor som förevigade högtiden. Lokalen, oftast var det gymnastiksalen, lystes upp av blixtar från kameror samt skenet från videokamerorna (jag är så gammal att det inte fanns smarta telefoner när sönerna var med i luciatåget).

De fick ett minne, på bild eller film, att titta på och visa upp för vänner och bekanta.

Nu är det slut med det, åtminstone på vissa skolor i Skövde. Anledningen är risken att bilderna hamnar på Facebook, Instagram, Twitter och allt vad nu de sociala medierna heter. Därmed blir de allmängods för, åtminstone teoretiskt, hela världens användare vilket kan vara olyckligt för vissa.

Jag kan förstå problemet, att vissa föräldrar är oroliga över effekterna av att bilderna exponeras hej vilt, och att skolorna måste göra något.

Däremot kan jag inte förstå det som tvingat fram restriktionen.

Varför ska bilder på barn läggas ut på Facebook och kompletteras med texter om att det var sååååååååå mysigt på luciafirandet? Alla som var med vet ju det ändå, de som inte var med kan väl få se bilder men utan att behöva gå över internet. Varför inte träffas, i verkliga livet, liksom?

För vems skull läggs bilderna ut på nätet?

Tänk gärna till på den frågan!

Hiss:

Leksands framfart i elitserien imponerar. Heder åt tränaren Andreas Appelgren.

Diss:

Snön ställer bara till bekymmer

I Skövde är det fotoförbud under luciafirandet på skolorna.

Tänk vad de nya medierna förstör för många.

Tills för bara några år sedan var luciafirandet i skolorna en höjdpunkt för alla inblandade. Barnen, åtminstone de flesta, föräldrarna, samma sak där, samt inte minst mor- och farföräldrar älskade den där decembermorgonen då det gällde att gå upp tidigt, ta sig till skolan för att delta eller titta på luciatåget.

Båda jag och mina pojkar hade någon form av hatkärlek till arrangemanget, men när man såg den äldre generationens entusiasm hade åtminstone jag överseende med mycket. Det var mer än en stolt morfar, mormor, farfar och farmor som förevigade högtiden. Lokalen, oftast var det gymnastiksalen, lystes upp av blixtar från kameror samt skenet från videokamerorna (jag är så gammal att det inte fanns smarta telefoner när sönerna var med i luciatåget).

De fick ett minne, på bild eller film, att titta på och visa upp för vänner och bekanta.

Nu är det slut med det, åtminstone på vissa skolor i Skövde. Anledningen är risken att bilderna hamnar på Facebook, Instagram, Twitter och allt vad nu de sociala medierna heter. Därmed blir de allmängods för, åtminstone teoretiskt, hela världens användare vilket kan vara olyckligt för vissa.

Jag kan förstå problemet, att vissa föräldrar är oroliga över effekterna av att bilderna exponeras hej vilt, och att skolorna måste göra något.

Däremot kan jag inte förstå det som tvingat fram restriktionen.

Varför ska bilder på barn läggas ut på Facebook och kompletteras med texter om att det var sååååååååå mysigt på luciafirandet? Alla som var med vet ju det ändå, de som inte var med kan väl få se bilder men utan att behöva gå över internet. Varför inte träffas, i verkliga livet, liksom?

För vems skull läggs bilderna ut på nätet?

Tänk gärna till på den frågan!

Hiss:

Leksands framfart i elitserien imponerar. Heder åt tränaren Andreas Appelgren.

Diss:

Snön ställer bara till bekymmer