14 dec 2013 04:00

23 jan 2015 15:36

Goda gärningar för min egen skull?

Carl Johan Hjerpe
  Skriv ut artikeln      Rätta fel

Allt man gör, gör man av egoistiska skäl. Vid en middag med våra grannar blev jag nyligen påmind om argumentationen bakom en diskussion som brukade dyka upp på fester för några år sedan.

De bekanta som hävdade detta menade – ni får höra av er och rätta mig om det blir fel – att man i grunden gör en god gärning för sig själv. Om jag till exempel lägger två tjugor i en insamlingsbössa av något välgörenhetsslag, så gör jag det för mitt eget välmående framför att pengarna går till välgörenhet. Det senare är liksom underordnat att jag mår lite bättre av att skänka pengar.

Jag är inte helt övertygad om rangordningen, men kan inte riktigt argumentera emot heller. Sedan ganska många år (det kan vara tio, men det låter så väldigt länge?) är jag blodgivare. Och det är ju så klart en god sak. Men fram tills för två veckor sedan, när jag lämnade blod senast, hade jag ingen koll på hur mycket blod de tar varje gång. En deciliter, två kanske? Nä, fyra och en halv tydligen. Det spelar verkligen ingen roll, men varför har jag inte vetat det tidigare? Jo, för att jag gick dit den där första gången för min egen skull.

Jag ansökte om att bli blodgivare för att bli av med min kombinerade skräck och fobi för sprutor.

De första gångerna låg jag på de gråa britsarna i Blodcentralens lokaler och spände hela kroppen. Nervös, lite rädd och förmodligen väldigt pratsam. All information sköterskorna förmedlade blev hängande i luften, jag tog inte in någonting. Jag var där för min skull, att blodet sedan kom till nytta för någon annan var bara en följd av min egoism.

Jag slutade att skicka julkort för ett antal år sedan. Varför? För att pengarna för vykort och porto gör bättre nytta om jag stoppar ner dem i exempelvis Frälsningsarméns gryta. Och för att jag då slipper begränsa vilka som ska få och inte få julkort. Ett enkelt beslut, delvis grundat i egoism.

Men när jag under fredagen sms:ade i väg en slant till Musikhjälpen var det i första hand för insamlingens skull. Det är klart att jag verkligen vill höra Weeping willows med I give you the morning, men jag tror inte att chanserna är så stora att just min önskning går i uppfyllelse.

Och det spelar ingen roll. För det är mångas önskningar som inte går i uppfyllelse, år efter år, jul efter jul. Jag tänker inte nödvändigtvis på Musikhjälpen, utan samhället som helhet. Julen må vara en trevlig och underbar tid för många, men det finns andra sätt att uppleva den.

Det finns barn som aldrig får någon julklapp, som aldrig får julmat på tallriken, som aldrig har upplevt en jul där mamma och pappa är sams. Men som tur är finns det många – privatpersoner som organisationer och företag – som bryr sig och försöker att hjälpa.

Så i stället för att bara tänka att du ska göra en god gärning, gör en god gärning. Skänk en slant till valfri välgörenhet. Det värmer dubbelt – för även om du gör det för din egen skull så blir någon annan glad.

Veckans hiss: Musikhjälpen så klart.

Veckans diss: Stressen som byggs upp kring jul.

Allt man gör, gör man av egoistiska skäl. Vid en middag med våra grannar blev jag nyligen påmind om argumentationen bakom en diskussion som brukade dyka upp på fester för några år sedan.

De bekanta som hävdade detta menade – ni får höra av er och rätta mig om det blir fel – att man i grunden gör en god gärning för sig själv. Om jag till exempel lägger två tjugor i en insamlingsbössa av något välgörenhetsslag, så gör jag det för mitt eget välmående framför att pengarna går till välgörenhet. Det senare är liksom underordnat att jag mår lite bättre av att skänka pengar.

Jag är inte helt övertygad om rangordningen, men kan inte riktigt argumentera emot heller. Sedan ganska många år (det kan vara tio, men det låter så väldigt länge?) är jag blodgivare. Och det är ju så klart en god sak. Men fram tills för två veckor sedan, när jag lämnade blod senast, hade jag ingen koll på hur mycket blod de tar varje gång. En deciliter, två kanske? Nä, fyra och en halv tydligen. Det spelar verkligen ingen roll, men varför har jag inte vetat det tidigare? Jo, för att jag gick dit den där första gången för min egen skull.

Jag ansökte om att bli blodgivare för att bli av med min kombinerade skräck och fobi för sprutor.

De första gångerna låg jag på de gråa britsarna i Blodcentralens lokaler och spände hela kroppen. Nervös, lite rädd och förmodligen väldigt pratsam. All information sköterskorna förmedlade blev hängande i luften, jag tog inte in någonting. Jag var där för min skull, att blodet sedan kom till nytta för någon annan var bara en följd av min egoism.

Jag slutade att skicka julkort för ett antal år sedan. Varför? För att pengarna för vykort och porto gör bättre nytta om jag stoppar ner dem i exempelvis Frälsningsarméns gryta. Och för att jag då slipper begränsa vilka som ska få och inte få julkort. Ett enkelt beslut, delvis grundat i egoism.

Men när jag under fredagen sms:ade i väg en slant till Musikhjälpen var det i första hand för insamlingens skull. Det är klart att jag verkligen vill höra Weeping willows med I give you the morning, men jag tror inte att chanserna är så stora att just min önskning går i uppfyllelse.

Och det spelar ingen roll. För det är mångas önskningar som inte går i uppfyllelse, år efter år, jul efter jul. Jag tänker inte nödvändigtvis på Musikhjälpen, utan samhället som helhet. Julen må vara en trevlig och underbar tid för många, men det finns andra sätt att uppleva den.

Det finns barn som aldrig får någon julklapp, som aldrig får julmat på tallriken, som aldrig har upplevt en jul där mamma och pappa är sams. Men som tur är finns det många – privatpersoner som organisationer och företag – som bryr sig och försöker att hjälpa.

Så i stället för att bara tänka att du ska göra en god gärning, gör en god gärning. Skänk en slant till valfri välgörenhet. Det värmer dubbelt – för även om du gör det för din egen skull så blir någon annan glad.

Veckans hiss: Musikhjälpen så klart.

Veckans diss: Stressen som byggs upp kring jul.