17 dec 2013 06:00

23 jan 2015 15:36

Butikernas mardröm...

Lena Jonsson.
  Skriv ut artikeln      Rätta fel

När jag går in i en affär vill jag väldigt gärna ta i saker. Känna tyngden, röra vid materialet, känna utformningen, öppna och stänga, se hur allt fungerar. Och det handlar inte bara om kläder. Hur ofta hittar jag inte mig själv ståendes med en dyr glasvas i händerna? Eller en silverljusstake som visar sig vara mycket tyngre än ögonen kunde mäta innan och som jag alltså nästan tappar när jag fått den i nävarna? Eller tvärtom, något som är mycket lättare än jag kunde tro, och som jag därför nästan kastar iväg när jag har greppat det? Eller en pryl som visar sig vara oformlig och inte alls så enkel att hålla som jag tänkt mig? Värst blir det när det som jag vill lyfta upp står innanför en massa annat, alltså när jag måste luta mig över, men en hängande sjal runt halsen, en stor dunjacka som gör att man inte rör sig så smidigt, och en väska som samtidigt som jag kastar mig framåt, kanar ner från axeln och närmar sig alla andra prylar...

Men hittills har det ändå gått hyggligt. Ja, ja, en och annan kartong har man kanske dragit med sig och en och annan gång har jag väl tagit ”fel” frukt eller grönsak som alla de andra uppenbarligen lutat sig emot vilket gjort att det kommit väldigt många tomater/citroner/gurkor rullandes mot mig.

Kanske är jag många butikers mardröm, jag vet inte. Kanske är det ingen annan som gör som jag.

Men några direkta intermezzon har jag alltså inte hamnat i. Än. Men när jag nyligen var inne i en telefonbutik fick jag verkligen all den uppmärksamhet jag inte ville ha just för att jag är tvungen att pilla på allt.

Den dyraste, finaste telefonen lockade – lyfta, känna, ja, ni vet ju. Och på något sätt känns det ganska naturligt att man ska kunna lyfta i något som man kanske vill köpa (nu var jag inte alls där för min skull, fina telefoner är inte min grej).

Jag tog tag i den blanka lilla fina saken. Men hann inte mer än just dra den till mig när jag insåg att den där sladden som hängde med inte bara var en säkerhetslina och ett larm som skulle tjuta om sladden togs bort, utan ett direktlarm.

Jodå, det tjöt ganska rejält och de många kundernas blickar riktades mot mig. Och även om personalen var vänlig och sade att det inte var någon fara, bestämde jag mig där och då för att aldrig mer röra vid något i en butik. I alla fall inte ofta.

När jag går in i en affär vill jag väldigt gärna ta i saker. Känna tyngden, röra vid materialet, känna utformningen, öppna och stänga, se hur allt fungerar. Och det handlar inte bara om kläder. Hur ofta hittar jag inte mig själv ståendes med en dyr glasvas i händerna? Eller en silverljusstake som visar sig vara mycket tyngre än ögonen kunde mäta innan och som jag alltså nästan tappar när jag fått den i nävarna? Eller tvärtom, något som är mycket lättare än jag kunde tro, och som jag därför nästan kastar iväg när jag har greppat det? Eller en pryl som visar sig vara oformlig och inte alls så enkel att hålla som jag tänkt mig? Värst blir det när det som jag vill lyfta upp står innanför en massa annat, alltså när jag måste luta mig över, men en hängande sjal runt halsen, en stor dunjacka som gör att man inte rör sig så smidigt, och en väska som samtidigt som jag kastar mig framåt, kanar ner från axeln och närmar sig alla andra prylar...

Men hittills har det ändå gått hyggligt. Ja, ja, en och annan kartong har man kanske dragit med sig och en och annan gång har jag väl tagit ”fel” frukt eller grönsak som alla de andra uppenbarligen lutat sig emot vilket gjort att det kommit väldigt många tomater/citroner/gurkor rullandes mot mig.

Kanske är jag många butikers mardröm, jag vet inte. Kanske är det ingen annan som gör som jag.

Men några direkta intermezzon har jag alltså inte hamnat i. Än. Men när jag nyligen var inne i en telefonbutik fick jag verkligen all den uppmärksamhet jag inte ville ha just för att jag är tvungen att pilla på allt.

Den dyraste, finaste telefonen lockade – lyfta, känna, ja, ni vet ju. Och på något sätt känns det ganska naturligt att man ska kunna lyfta i något som man kanske vill köpa (nu var jag inte alls där för min skull, fina telefoner är inte min grej).

Jag tog tag i den blanka lilla fina saken. Men hann inte mer än just dra den till mig när jag insåg att den där sladden som hängde med inte bara var en säkerhetslina och ett larm som skulle tjuta om sladden togs bort, utan ett direktlarm.

Jodå, det tjöt ganska rejält och de många kundernas blickar riktades mot mig. Och även om personalen var vänlig och sade att det inte var någon fara, bestämde jag mig där och då för att aldrig mer röra vid något i en butik. I alla fall inte ofta.

  • Lena Jonsson