20 dec 2013 05:00

23 jan 2015 15:36

Jag önskar mig också fred på jorden

Flemming Mouritsen
  Skriv ut artikeln      Rätta fel

På tisdag är det julafton och i vinterlandskapets mörker glimmar det av adventsstakar och julstjärnor och förfärliga blinkande ljusslingor runt staket och buskar. En och annan julgran tänds upp här och där. Inte med levande ljus som när jag var liten tack och lov, utan av elektriskt ljus. Så elmätarna går varma av alla kilowatt när de mäter hur vi slösar med ström runt jul, miljömedvetna som vi är. Men det är inte bara med strömmen som vi slösar runt jul. Nu skall här ges bort julklappar i mängd och med det i tankarna skriver jag här det jag önskar mig till jul:

– Fred på jorden

Det önskemålet är ju obligatoriskt, om än fullständigt orimligt med tanke på att krig och konflikter driver så många länders ekonomi. Och i valet mellan fred och pengar väljs tyvärr alltid pengarna. Men visst är det en vacker tanke, så det vill jag ha!

– Vänliga människor

Men de flesta av oss är väl ändå vänliga? tänker du. Jovisst, i vanliga fall, när det inte är något viktigt som gäller. Som pengar. De som skickar bluffakturor och de som tvingar unga flickor att prostituera sig, eller de som iförda masker attackerar fredliga demonstrationståg har väl alla kamrater och släktingar som tycker att de är jättetrevliga och vänliga. Jag vill ha folk som är vänliga även mot dem de inte känner.

– Ett samhälle utan fördomar

Det vore väl skojigt? Inga fördomar mot homosexuella, eller invandrare av alla färger och religioner. Inga fördomar mot arbetslösa som går länge utan att få jobb, eller för den delen långtidssjukskrivna som många tyvärr tror är lata allihop. Och varför inte fördomsfrihet mellan invandrargrupper, eller gentemot svenskar från invandrares sida. Vita svenskar har inte monopol på att ha fördomar även om vi tror det. Sånt hittar man bland alla folk. Vi är väldigt lika därvidlag.

– Återhållsamhet bland de rika och mäktiga

Varför skall folk med små inkomster hålla igen på sin ekonomi när man läser om direktörer och makthavare som håvar in många miljoner kronor varje år? Folk som totalt tappat känslan för vad som är rimligt att få i lön och bara roffar åt sig allt de kan kring sina styrelsebord. Det är samma lyxlirare som säger att en ensamstående mamma får klara sig på femton tusen i månaden och vara glad att hon har ett jobb. För att vara trovärdiga får de banne mig lugna sig med sina bonusar och sån skit!

Tja, mer än så önskar jag mig inte. Jag tycker inte det är för mycket begärt och ser fram emot paketen med mina önskningar. Dessutom vill jag gärna ha en bra bok också. God Jul!

Hiss: Den goa stämning som julen sprider, oavsett om man är religiös eller inte.

Diss: Stressen inför jul. Lugna er! Några dammtussar förstör faktiskt inte julen.

På tisdag är det julafton och i vinterlandskapets mörker glimmar det av adventsstakar och julstjärnor och förfärliga blinkande ljusslingor runt staket och buskar. En och annan julgran tänds upp här och där. Inte med levande ljus som när jag var liten tack och lov, utan av elektriskt ljus. Så elmätarna går varma av alla kilowatt när de mäter hur vi slösar med ström runt jul, miljömedvetna som vi är. Men det är inte bara med strömmen som vi slösar runt jul. Nu skall här ges bort julklappar i mängd och med det i tankarna skriver jag här det jag önskar mig till jul:

– Fred på jorden

Det önskemålet är ju obligatoriskt, om än fullständigt orimligt med tanke på att krig och konflikter driver så många länders ekonomi. Och i valet mellan fred och pengar väljs tyvärr alltid pengarna. Men visst är det en vacker tanke, så det vill jag ha!

– Vänliga människor

Men de flesta av oss är väl ändå vänliga? tänker du. Jovisst, i vanliga fall, när det inte är något viktigt som gäller. Som pengar. De som skickar bluffakturor och de som tvingar unga flickor att prostituera sig, eller de som iförda masker attackerar fredliga demonstrationståg har väl alla kamrater och släktingar som tycker att de är jättetrevliga och vänliga. Jag vill ha folk som är vänliga även mot dem de inte känner.

– Ett samhälle utan fördomar

Det vore väl skojigt? Inga fördomar mot homosexuella, eller invandrare av alla färger och religioner. Inga fördomar mot arbetslösa som går länge utan att få jobb, eller för den delen långtidssjukskrivna som många tyvärr tror är lata allihop. Och varför inte fördomsfrihet mellan invandrargrupper, eller gentemot svenskar från invandrares sida. Vita svenskar har inte monopol på att ha fördomar även om vi tror det. Sånt hittar man bland alla folk. Vi är väldigt lika därvidlag.

– Återhållsamhet bland de rika och mäktiga

Varför skall folk med små inkomster hålla igen på sin ekonomi när man läser om direktörer och makthavare som håvar in många miljoner kronor varje år? Folk som totalt tappat känslan för vad som är rimligt att få i lön och bara roffar åt sig allt de kan kring sina styrelsebord. Det är samma lyxlirare som säger att en ensamstående mamma får klara sig på femton tusen i månaden och vara glad att hon har ett jobb. För att vara trovärdiga får de banne mig lugna sig med sina bonusar och sån skit!

Tja, mer än så önskar jag mig inte. Jag tycker inte det är för mycket begärt och ser fram emot paketen med mina önskningar. Dessutom vill jag gärna ha en bra bok också. God Jul!

Hiss: Den goa stämning som julen sprider, oavsett om man är religiös eller inte.

Diss: Stressen inför jul. Lugna er! Några dammtussar förstör faktiskt inte julen.