21 dec 2013 04:00

23 jan 2015 15:36

Det finns ett liv efter jul

  Skriv ut artikeln      Rätta fel

Hur har ni det ute i stugorna så här de sista flämtande dagarna före dopparedan? Är knäcken kokad, kolan lagom seg, granen klädd och alla julklappar inköpta? Inte det, då börjar det bli bråttom för ni vill väl inte missa något. Julen måste ju vara perfekt, eller hur?

Själv har jag faktiskt inte gjort något av det där än. Huset är visserligen julpyntat och lussekatterna bakade men i år tänker jag ha is i magen och fixa julklappar och gran dagen före julafton. Framåt kvällen brukar det vara lugnt i affärerna, köerna är obefintliga och bara en och annan sista-minutenoptimist är ute. De flesta sitter antagligen framför tv:n och tittar på något uppesittarprogram, dricker glögg och tjuvsmakar på skinkan.

Jag har förresten aldrig fattat det där med uppesittarkväll. Antingen har man tusen saker kvar att göra och hinner verkligen inte titta på tv eller också har man redan fixat allt och är så trött att det är bättre att gå och lägga sig än att somna i soffan. Men tv-kanalerna slår på stora trumman och tycker att vi ska spela bingolotto, ringa rimstugan eller lyssna på artister som sjunger låtar från senaste julskivan. Det ska vara tjo och tjim och livat vid granen...

Ibland känns det som om vi håller på att förstöra julen genom alla krav och måsten. Hela december är som ett maratonlopp. Det börjar lite försiktigt med första advent och sedan ökar farten undan för undan med allt som ska fixas tills vi slutligen kommer fram till spurten dan före dan. På julaftons kväll när all maten är uppäten och julklappspapperet ligger i drivor på golvet kan jag ibland fråga mig; var det värt det? Allt jobb för några timmars eufori.

Själv tycker jag bäst om juldagen. Då infinner sig äntligen julefriden när man efter en lätt lunch på lutfisk kan slå sig ner med julklappsboken och smaska på marsipangrisen. Och det blir fler lediga dagar när det finns gott om tid till att både koka kola och baka pepparkakor om man nu känner för det. Och då uppskattas det mycket mer än på julafton när allt bara försvinner i mängden av julmat och godis.

Så ta det lite lugnt, det finns faktiskt ett liv efter jul också. En riktigt fridfull jul önskar jag er alla!

Hiss:

Vi har passerat vintersolståndet. Nu väntar ljusare tider!

Diss:

Synd att snön försvann. Det är allt mysigare med en vit jul.

Hur har ni det ute i stugorna så här de sista flämtande dagarna före dopparedan? Är knäcken kokad, kolan lagom seg, granen klädd och alla julklappar inköpta? Inte det, då börjar det bli bråttom för ni vill väl inte missa något. Julen måste ju vara perfekt, eller hur?

Själv har jag faktiskt inte gjort något av det där än. Huset är visserligen julpyntat och lussekatterna bakade men i år tänker jag ha is i magen och fixa julklappar och gran dagen före julafton. Framåt kvällen brukar det vara lugnt i affärerna, köerna är obefintliga och bara en och annan sista-minutenoptimist är ute. De flesta sitter antagligen framför tv:n och tittar på något uppesittarprogram, dricker glögg och tjuvsmakar på skinkan.

Jag har förresten aldrig fattat det där med uppesittarkväll. Antingen har man tusen saker kvar att göra och hinner verkligen inte titta på tv eller också har man redan fixat allt och är så trött att det är bättre att gå och lägga sig än att somna i soffan. Men tv-kanalerna slår på stora trumman och tycker att vi ska spela bingolotto, ringa rimstugan eller lyssna på artister som sjunger låtar från senaste julskivan. Det ska vara tjo och tjim och livat vid granen...

Ibland känns det som om vi håller på att förstöra julen genom alla krav och måsten. Hela december är som ett maratonlopp. Det börjar lite försiktigt med första advent och sedan ökar farten undan för undan med allt som ska fixas tills vi slutligen kommer fram till spurten dan före dan. På julaftons kväll när all maten är uppäten och julklappspapperet ligger i drivor på golvet kan jag ibland fråga mig; var det värt det? Allt jobb för några timmars eufori.

Själv tycker jag bäst om juldagen. Då infinner sig äntligen julefriden när man efter en lätt lunch på lutfisk kan slå sig ner med julklappsboken och smaska på marsipangrisen. Och det blir fler lediga dagar när det finns gott om tid till att både koka kola och baka pepparkakor om man nu känner för det. Och då uppskattas det mycket mer än på julafton när allt bara försvinner i mängden av julmat och godis.

Så ta det lite lugnt, det finns faktiskt ett liv efter jul också. En riktigt fridfull jul önskar jag er alla!

Hiss:

Vi har passerat vintersolståndet. Nu väntar ljusare tider!

Diss:

Synd att snön försvann. Det är allt mysigare med en vit jul.

  • Annica Henriksson