23 dec 2013 04:00

23 jan 2015 15:36

En god jul, helst utan mango!

  Skriv ut artikeln      Rätta fel

Det har uppstått två läger i min bekantskapskrets. För eller emot mango. Jag är emot alla som är för den. Mango må vara en snygg frukt, men god är den inte.

Den är dessutom lömsk och dyker upp när man minst anar det. Härom dagen var jag i affären och slet åt mig en flaska morotsjuice med persika. Trodde jag. Tur jag läste på den när jag stod i kassakön. Det stod morotsjuice med mango och det var bara att gå och byta till rätt sort.

– Den smygs in på de mest fruktansvärda ställen. Och slår till med en kraft olik något annat. Mango ska aviseras tydligt så att vanligt folk kan undvika denna styggelse. Usch! Krafthandling nu, som en mangohatare jag känner sa när han fick höra om den vedervärdiga juicen.

Han hade själv stått mun mot mun med en mango när någon läskeblasktillverkare puttat ner just nämnda frukt i vad han trodde var vanligt päronvatten. Det blev en törstig tågresa!

De som står på mangons sida sa saker som: Mango är asgott! Mer mango åt folket! Mums med mango! Mango är ju bäst! Mango är hur gott som helst, speciellt juice. Nu blev jag törstig! Hur kan man inte tycka om mango, det är ju svingott. Mango är livets frukt!

Själv undrade jag bara:

– Vad är det för fel på folk och deras smaklökar?

Dessvärre tycks det vara så att det hittills är fler som är för mango än mot mango.

– De blir lätt lite kvalmiga, sa en som var på min sida.

Jag håller med. På mig känns det som att tungan fastnar i munnen som om någon penslat klister på den. Jag tycker att mango både luktar och smakar skumt.

Fast det är klart. Sett i ett större perspektiv är det här helt klart ett i-landsproblem. Medan jag tackar nej till mango hade någon annan utan mat gladeligen satt i sig mangon och tyckt att den smakade gott.

Det är värt att tänka på så här i juletider när vi sitter vid våra dignande julbord och häver i oss mat och blir fetare och fetare. Att de finns de som ingen (jul)mat har. Man behöver inte ens åka utanför sin egen kommun för att hitta dem.

Har man en slant över kan man skänka den till välgörenhet så att de som inte har en slant över också får en fin jul. Men helst utan mango.

Hiss:

Långkalsonger och tjockstrumpor.

Diss:

En grön jul, som det tycks bli.

Det har uppstått två läger i min bekantskapskrets. För eller emot mango. Jag är emot alla som är för den. Mango må vara en snygg frukt, men god är den inte.

Den är dessutom lömsk och dyker upp när man minst anar det. Härom dagen var jag i affären och slet åt mig en flaska morotsjuice med persika. Trodde jag. Tur jag läste på den när jag stod i kassakön. Det stod morotsjuice med mango och det var bara att gå och byta till rätt sort.

– Den smygs in på de mest fruktansvärda ställen. Och slår till med en kraft olik något annat. Mango ska aviseras tydligt så att vanligt folk kan undvika denna styggelse. Usch! Krafthandling nu, som en mangohatare jag känner sa när han fick höra om den vedervärdiga juicen.

Han hade själv stått mun mot mun med en mango när någon läskeblasktillverkare puttat ner just nämnda frukt i vad han trodde var vanligt päronvatten. Det blev en törstig tågresa!

De som står på mangons sida sa saker som: Mango är asgott! Mer mango åt folket! Mums med mango! Mango är ju bäst! Mango är hur gott som helst, speciellt juice. Nu blev jag törstig! Hur kan man inte tycka om mango, det är ju svingott. Mango är livets frukt!

Själv undrade jag bara:

– Vad är det för fel på folk och deras smaklökar?

Dessvärre tycks det vara så att det hittills är fler som är för mango än mot mango.

– De blir lätt lite kvalmiga, sa en som var på min sida.

Jag håller med. På mig känns det som att tungan fastnar i munnen som om någon penslat klister på den. Jag tycker att mango både luktar och smakar skumt.

Fast det är klart. Sett i ett större perspektiv är det här helt klart ett i-landsproblem. Medan jag tackar nej till mango hade någon annan utan mat gladeligen satt i sig mangon och tyckt att den smakade gott.

Det är värt att tänka på så här i juletider när vi sitter vid våra dignande julbord och häver i oss mat och blir fetare och fetare. Att de finns de som ingen (jul)mat har. Man behöver inte ens åka utanför sin egen kommun för att hitta dem.

Har man en slant över kan man skänka den till välgörenhet så att de som inte har en slant över också får en fin jul. Men helst utan mango.

Hiss:

Långkalsonger och tjockstrumpor.

Diss:

En grön jul, som det tycks bli.