24 dec 2013 04:00

23 jan 2015 15:36

I väntan på nästa julafton

Alf Ehn
  Skriv ut artikeln      Rätta fel

Väntan, väntan och åter väntan.

Under tisdagen gäller det särskilt alla de barn som väntar på besök av en skäggprydd och rödklädd herre. Med tanke på den gröna julen så kanske han inte tar släden men i någon form och på något sätt lär han, som har med sig klappar till de snälla, dyka upp.

När jag var liten trodde jag lite lagom på tomten. Jag kände ofta igen någon detalj på den person som dök upp med en stor säck, trots att han gjort sitt bästa att dölja sin identitet med diverse lösskägg, bylsiga kläder och förställd röst.

Visst tyckte jag det var konstigt att tomten hade en likadan klocka och ring som morbror Valter, men som ung var jag inte så konspiratoriskt lagd. Det fanns säkert en bra förklaring. Å andra sidan funderade jag inte så mycket. Det som fanns i säcken var betydligt mer intressant än vem som delade ut paketen.

Själva väntan på den röde var värre. Kvällen innan var det svårt att somna, jag låg och funderade på vad jag skulle få.

När jag efter flera timmars funderande och spekulerande lyckades somna var jag övertygad om jag inte skulle få någonting alls. Det var ju bara de snälla som fick och efter att noga ha summerat året, så var det nog tveksamt om jag kunde räkna mig till den prioriterade gruppen. Men det skulle nog lösa sig ändå.

På julafton brukade jag vakna alldeles för tidigt, vilket gjorde väntan ännu längre. Jag petade i mig frukosten, samtidigt som mina föräldrar stressade vidare. Efter jullunchen handlade väntan om två saker: Disney på tv och julklappsutdelningen. När väl Disneyprogrammet hade börjat och Bengt Feldreich kommit igång med Kalle Anka och hans vänner, glömde jag tomtar, paket och nervositeten för en timma. När jag var liten handlade det om svartvit tv, men det gick lika bra ändå. Timman gick fort och sen var det dags att börja vänta igen.

Efter en stund, som föreföll som en evighet, knackade det på fönsterrutan. En rödklädd man med skägg stod utanför och såg frusen ut. Jag rusade till dörren och bad honom kliva in. Väl inne ställde han ned säcken, och de sedvanliga frågorna om jag och min syster och alla andra i huset varit snälla, fick avvaktande och trevande svar.

Han verkade nöjd och började dela ut klapparna.

Även jag fick några. När de var öppnade, och jag lekt med innehållet (förutom de obligatoriska kalsongerna) en stund, var det dags att börja vänta igen.

På nästa jul.

Väntan, väntan och åter väntan.

Under tisdagen gäller det särskilt alla de barn som väntar på besök av en skäggprydd och rödklädd herre. Med tanke på den gröna julen så kanske han inte tar släden men i någon form och på något sätt lär han, som har med sig klappar till de snälla, dyka upp.

När jag var liten trodde jag lite lagom på tomten. Jag kände ofta igen någon detalj på den person som dök upp med en stor säck, trots att han gjort sitt bästa att dölja sin identitet med diverse lösskägg, bylsiga kläder och förställd röst.

Visst tyckte jag det var konstigt att tomten hade en likadan klocka och ring som morbror Valter, men som ung var jag inte så konspiratoriskt lagd. Det fanns säkert en bra förklaring. Å andra sidan funderade jag inte så mycket. Det som fanns i säcken var betydligt mer intressant än vem som delade ut paketen.

Själva väntan på den röde var värre. Kvällen innan var det svårt att somna, jag låg och funderade på vad jag skulle få.

När jag efter flera timmars funderande och spekulerande lyckades somna var jag övertygad om jag inte skulle få någonting alls. Det var ju bara de snälla som fick och efter att noga ha summerat året, så var det nog tveksamt om jag kunde räkna mig till den prioriterade gruppen. Men det skulle nog lösa sig ändå.

På julafton brukade jag vakna alldeles för tidigt, vilket gjorde väntan ännu längre. Jag petade i mig frukosten, samtidigt som mina föräldrar stressade vidare. Efter jullunchen handlade väntan om två saker: Disney på tv och julklappsutdelningen. När väl Disneyprogrammet hade börjat och Bengt Feldreich kommit igång med Kalle Anka och hans vänner, glömde jag tomtar, paket och nervositeten för en timma. När jag var liten handlade det om svartvit tv, men det gick lika bra ändå. Timman gick fort och sen var det dags att börja vänta igen.

Efter en stund, som föreföll som en evighet, knackade det på fönsterrutan. En rödklädd man med skägg stod utanför och såg frusen ut. Jag rusade till dörren och bad honom kliva in. Väl inne ställde han ned säcken, och de sedvanliga frågorna om jag och min syster och alla andra i huset varit snälla, fick avvaktande och trevande svar.

Han verkade nöjd och började dela ut klapparna.

Även jag fick några. När de var öppnade, och jag lekt med innehållet (förutom de obligatoriska kalsongerna) en stund, var det dags att börja vänta igen.

På nästa jul.

  • Alf Ehn