27 dec 2013 04:00

23 jan 2015 15:36

Facit hittar man bara i backspegeln

Flemming Mouritsen
  Skriv ut artikeln      Rätta fel

Kan ni tänka er? Nu har det snart gått ett år till! Det är inte klokt hur tiden flyger iväg och det är redan dags att summera 2013 och börja fundera på vad 2014 kommer att föra med sig. Jag tycker det känns nyligen vi skålade in 2013 men om jag tänker på vad som hänt under året så känns märkligt nog vissa händelser som mycket mer avlägsna. Det går inte att bli klok på sin tidsuppfattning.

Det som på förhand verkar vara den stora händelsen för Sverige under 2014, förutom vinter-OS då, måste väl ändå vara valet i höst. Jag spår att det kommer att dominera mediaåret fullständigt och det har fått mig att grunna på det där man alltid pratar om efter schlager SM: Vann rätt bidrag?

För snart åtta år sedan vann borgarna valet och lyckades sedan sitta kvar nästa gång. Var det bra att de gjorde det? Beroende på vem man frågar så får man tvärsäkra, fast helt olika svar. Självklart! Men kruxet är att vi bara kan bedöma det som faktiskt hände. Det teoretiska alternativet är just teoretiskt och de som tvärsäkert påstår sig veta vad som skulle ha hänt om det blivit på något annat sätt pratar i nattmössan.

Jag misstänker att revolutionärerna som störtade tsarfamiljen i Ryssland inte hade Stalin och massmord i tankarna. Vi vet inte hur Ryssland eller för den delen Iran hade haft det utan sina revolutioner. Det kunde varit bättre... eller långt värre.

Hade inte folk i Boston protesterat så kanske USA hade varit en del av det brittiska samväldet än idag. Hade det varit bättre? Vem vet?

Jag är kanske lite väl mycket motståndare till förändring, men jag fattar att utan förändringar så hade vi fortfarande varit skinnklädda jägare-samlare och haft ett ordförråd bestående av arrrgh och mrrrrf.

Men vissa förändringar kan man i efterhand rätt säkert döma ut. Björklund tyckte att svenska skolan hade problem och satte i gång med ett förändringsarbete. Resultatet blev att nu vill knappt någon bli lärare längre och elevernas resultat störtdyker i internationell jämförelse. Hade en skolminister på vänstersidan gjort ett bättre jobb? Det går inte att veta.

Hur skall man nu tolka den här texten? Vill jag ha ett regeringsskifte till hösten eller inte? Svaret är att jag inte vet, för facit hittar man bara i backspegeln. Det blir som det blir och då jag är dansk får jag inte ens vara med och rösta i riksdagsvalet.

Jag nöjer mig med att önska er alla ett 2014 som förhoppningsvis, sett i backspegeln, blev ett riktigt bra år!

Hiss: Framtiden. Den kan bli hur bra som helst.

Diss: Egoism och rädsla, de största hoten mot en bra framtid.

Kan ni tänka er? Nu har det snart gått ett år till! Det är inte klokt hur tiden flyger iväg och det är redan dags att summera 2013 och börja fundera på vad 2014 kommer att föra med sig. Jag tycker det känns nyligen vi skålade in 2013 men om jag tänker på vad som hänt under året så känns märkligt nog vissa händelser som mycket mer avlägsna. Det går inte att bli klok på sin tidsuppfattning.

Det som på förhand verkar vara den stora händelsen för Sverige under 2014, förutom vinter-OS då, måste väl ändå vara valet i höst. Jag spår att det kommer att dominera mediaåret fullständigt och det har fått mig att grunna på det där man alltid pratar om efter schlager SM: Vann rätt bidrag?

För snart åtta år sedan vann borgarna valet och lyckades sedan sitta kvar nästa gång. Var det bra att de gjorde det? Beroende på vem man frågar så får man tvärsäkra, fast helt olika svar. Självklart! Men kruxet är att vi bara kan bedöma det som faktiskt hände. Det teoretiska alternativet är just teoretiskt och de som tvärsäkert påstår sig veta vad som skulle ha hänt om det blivit på något annat sätt pratar i nattmössan.

Jag misstänker att revolutionärerna som störtade tsarfamiljen i Ryssland inte hade Stalin och massmord i tankarna. Vi vet inte hur Ryssland eller för den delen Iran hade haft det utan sina revolutioner. Det kunde varit bättre... eller långt värre.

Hade inte folk i Boston protesterat så kanske USA hade varit en del av det brittiska samväldet än idag. Hade det varit bättre? Vem vet?

Jag är kanske lite väl mycket motståndare till förändring, men jag fattar att utan förändringar så hade vi fortfarande varit skinnklädda jägare-samlare och haft ett ordförråd bestående av arrrgh och mrrrrf.

Men vissa förändringar kan man i efterhand rätt säkert döma ut. Björklund tyckte att svenska skolan hade problem och satte i gång med ett förändringsarbete. Resultatet blev att nu vill knappt någon bli lärare längre och elevernas resultat störtdyker i internationell jämförelse. Hade en skolminister på vänstersidan gjort ett bättre jobb? Det går inte att veta.

Hur skall man nu tolka den här texten? Vill jag ha ett regeringsskifte till hösten eller inte? Svaret är att jag inte vet, för facit hittar man bara i backspegeln. Det blir som det blir och då jag är dansk får jag inte ens vara med och rösta i riksdagsvalet.

Jag nöjer mig med att önska er alla ett 2014 som förhoppningsvis, sett i backspegeln, blev ett riktigt bra år!

Hiss: Framtiden. Den kan bli hur bra som helst.

Diss: Egoism och rädsla, de största hoten mot en bra framtid.