28 dec 2013 09:22

23 jan 2015 15:36

Små ansatser till stora utmaningar

Carl Johan Hjerpe
  Skriv ut artikeln      Rätta fel

Jaha, det var det. Ytterligare ett år till ända, och ett nytt står och väntar på andra sidan nyårsafton.

Dags att damma av ett gäng nyårslöften alltså.

Vilken vrickad tradition, förresten. Att stå helt frusen, mitt i natten, i någons trädgård med ett champagneglas i handen och titta på tusenlapp efter tusenlapp som brinner upp på den färgsprakande himlen. Och sedan säga ”Jag lovar att ...”. Förmodligen något med samma innebörd som i fjol, dessutom. Det finns säkert någon lättillgänglig statistik nånstans om trovärdigheten i nyårslöften, men en högst okvalificerad gissning är att de löften som inte försvinner med bakfylleångesten överlever som längst någon vecka in i februari.

Jag kommer faktiskt inte ihåg några av mina tidigare löften så förmodligen har de inte uppfyllts. Men de har sannolikt handlat om saker jag misslyckats med under året, men tänkt att åtgärda. Ungefär som alla andras löften.

Min att-bli-bättre-på-lista innehåller ett antal punkter vid det här laget, och en av de prioriterade åtgärderna är nog också en av de vanligaste. Nej, jag tänker inte börja eller sluta röka, men nu är det hög tid att ta tag i träningen.

I våras råkade jag ju utmana min kompis Andreas på klassikern, alltså olika nivåer av idioti i form av cykling, simning, löpning och skidåkning, och jag har inte riktigt greppat omfattningen där än. Vi sa att starten blir Vätternrundan 2014. Då, i våras, var det väldigt lång tid till juni 2014. Nu är det bara halvlång tid kvar, och även om jag har påbörjat träningen räcker det inte på långa vägar med fem mil på en träningscykel.

Lite senare nästa år är det dags att simma. Jag vet inte ens när Vansbrosimmet är, jag hoppas på sommartid, men med lite god vilja skulle man nog kunna säga att jag faktiskt har tagit tag i simträningen. I början av november kastade jag mig – helt tanklöst, skulle man kunna tro – naken ut i havet vid kallbadhuset i Malmö. Fem, sex, sju krampaktiga simtag, kanske ännu fler, blev det då.

Till hösten är det dags att kuta runt på Lidingö, och det är väl det enda som jag känner mig trygg med. Men vad hjälper det när skidåkningen förmodligen kommer bli ett helvete. Nu är det som tur var inte det kommande Vasaloppet vi siktar på, utan 2015 års arrangemang. Det är med andra ord ganska gott om tid att lära sig valla, staka och snabbt hoppa ur spår på någons uppmaning.

Men eftersom jag känner mig själv så vet jag att jag någon vecka in i februari kommer att övertyga mig själv om att det är väldigt, väldigt gott om tid kvar till Vasaloppet 2015. Som en följd av min goda övertalningsförmåga kommer jag inte att utnyttja tiden till att träna skidåkning, varför jag om ett år kommer att stå med ett champagneglas i någons trädgård och säga ”Jag lovar att jag DEN HÄR GÅNGEN ska ta tag i träningen”.

Jaha, det var det. Ytterligare ett år till ända, och ett nytt står och väntar på andra sidan nyårsafton.

Dags att damma av ett gäng nyårslöften alltså.

Vilken vrickad tradition, förresten. Att stå helt frusen, mitt i natten, i någons trädgård med ett champagneglas i handen och titta på tusenlapp efter tusenlapp som brinner upp på den färgsprakande himlen. Och sedan säga ”Jag lovar att ...”. Förmodligen något med samma innebörd som i fjol, dessutom. Det finns säkert någon lättillgänglig statistik nånstans om trovärdigheten i nyårslöften, men en högst okvalificerad gissning är att de löften som inte försvinner med bakfylleångesten överlever som längst någon vecka in i februari.

Jag kommer faktiskt inte ihåg några av mina tidigare löften så förmodligen har de inte uppfyllts. Men de har sannolikt handlat om saker jag misslyckats med under året, men tänkt att åtgärda. Ungefär som alla andras löften.

Min att-bli-bättre-på-lista innehåller ett antal punkter vid det här laget, och en av de prioriterade åtgärderna är nog också en av de vanligaste. Nej, jag tänker inte börja eller sluta röka, men nu är det hög tid att ta tag i träningen.

I våras råkade jag ju utmana min kompis Andreas på klassikern, alltså olika nivåer av idioti i form av cykling, simning, löpning och skidåkning, och jag har inte riktigt greppat omfattningen där än. Vi sa att starten blir Vätternrundan 2014. Då, i våras, var det väldigt lång tid till juni 2014. Nu är det bara halvlång tid kvar, och även om jag har påbörjat träningen räcker det inte på långa vägar med fem mil på en träningscykel.

Lite senare nästa år är det dags att simma. Jag vet inte ens när Vansbrosimmet är, jag hoppas på sommartid, men med lite god vilja skulle man nog kunna säga att jag faktiskt har tagit tag i simträningen. I början av november kastade jag mig – helt tanklöst, skulle man kunna tro – naken ut i havet vid kallbadhuset i Malmö. Fem, sex, sju krampaktiga simtag, kanske ännu fler, blev det då.

Till hösten är det dags att kuta runt på Lidingö, och det är väl det enda som jag känner mig trygg med. Men vad hjälper det när skidåkningen förmodligen kommer bli ett helvete. Nu är det som tur var inte det kommande Vasaloppet vi siktar på, utan 2015 års arrangemang. Det är med andra ord ganska gott om tid att lära sig valla, staka och snabbt hoppa ur spår på någons uppmaning.

Men eftersom jag känner mig själv så vet jag att jag någon vecka in i februari kommer att övertyga mig själv om att det är väldigt, väldigt gott om tid kvar till Vasaloppet 2015. Som en följd av min goda övertalningsförmåga kommer jag inte att utnyttja tiden till att träna skidåkning, varför jag om ett år kommer att stå med ett champagneglas i någons trädgård och säga ”Jag lovar att jag DEN HÄR GÅNGEN ska ta tag i träningen”.