30 dec 2013 06:00

23 jan 2015 15:36

Folkhälsan ligger risigt till ...

Petra Lundgren
  Skriv ut artikeln      Rätta fel

Jag vet inte säkert, men det känns som att barn i dag rör på sig betydligt mindre än jag gjorde. Jag är 70-talist. När jag gick i skolan fanns inga datorer. Vi hoppade twist eller hopprep hela rasterna. Eller sprang omkring och låtsades att vi var hästar eller hundar. När jag kom hem fortsatte jag att leka utomhus. Inne var jag bara om det regnade eller om jag var tvungen att äta. Tv tittade jag på ytterst sparsamt och läsk var uteslutet på vardagarna om inte någon fyllde år.

Var gick det snett? Hur kan läsk kosta mindre än mjölk? Varför har chipspåsarna växt sig gigantiska? Hur kan lösgodis vara billigare nu än för 20 år sedan?

Enligt en rapport från FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation är 16,6 procent av befolkningen fet i Sverige. Men det är inget jämfört med Mexiko där 32,8 procent av befolkningen är fet, med USA på andra plats med 31,8 procent.

Jag tycker att det är skrämmande siffror. Hur blev det så här? Varför häver vi i oss socker och fett?

Jag känner en ung tjej. Hon är lite rund och blir andfådd efter att ha gått upp i en trappa. Så tycker jag inte att det ska vara.

Jag försökte få med henne ut i skogen ett par varv eller i alla fall ett. Slingan är två kilometer.

– Nej, jag har redan varit ute i dag, sa hon.

– Vad gjorde du då? undrade jag.

– Jag gick till och från bilen, sa hon.

– Fyra meter, sa jag.

– Jag gick från bilen in i affären också, sa hon.

– Tio meter till då, sa jag.

– Vi ställde oss längst bort på parkeringen, sa hon.

– Hundra meter då. Ska du inte med ut och gå? undrade jag.

– Nej, sa hon och återvände till tv:n.

Så jag gick väl två varv själv i skogen då. Ett åt varje håll. När jag kom tillbaka satt hon fortfarande i soffan. Nu med en påse skumtomtar.

Jag anser att det är ett hot mot folkhälsan att 16,6 procent är feta. Det måste till en ändring i vår livsstil. Varför inte göra något redan den här veckan när det ändå är nyår? Lördagsgodis och vardagsmotion är en bra början för alla. Gott nytt!

Hiss

Smoothie på kvarg, mjölk, banan och hallon.

Diss

Alla som inte har reflex, ni syns dåligt när det är mörkt!

Jag vet inte säkert, men det känns som att barn i dag rör på sig betydligt mindre än jag gjorde. Jag är 70-talist. När jag gick i skolan fanns inga datorer. Vi hoppade twist eller hopprep hela rasterna. Eller sprang omkring och låtsades att vi var hästar eller hundar. När jag kom hem fortsatte jag att leka utomhus. Inne var jag bara om det regnade eller om jag var tvungen att äta. Tv tittade jag på ytterst sparsamt och läsk var uteslutet på vardagarna om inte någon fyllde år.

Var gick det snett? Hur kan läsk kosta mindre än mjölk? Varför har chipspåsarna växt sig gigantiska? Hur kan lösgodis vara billigare nu än för 20 år sedan?

Enligt en rapport från FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation är 16,6 procent av befolkningen fet i Sverige. Men det är inget jämfört med Mexiko där 32,8 procent av befolkningen är fet, med USA på andra plats med 31,8 procent.

Jag tycker att det är skrämmande siffror. Hur blev det så här? Varför häver vi i oss socker och fett?

Jag känner en ung tjej. Hon är lite rund och blir andfådd efter att ha gått upp i en trappa. Så tycker jag inte att det ska vara.

Jag försökte få med henne ut i skogen ett par varv eller i alla fall ett. Slingan är två kilometer.

– Nej, jag har redan varit ute i dag, sa hon.

– Vad gjorde du då? undrade jag.

– Jag gick till och från bilen, sa hon.

– Fyra meter, sa jag.

– Jag gick från bilen in i affären också, sa hon.

– Tio meter till då, sa jag.

– Vi ställde oss längst bort på parkeringen, sa hon.

– Hundra meter då. Ska du inte med ut och gå? undrade jag.

– Nej, sa hon och återvände till tv:n.

Så jag gick väl två varv själv i skogen då. Ett åt varje håll. När jag kom tillbaka satt hon fortfarande i soffan. Nu med en påse skumtomtar.

Jag anser att det är ett hot mot folkhälsan att 16,6 procent är feta. Det måste till en ändring i vår livsstil. Varför inte göra något redan den här veckan när det ändå är nyår? Lördagsgodis och vardagsmotion är en bra början för alla. Gott nytt!

Hiss

Smoothie på kvarg, mjölk, banan och hallon.

Diss

Alla som inte har reflex, ni syns dåligt när det är mörkt!