31 dec 2013 04:00

23 jan 2015 15:37

Alla gillar inte när det smäller

Lena Jonsson
  Skriv ut artikeln      Rätta fel

Vår lilla hund Tinna tycker inte om den svenska nationalsången. Vi vet inte om det beror på att hon anser att det bara är trist och ålderdomlig eller om det faktiskt beror på vad som nästan alltid händer när hon hör den. Det senare är mest troligt eftersom hon för övrigt aldrig reagerar på musik.

Det senare? Ja, det innebär att det förmodligen är en fotbollslandskamp på gång. Och det är nog inte det att hon egentligen ogillar fotboll på tv utan snarast på att hon vet att det kommer att bli gap och skrik.

För så fort hon hör nationalsången springer hon och gömmer sig. Hon pressar sig in under soffan eller fåtöljen, fast på senare tid har hon gått ytterligare ett steg för att slippa höra oss tjoa. Hon klämmer sig längst in i garderoben i hallen. Innan vi kände till det nya gömstället letade vi febrilt och när vi till slut öppnade skjutdörrarna till garderoben insåg vi att vår lilla goding hade pressat sig in genom minsta springan. Där låg hon och tittade på oss med sina stora mörkbruna ögon. Ledsen, rädd och väldigt, väldigt besviken på sin familj.

Jag tror det var då som vi lovade att inte leva oss in i fotbollsmatcherna till tusen procent. Men alla vet väl hur svårt det är att styra avgrundsimpulser av glädje? Alltså går det så där med vårt löfte.

Men fotbollsmatcherna är åtminstone relativt korta. Värre är det på den här dagen, nyårsafton, när det smälls och sprängs högt och lågt och dessvärre även ett par dagar efter. Det vi tycker är vackert på den svarta himlen har en helt annan effekt på lilla vovven. Hon är så ledsen och vägrar till och med att gå ut och kissa, håller sig hellre i ett dygn än att utsätta sig för skräcken med fyrverkerierna. Och det är inte alls bättre att vara inomhus. Hon skakar av rädsla, även i detta läget kommer garderoben väl till pass. Inte ens hundgodis hjälper för att locka fram henne. Vi lider med henne så att det gör ont. Men det är nästan än värre när hon glatt skuttar ut dagen efter, så lycklig över att det är över och mitt i sin första kisspaus blir varse alla raketeftersläntrare. Stackars alla hundar, rädda barn och alla andra som av olika skäl känner skräck för smällarna. Snälla ni som skjuter, kan ni göra det snabbt och inte spara några pjäser till dagen efter?

Hiss: Zlatan – du är en gudomlig fotbollsspelare...

Diss: ...men du Zlatan, håll tyst om allt det andra!

Vår lilla hund Tinna tycker inte om den svenska nationalsången. Vi vet inte om det beror på att hon anser att det bara är trist och ålderdomlig eller om det faktiskt beror på vad som nästan alltid händer när hon hör den. Det senare är mest troligt eftersom hon för övrigt aldrig reagerar på musik.

Det senare? Ja, det innebär att det förmodligen är en fotbollslandskamp på gång. Och det är nog inte det att hon egentligen ogillar fotboll på tv utan snarast på att hon vet att det kommer att bli gap och skrik.

För så fort hon hör nationalsången springer hon och gömmer sig. Hon pressar sig in under soffan eller fåtöljen, fast på senare tid har hon gått ytterligare ett steg för att slippa höra oss tjoa. Hon klämmer sig längst in i garderoben i hallen. Innan vi kände till det nya gömstället letade vi febrilt och när vi till slut öppnade skjutdörrarna till garderoben insåg vi att vår lilla goding hade pressat sig in genom minsta springan. Där låg hon och tittade på oss med sina stora mörkbruna ögon. Ledsen, rädd och väldigt, väldigt besviken på sin familj.

Jag tror det var då som vi lovade att inte leva oss in i fotbollsmatcherna till tusen procent. Men alla vet väl hur svårt det är att styra avgrundsimpulser av glädje? Alltså går det så där med vårt löfte.

Men fotbollsmatcherna är åtminstone relativt korta. Värre är det på den här dagen, nyårsafton, när det smälls och sprängs högt och lågt och dessvärre även ett par dagar efter. Det vi tycker är vackert på den svarta himlen har en helt annan effekt på lilla vovven. Hon är så ledsen och vägrar till och med att gå ut och kissa, håller sig hellre i ett dygn än att utsätta sig för skräcken med fyrverkerierna. Och det är inte alls bättre att vara inomhus. Hon skakar av rädsla, även i detta läget kommer garderoben väl till pass. Inte ens hundgodis hjälper för att locka fram henne. Vi lider med henne så att det gör ont. Men det är nästan än värre när hon glatt skuttar ut dagen efter, så lycklig över att det är över och mitt i sin första kisspaus blir varse alla raketeftersläntrare. Stackars alla hundar, rädda barn och alla andra som av olika skäl känner skräck för smällarna. Snälla ni som skjuter, kan ni göra det snabbt och inte spara några pjäser till dagen efter?

Hiss: Zlatan – du är en gudomlig fotbollsspelare...

Diss: ...men du Zlatan, håll tyst om allt det andra!