02 jan 2014 04:00

23 jan 2015 15:37

En magisk stad som attraherar

Linus Hellman
  Skriv ut artikeln      Rätta fel

2014 är här och jag backar bandet sisådär ett halvår. Det är inte enbart av personliga skäl jag gör det. En resesajt har förutspått resetrender inför det nya året och det väcker minnen till liv. Det börjar bli farligt nära nostalgi, det som jag har varnat för tidigare i den här kolumnen, men i det här fallet kan jag inte rå för det.

Helt plötsligt är det juli igen och flygplanet tar mark. Regndroppar rinner längs fönstret och ett föråldrat landskap reser sig utanför. Det är varmt och svetten rinner längs kroppen. Utanför står luften still – det är närmast tropiskt i atmosfären. Efter att ha tagit mig igenom säkerhetsapparaturen på den internationella flygplatsen José María Córdova sitter jag snart i en taxi och är på väg mot mitt hotell.

Jag läser med viss förtjusning i Göteborgs-Posten häromveckan om den kubanska huvudstaden Havanna som jag bevistade i somras. Havanna är, enligt en resesajt där miljontals människor fått säga sitt, världens hetaste resemål i knivskarp konkurrens – med främst Costa Rica och Nepal.

Det kan jag förstå. Ytterst är det givetvis en smaksak vilket resemål man prefererar men Havanna är en magiskt och pulserande stad som attraherar och är helt klart värt ett besök.

Kuba är den största ön i Karibien. Här finns en komplex blandning av sol, hav och revolution. Tiden har verkligen stått stil sedan kommunisterna under Fidel Castro kom till makten och störtade general Fulgencio Batistas militärstyre. Det är verkligen som att vrida klockorna tillbaka till 1950-talet. Det kryllar av gamla bilar och arkitektur samtidigt som byggnader och hus är i sönderfall.

Om man inte ser upp är det lätt att låta sig förföras av landet med all rom, cigarrer, glädje och byggnadskonsten som är från anno dazumal. Det är romantiskt och har sin charm men till yttermera visso är det en totalitär stat med en förtryckande regim.

Få kan lämna landet, fattigdomen är stor, människor får det grundläggande matbehovet tillgodosett med ransoneringar och ekonomin stagnerar. Eländet som enpartistaten och det fördärv som planhushållningen leder till går inte att bortse ifrån. Men Kuba är under förändring och det finns en liten strimma hopp om något bättre. Staten har öppnat upp för eget företagande inom några få avgränsade områden men det är långt kvar till ett samhälle där frihet och marknadsekonomi får råda.

Ett land som erbjuder begränsade framtidsutsikter för de som bor där ska inte kunna bestå. Ett sådant system kommer någon gång att kollapsa och det kan gå fortare än vad vi anar. Inget varar i evigheten, ty alla imperier går någon gång under. Kommunismens sammanbrott med Berlinmurens fall och den arabiska våren där diktaturer föll i Afrika är två tydliga och konkreta exempel.

Tills dess förblir ändock Kuba var det alltid har varit och jag förstår att nyfikenheten på landet är stor bland äventyrslystna turister. Men allt har ett slut och för att låna ett kubanskt ordspråk: Det finns inget ont som varar i hundra år, och inte heller en person som kan uthärda det.

HISS – Härligt med ett nytt år med nya möjligheter.

DISS – Det extrema våldet som blir allt värre.

2014 är här och jag backar bandet sisådär ett halvår. Det är inte enbart av personliga skäl jag gör det. En resesajt har förutspått resetrender inför det nya året och det väcker minnen till liv. Det börjar bli farligt nära nostalgi, det som jag har varnat för tidigare i den här kolumnen, men i det här fallet kan jag inte rå för det.

Helt plötsligt är det juli igen och flygplanet tar mark. Regndroppar rinner längs fönstret och ett föråldrat landskap reser sig utanför. Det är varmt och svetten rinner längs kroppen. Utanför står luften still – det är närmast tropiskt i atmosfären. Efter att ha tagit mig igenom säkerhetsapparaturen på den internationella flygplatsen José María Córdova sitter jag snart i en taxi och är på väg mot mitt hotell.

Jag läser med viss förtjusning i Göteborgs-Posten häromveckan om den kubanska huvudstaden Havanna som jag bevistade i somras. Havanna är, enligt en resesajt där miljontals människor fått säga sitt, världens hetaste resemål i knivskarp konkurrens – med främst Costa Rica och Nepal.

Det kan jag förstå. Ytterst är det givetvis en smaksak vilket resemål man prefererar men Havanna är en magiskt och pulserande stad som attraherar och är helt klart värt ett besök.

Kuba är den största ön i Karibien. Här finns en komplex blandning av sol, hav och revolution. Tiden har verkligen stått stil sedan kommunisterna under Fidel Castro kom till makten och störtade general Fulgencio Batistas militärstyre. Det är verkligen som att vrida klockorna tillbaka till 1950-talet. Det kryllar av gamla bilar och arkitektur samtidigt som byggnader och hus är i sönderfall.

Om man inte ser upp är det lätt att låta sig förföras av landet med all rom, cigarrer, glädje och byggnadskonsten som är från anno dazumal. Det är romantiskt och har sin charm men till yttermera visso är det en totalitär stat med en förtryckande regim.

Få kan lämna landet, fattigdomen är stor, människor får det grundläggande matbehovet tillgodosett med ransoneringar och ekonomin stagnerar. Eländet som enpartistaten och det fördärv som planhushållningen leder till går inte att bortse ifrån. Men Kuba är under förändring och det finns en liten strimma hopp om något bättre. Staten har öppnat upp för eget företagande inom några få avgränsade områden men det är långt kvar till ett samhälle där frihet och marknadsekonomi får råda.

Ett land som erbjuder begränsade framtidsutsikter för de som bor där ska inte kunna bestå. Ett sådant system kommer någon gång att kollapsa och det kan gå fortare än vad vi anar. Inget varar i evigheten, ty alla imperier går någon gång under. Kommunismens sammanbrott med Berlinmurens fall och den arabiska våren där diktaturer föll i Afrika är två tydliga och konkreta exempel.

Tills dess förblir ändock Kuba var det alltid har varit och jag förstår att nyfikenheten på landet är stor bland äventyrslystna turister. Men allt har ett slut och för att låna ett kubanskt ordspråk: Det finns inget ont som varar i hundra år, och inte heller en person som kan uthärda det.

HISS – Härligt med ett nytt år med nya möjligheter.

DISS – Det extrema våldet som blir allt värre.