04 jan 2014 04:00

23 jan 2015 15:37

Ser mycket skit som journalist

Niklas Svahn
  Skriv ut artikeln      Rätta fel

Att jobba som journalist har sina svårigheter. Ibland hamnar man i väldigt känsliga situationer. Och man ser ofta mycket skit: folk som har det dåligt ställt, orättvisor som egentligen inte borde finnas. Makthavare som missbrukar sin position. Ett samhälle som prioriterar de starka hellre än de svaga.

Som vikarie på en lokaltidning som SLA får jag min beskärda del av eländet. Jag kan knappt tänka mig hur tillvaron är för reportrar som befinner sig i krigssituationer - de som åker till Syrien självmant. Folk flyr från landet, medan journalister söker sig dit.

Men deras jobb är viktigt. Det måste finnas någon som berättar om vad som händer även under krig. Det måste finnas någon som vågar visa oss här hemma vad som händer på gatorna i Damaskus.

När jag läste att journalisterna Niclas Hammarström och Magnus Falkhed försvunnit i Syrien blev jag både förbannad och nedstämd. Även om många kan tycka att vi journalister har makt, att vi väljer vad folk ska tycka, så behövs reportrar för en fungerande demokrati.

Att kidnappa en journalist är kanske det yttersta brottet mot demokratin. Martin Schibbye skriver i sin blogg efter försvinnandet: „Det borde vara ett krigsbrott att kidnappa och fängsla journalister. Ett brott mot mänskligheten.”

Starka ord. Men sanna ord. För vem ska annars ta och ifrågasätta beslut, skattepengar, vård och skola?

Jag pratade med en polis för några dagar sedan som uttryckte relationen mellan journalister och poliser på ett väldigt eftertänksamt och glädjande sätt.

„Det är inte ofta vi håller med om saker. Men vi jobbar ju egentligen mot samma mål, att se till allmänhetens bästa.”

Han sa att om han ser en journalist försöker han alltid att springa fram och berätta sin sida av historien.

Folk kan tycka att vi vinklar och vrider på orden. Visst, man kan bli förbannad på media. Journalister ska också bli kritiserade. Men det är värt att komma ihåg att vi, som polisen, alltid försöker att se till allmänhetens bästa. Jag hoppas verkligen att ingenting har hänt Niclas och Magnus. Även om journalister måste utsätta sig för mycket är kidnappning knappast en del av jobbet. Man ser mycket skit som journalist.

Hiss

Att via journalistiken hjälpa utsatta

Diss

Skriva C-uppsats och jobba samtidigt

Att jobba som journalist har sina svårigheter. Ibland hamnar man i väldigt känsliga situationer. Och man ser ofta mycket skit: folk som har det dåligt ställt, orättvisor som egentligen inte borde finnas. Makthavare som missbrukar sin position. Ett samhälle som prioriterar de starka hellre än de svaga.

Som vikarie på en lokaltidning som SLA får jag min beskärda del av eländet. Jag kan knappt tänka mig hur tillvaron är för reportrar som befinner sig i krigssituationer - de som åker till Syrien självmant. Folk flyr från landet, medan journalister söker sig dit.

Men deras jobb är viktigt. Det måste finnas någon som berättar om vad som händer även under krig. Det måste finnas någon som vågar visa oss här hemma vad som händer på gatorna i Damaskus.

När jag läste att journalisterna Niclas Hammarström och Magnus Falkhed försvunnit i Syrien blev jag både förbannad och nedstämd. Även om många kan tycka att vi journalister har makt, att vi väljer vad folk ska tycka, så behövs reportrar för en fungerande demokrati.

Att kidnappa en journalist är kanske det yttersta brottet mot demokratin. Martin Schibbye skriver i sin blogg efter försvinnandet: „Det borde vara ett krigsbrott att kidnappa och fängsla journalister. Ett brott mot mänskligheten.”

Starka ord. Men sanna ord. För vem ska annars ta och ifrågasätta beslut, skattepengar, vård och skola?

Jag pratade med en polis för några dagar sedan som uttryckte relationen mellan journalister och poliser på ett väldigt eftertänksamt och glädjande sätt.

„Det är inte ofta vi håller med om saker. Men vi jobbar ju egentligen mot samma mål, att se till allmänhetens bästa.”

Han sa att om han ser en journalist försöker han alltid att springa fram och berätta sin sida av historien.

Folk kan tycka att vi vinklar och vrider på orden. Visst, man kan bli förbannad på media. Journalister ska också bli kritiserade. Men det är värt att komma ihåg att vi, som polisen, alltid försöker att se till allmänhetens bästa. Jag hoppas verkligen att ingenting har hänt Niclas och Magnus. Även om journalister måste utsätta sig för mycket är kidnappning knappast en del av jobbet. Man ser mycket skit som journalist.

Hiss

Att via journalistiken hjälpa utsatta

Diss

Skriva C-uppsats och jobba samtidigt