07 jan 2014 04:00

23 jan 2015 15:37

Varför ge självklara löften?

Alf Ehn
  Skriv ut artikeln      Rätta fel

Löften är till för att brytas.

Undrar hur många nyårslöften som redan brutits och begravts i bitterhet.

När jag var ung (alltså för väldigt länge sedan) brukade jag lova saker på nyår. Det kunde handla om att hjälpa till mer hemma, när jag bodde hos mamma och pappa, att komma i tid till jobbet varje dag, att inte äta sent eller att spara en extra slant varje månad.

Hur det gick?

Oftast, eller nästan jämt om jag ska vara helt ärlig, gick det inte alls. Löftet hölls bara någon dag, i bästa fall. Det blev inte mer gjort hemma hos mamma och pappa, stämpelkortet på jobbet lyste ofta ilsket rött, påfallande ofta blev det sena (men väldigt goda) måltider och mitt sparkapital hade väldigt svårt att växa.

När löftet hade spruckit, ibland med förskräckelse, var det inte så roligt. Då ångrade vad jag, inte sällan under påverkan av vissa drycker, vräkt ur mig på nyårsaftonen.

Så småningom insåg jag det meningslösa att ge löften som jag ändå inte kunde hålla och nu kan knappt minnas när jag gav ett nyårslöfte senast.

När jag hör andra lova att bli en bättre äkta man/hustru, träna mer eller äta mindre blir jag bara trött och tänker på hur länge det nya året ska vara fyllt av ett löfte som hålls; en dag, en vecka eller kanske en månad. Knappast längre, men om någon lyckas är jag den förste att gratulera.

Sedan undrar jag varför man ska lova vissa saker. Är det inte självklart att försöka uppträda bättre mot andra och sig själv, vara mindre egoistisk och sköta sig bättre. Varför måste man lova saker som är självklara?

Ett löfte har jag dock gett. Efter flera dagars jul- och nyårsfrossande av mat, julmust, öl, sötsaker och annat tittade jag och hustrun på varandra förra veckan. Båda tänkte samma sak; godisförbud en månad, undantaget om vi är bortbjudna förstås. Vi vill ju inte straffa andra med vårt löfte.

Hiss: Tv-serien "Fröken Frimans krig". Mer sådant tack!

Diss:Alla som nojsade sönder JVM i ishockey. Botten nåddes när Härenstam och Renberg kysstes i "kiss cam".

Löften är till för att brytas.

Undrar hur många nyårslöften som redan brutits och begravts i bitterhet.

När jag var ung (alltså för väldigt länge sedan) brukade jag lova saker på nyår. Det kunde handla om att hjälpa till mer hemma, när jag bodde hos mamma och pappa, att komma i tid till jobbet varje dag, att inte äta sent eller att spara en extra slant varje månad.

Hur det gick?

Oftast, eller nästan jämt om jag ska vara helt ärlig, gick det inte alls. Löftet hölls bara någon dag, i bästa fall. Det blev inte mer gjort hemma hos mamma och pappa, stämpelkortet på jobbet lyste ofta ilsket rött, påfallande ofta blev det sena (men väldigt goda) måltider och mitt sparkapital hade väldigt svårt att växa.

När löftet hade spruckit, ibland med förskräckelse, var det inte så roligt. Då ångrade vad jag, inte sällan under påverkan av vissa drycker, vräkt ur mig på nyårsaftonen.

Så småningom insåg jag det meningslösa att ge löften som jag ändå inte kunde hålla och nu kan knappt minnas när jag gav ett nyårslöfte senast.

När jag hör andra lova att bli en bättre äkta man/hustru, träna mer eller äta mindre blir jag bara trött och tänker på hur länge det nya året ska vara fyllt av ett löfte som hålls; en dag, en vecka eller kanske en månad. Knappast längre, men om någon lyckas är jag den förste att gratulera.

Sedan undrar jag varför man ska lova vissa saker. Är det inte självklart att försöka uppträda bättre mot andra och sig själv, vara mindre egoistisk och sköta sig bättre. Varför måste man lova saker som är självklara?

Ett löfte har jag dock gett. Efter flera dagars jul- och nyårsfrossande av mat, julmust, öl, sötsaker och annat tittade jag och hustrun på varandra förra veckan. Båda tänkte samma sak; godisförbud en månad, undantaget om vi är bortbjudna förstås. Vi vill ju inte straffa andra med vårt löfte.

Hiss: Tv-serien "Fröken Frimans krig". Mer sådant tack!

Diss:Alla som nojsade sönder JVM i ishockey. Botten nåddes när Härenstam och Renberg kysstes i "kiss cam".