11 jan 2014 04:00

23 jan 2015 15:37

Sant eller sannolikt med Musikhjälpen till Skövde?

Carl Johan Hjerpe
  Skriv ut artikeln      Rätta fel

Blåögd och godtrogen – två av mina goda egenskaper. De brukar båda hjälpa mig att tacka ja till olika prenumerationer eller låna ut småslantar till höger och vänster.

Men det var länge sedan – tror jag i alla fall – som jag gick på något första april-skämt. Men det har nog mer att göra med någon omedveten, inre vetskap om att det är just första april än att skämtet var för dåligt.

Min chef, herr Lindstrand, brukar e-posta mig en massa fina och personliga erbjudanden som han har fått på sin mejl. Allt som oftast har jag redan fått samma personliga – huh? – erbjudande om miljonutbetalningar, garanterade vinstlotter och vi-kan-hjälpa-dig-byta-kod-på-betalkortet. Hittills har jag dock avfärdat allt som bluff. Inte ens det fysiska brev från mr Ian Ball – som på 70-talet anklagades för att ha försökt att kidnappa prinsessan Anne och nu erbjuder en miljon pund för att SLA ska gräva fram sanningen bakom det som egentligen hände i England – vågade jag ta som sanning. Trots min blåögdhet. Det var faktiskt ett fint brev.

Och anledningen är sannolikhet. Det är alltså något som är likt sanning, som Tage Danielsson lärde oss i monologen om Harrisburg. Men han lärde oss också att sannolikheten är försumbar. ”Och med det menas att den finns inte, fast bara lite”.

Så vad är sannolikheten att mr Ian Ball faktiskt ger mig en miljon pund efter lite journalistiskt arbete? Nja, försumbar sannolikhet. Det är helt enkelt för bra för att vara sant.

Så brukar de flesta första april-skämt kunna avslöjas. De är för bra, helt enkelt.

I veckan spred jag en länk om en vad jag tyckte var rolig nyhet till en mycket begränsad skara personer (en, för att vara precis). I nyhetstexten framgick att Coop Forum i Kungsbacka hade återkallat samtliga påsar med Twist (ni vet den där godisblandningen som är snäppet roligare än Bridge) efter att ett internt skämt av någon anledning inte begränsats internt.

Enligt traditionen brukade de butiksanställda varje jul hacka en stark chilifrukt, doppa den i choklad och packa in den i en Twistpåse (”Twisten i twistpåsen” kallades skämtet i pressmeddelandet från Coop, enligt den nyhetssajt som kablade ut informationen) men nu hade påsen råkat hamna i butik. Bra, men inte för bra för att vara sant – trodde jag.

Några dagar senare visade det sig inte alls vara Coop Forum som skickat ut pressmeddelandet. På Flashback har anonyma personer tagit på sig Twistskämtet liksom flera andra påhittade händelser som via falska pressmeddelanden – bland annat att Musikhjälpen kommer att arrangeras i Skövde – har planterats i media.

Pressmeddelandena har skickats via en tjeckisk server och ser ut att komma från den person och det företag – till exempel butikschefen på Coop i Kungsbacka – som avses.

Det här är inget nytt påhitt men har blivit populärt nu igen. Och jag kan bara svara för mig själv, men när den falska nyheten har passerat den första grinden – mediet som mottagit pressmeddelandet – är det inte osannolikt att ta det för sanning.

Därför gäller det för oss blåögda och godtrogna att vakna till. Varje dag kan vara första april.

Blåögd och godtrogen – två av mina goda egenskaper. De brukar båda hjälpa mig att tacka ja till olika prenumerationer eller låna ut småslantar till höger och vänster.

Men det var länge sedan – tror jag i alla fall – som jag gick på något första april-skämt. Men det har nog mer att göra med någon omedveten, inre vetskap om att det är just första april än att skämtet var för dåligt.

Min chef, herr Lindstrand, brukar e-posta mig en massa fina och personliga erbjudanden som han har fått på sin mejl. Allt som oftast har jag redan fått samma personliga – huh? – erbjudande om miljonutbetalningar, garanterade vinstlotter och vi-kan-hjälpa-dig-byta-kod-på-betalkortet. Hittills har jag dock avfärdat allt som bluff. Inte ens det fysiska brev från mr Ian Ball – som på 70-talet anklagades för att ha försökt att kidnappa prinsessan Anne och nu erbjuder en miljon pund för att SLA ska gräva fram sanningen bakom det som egentligen hände i England – vågade jag ta som sanning. Trots min blåögdhet. Det var faktiskt ett fint brev.

Och anledningen är sannolikhet. Det är alltså något som är likt sanning, som Tage Danielsson lärde oss i monologen om Harrisburg. Men han lärde oss också att sannolikheten är försumbar. ”Och med det menas att den finns inte, fast bara lite”.

Så vad är sannolikheten att mr Ian Ball faktiskt ger mig en miljon pund efter lite journalistiskt arbete? Nja, försumbar sannolikhet. Det är helt enkelt för bra för att vara sant.

Så brukar de flesta första april-skämt kunna avslöjas. De är för bra, helt enkelt.

I veckan spred jag en länk om en vad jag tyckte var rolig nyhet till en mycket begränsad skara personer (en, för att vara precis). I nyhetstexten framgick att Coop Forum i Kungsbacka hade återkallat samtliga påsar med Twist (ni vet den där godisblandningen som är snäppet roligare än Bridge) efter att ett internt skämt av någon anledning inte begränsats internt.

Enligt traditionen brukade de butiksanställda varje jul hacka en stark chilifrukt, doppa den i choklad och packa in den i en Twistpåse (”Twisten i twistpåsen” kallades skämtet i pressmeddelandet från Coop, enligt den nyhetssajt som kablade ut informationen) men nu hade påsen råkat hamna i butik. Bra, men inte för bra för att vara sant – trodde jag.

Några dagar senare visade det sig inte alls vara Coop Forum som skickat ut pressmeddelandet. På Flashback har anonyma personer tagit på sig Twistskämtet liksom flera andra påhittade händelser som via falska pressmeddelanden – bland annat att Musikhjälpen kommer att arrangeras i Skövde – har planterats i media.

Pressmeddelandena har skickats via en tjeckisk server och ser ut att komma från den person och det företag – till exempel butikschefen på Coop i Kungsbacka – som avses.

Det här är inget nytt påhitt men har blivit populärt nu igen. Och jag kan bara svara för mig själv, men när den falska nyheten har passerat den första grinden – mediet som mottagit pressmeddelandet – är det inte osannolikt att ta det för sanning.

Därför gäller det för oss blåögda och godtrogna att vakna till. Varje dag kan vara första april.