13 jan 2014 04:00

23 jan 2015 15:37

Ibland skulle jag vilja vara ett spöke

Petra Lundgren
  Skriv ut artikeln      Rätta fel

Det känns lite spöklikt att stå på en perrong när det inte kommer några tåg, fastän det ska det. Framför allt känns det så om man står där själv och det är mörkt ute. Hade jag stått och drömt och tåget kommit, stannat och åkt igen utan att jag märkt det?

Skylten sa dock att tåget skulle komma. Eller skulle kommit för fem minuter sedan. Det mystiska var att det på SJ:s hemsida stod att tåget hade åkt från startstationen och passerat där jag stod.

Det ösregnade och jag funderade på vad som kunde hänt när ett gäng 17-åriga killar kom tjoande och stojande som 17-åriga killar gör. Fast på ett lugnt sätt. De slog sig ner i väntkuren.

– Har ni hört något om varför det inte kommer några tåg? frågade jag.

– De brukar vara sena ibland, svarade en av dem.

Till saken hör att jag hade bråttom den här kvällen. Bråttom att ta pendeltåget till slutstationen för att byta till ett annat tåg. Missade jag det bytet skulle jag få vänta i tre timmar på nästa. Inte roligt alls och allra minst på en station där väntsalen stänger klockan 21.

När pendeltåget uteblivit en kvart tänkte jag att tåget jag skulle byta till nog skulle blåsa förbi. Men inte heller det tåget kom. Ingenting hände, mer än att pendeltåget jag skulle åka med plötsligt försvann från skylten och ersattes med ett annat.

Det var nu jag blev irriterad och trött på den dåliga informationen. Lever vi inte i ett informationssamhälle? Inte en enda bokstav ropades ut från någon som helst högtalare (om det nu finns sådana där). Jag surfade runt på internet men hittade ingen information om vad som hänt. Kanske stod jag på en spökstation med tre 17-åriga spöken trots allt? Men mest undrade jag: Hur gör de som inte har någon telefon att surfa på? Är det schysst att utgå från att alla har det?

Efter att ha försökt åka tåg i en halvtimme bestämde jag mig för att det var lönlöst att stå kvar på perrongen. Men innan jag gick surfade jag in på Trafikverkets hemsida och se där, där stod det att det gått ett brandlarm på trafikcentralen i Göteborg och att all tågtrafik i Västra Sverige stod still men att den skulle komma i gång så snart som möjligt. (Högst oklart när alltså.)

– All trafik är inställd, sa jag till mina eventuella spökkompisar.

– Vad ska vi göra nu? Vi får ta bussen och gå sista biten, sa en av dem.

Det var då jag insåg att killarna inte var några spöken, de behöver väl inte åka kollektivt. Själv önskade jag däremot att jag var ett.

Det känns lite spöklikt att stå på en perrong när det inte kommer några tåg, fastän det ska det. Framför allt känns det så om man står där själv och det är mörkt ute. Hade jag stått och drömt och tåget kommit, stannat och åkt igen utan att jag märkt det?

Skylten sa dock att tåget skulle komma. Eller skulle kommit för fem minuter sedan. Det mystiska var att det på SJ:s hemsida stod att tåget hade åkt från startstationen och passerat där jag stod.

Det ösregnade och jag funderade på vad som kunde hänt när ett gäng 17-åriga killar kom tjoande och stojande som 17-åriga killar gör. Fast på ett lugnt sätt. De slog sig ner i väntkuren.

– Har ni hört något om varför det inte kommer några tåg? frågade jag.

– De brukar vara sena ibland, svarade en av dem.

Till saken hör att jag hade bråttom den här kvällen. Bråttom att ta pendeltåget till slutstationen för att byta till ett annat tåg. Missade jag det bytet skulle jag få vänta i tre timmar på nästa. Inte roligt alls och allra minst på en station där väntsalen stänger klockan 21.

När pendeltåget uteblivit en kvart tänkte jag att tåget jag skulle byta till nog skulle blåsa förbi. Men inte heller det tåget kom. Ingenting hände, mer än att pendeltåget jag skulle åka med plötsligt försvann från skylten och ersattes med ett annat.

Det var nu jag blev irriterad och trött på den dåliga informationen. Lever vi inte i ett informationssamhälle? Inte en enda bokstav ropades ut från någon som helst högtalare (om det nu finns sådana där). Jag surfade runt på internet men hittade ingen information om vad som hänt. Kanske stod jag på en spökstation med tre 17-åriga spöken trots allt? Men mest undrade jag: Hur gör de som inte har någon telefon att surfa på? Är det schysst att utgå från att alla har det?

Efter att ha försökt åka tåg i en halvtimme bestämde jag mig för att det var lönlöst att stå kvar på perrongen. Men innan jag gick surfade jag in på Trafikverkets hemsida och se där, där stod det att det gått ett brandlarm på trafikcentralen i Göteborg och att all tågtrafik i Västra Sverige stod still men att den skulle komma i gång så snart som möjligt. (Högst oklart när alltså.)

– All trafik är inställd, sa jag till mina eventuella spökkompisar.

– Vad ska vi göra nu? Vi får ta bussen och gå sista biten, sa en av dem.

Det var då jag insåg att killarna inte var några spöken, de behöver väl inte åka kollektivt. Själv önskade jag däremot att jag var ett.