14 jan 2014 06:00

23 jan 2015 15:37

När skrattet tar över min dag

Lena Jonsson.
  Skriv ut artikeln      Rätta fel

Jag sov dåligt den natten. Oroligt. Vet inte ens ibland om jag är mitt i en dröm eller faktiskt ligger i min säng. Någon gång under tidig morgon har jag i alla fall somnat och väcks av klockan. Jag är snurrig och känner att det här blir en lång dag.

Jag ligger kvar några minuter extra, vilket jag aldrig annars gör. Jag lägger osten på mackan innan jag har tagit smör. Glömmer sätta på radion, har alltid den på på morgonen, men fattar inte varför det är så tyst omkring mig.

Tittar ut, ser att det småregnar, men tar ändå en jacka som inte tål regn. Konstigt, jag som alltid klär mig efter väder. Jag känner mig snurrig när jag går, som bakfull fast jag helt säkert vet att så inte är fallet, kliver omkring och lyfter fötterna högt. Jag skrattar åt mig själv där jag sicksackar fram. Jag går dessutom fel väg.

När jag sätter mig vid datorn kommer jag inte ihåg mina olika inloggningar. Eller rättare sagt, först tror jag att allt är som vanligt, men inser så klart väldigt snart att jag tryckt helt fel. Ingen idé att krångla, alltså tar jag fram den väl gömda fusklappen. Problemet är löst och jag skrattar åt hur enkelt det gick.

När jag sitter där ser jag plötsligt en rufsig skalle i fönsterrutan – min spegelbild. Okej, jag har alltså glömt att fixa till håret. Kvar sitter den fläta som dottern gjorde kvällen innan och resultatet är, ja, väldigt rufsigt. Ser kul ut!

En arbetskamrat googlar alla mina märkliga symptom och hon kan därmed avskriva vissa sjukdomar, men inte ens 1177 kan säga exakt vad det är jag har drabbats av.

På mötet går det först bra, men sedan inser jag vad som håller på att hända – jag går in skrattets värld. Som så ofta. Plötsligt skrattar jag åt allt, även sådant som inte ens är i närheten av roligt. Men för min snurriga skalle räcker det. Snart skrattar jag så att jag gråter, kan omöjligen sluta. Lämnar mötet tar en treo, försöker dämpa mig. När skrattanfallet bubblat över just den gången funderar jag på vad som har hänt.

Men jag vet inte. Kommer mest fram till att det är väldigt skönt att skratta. Och senare känner jag att ett nytt skrattanfall byggs upp inom mig. Åt vad? Har faktiskt ingen aning. Kanske åt att jag åkte upp och ner tre gånger i p-huset på Commerce för att hitta bilen som dottern parkerat, det var kul. Efteråt i alla fall.

Jag sov dåligt den natten. Oroligt. Vet inte ens ibland om jag är mitt i en dröm eller faktiskt ligger i min säng. Någon gång under tidig morgon har jag i alla fall somnat och väcks av klockan. Jag är snurrig och känner att det här blir en lång dag.

Jag ligger kvar några minuter extra, vilket jag aldrig annars gör. Jag lägger osten på mackan innan jag har tagit smör. Glömmer sätta på radion, har alltid den på på morgonen, men fattar inte varför det är så tyst omkring mig.

Tittar ut, ser att det småregnar, men tar ändå en jacka som inte tål regn. Konstigt, jag som alltid klär mig efter väder. Jag känner mig snurrig när jag går, som bakfull fast jag helt säkert vet att så inte är fallet, kliver omkring och lyfter fötterna högt. Jag skrattar åt mig själv där jag sicksackar fram. Jag går dessutom fel väg.

När jag sätter mig vid datorn kommer jag inte ihåg mina olika inloggningar. Eller rättare sagt, först tror jag att allt är som vanligt, men inser så klart väldigt snart att jag tryckt helt fel. Ingen idé att krångla, alltså tar jag fram den väl gömda fusklappen. Problemet är löst och jag skrattar åt hur enkelt det gick.

När jag sitter där ser jag plötsligt en rufsig skalle i fönsterrutan – min spegelbild. Okej, jag har alltså glömt att fixa till håret. Kvar sitter den fläta som dottern gjorde kvällen innan och resultatet är, ja, väldigt rufsigt. Ser kul ut!

En arbetskamrat googlar alla mina märkliga symptom och hon kan därmed avskriva vissa sjukdomar, men inte ens 1177 kan säga exakt vad det är jag har drabbats av.

På mötet går det först bra, men sedan inser jag vad som håller på att hända – jag går in skrattets värld. Som så ofta. Plötsligt skrattar jag åt allt, även sådant som inte ens är i närheten av roligt. Men för min snurriga skalle räcker det. Snart skrattar jag så att jag gråter, kan omöjligen sluta. Lämnar mötet tar en treo, försöker dämpa mig. När skrattanfallet bubblat över just den gången funderar jag på vad som har hänt.

Men jag vet inte. Kommer mest fram till att det är väldigt skönt att skratta. Och senare känner jag att ett nytt skrattanfall byggs upp inom mig. Åt vad? Har faktiskt ingen aning. Kanske åt att jag åkte upp och ner tre gånger i p-huset på Commerce för att hitta bilen som dottern parkerat, det var kul. Efteråt i alla fall.