15 jan 2014 06:00

23 jan 2015 15:37

Kalle Anka lärde mig allt om Sydamerikas indianer

Flemming Mouritsen.
  Skriv ut artikeln      Rätta fel

De som känner mig vet att böcker ligger mig varmt om hjärtat. Jag har läst näst intill allt jag kommit över sedan jag knäckte koden i småskolan. Ja, med allt menar jag nu framförallt romaner. Faktaböcker lämnade jag därhän.

Nu lär man sig ju ett och annat på outgrundliga vägar ändå och min allmänbildning har gjort små hopp allteftersom författarna har kryddat sina romaner med diverse fakta, men det är inte alltid lätt att komma ihåg var man fått sina kunskaper ifrån.

På senare år har jag insett att jag bör vara försiktig med att lita helt på det jag tror jag vet, som till exempel kunskaperna om Sydamerikas indianers kultur och då menar jag Azteker, Inka och alla de andra som spanjorerna fördärvade. Mina kunskaper om deras riter, kläder, byggnader och annat kommer i grunden från Carl Barks Kalle Anka-äventyr. Mina kunskaper om hur det såg ut i Romarriket och resten av Europa runt år femtio före Kristus kan klart härledas till Asterix.

De ovanstående exemplen kommer från serier men det jag kan om Norrland kom ursprungligen från Tvillingdeckarböckerna av Sivar Ahlrud och kunskaperna om Egypten står Enid Blyton för.

Dessa kunskaper har sedan under årens lopp förkastats eller bekräftats av annan läsning eller faktaprogram på tv och allt eftersom har jag byggt upp en bild av världen jag lever i som troligen gradvis närmar sig sanningen.

Det är böckernas och läsningens förtjänst att jag har ett stort ordförråd och att jag kan sätta in det jag läser i tidningarna och ser på tv i ett sammanhang och begripa hur olika händelser påverkar lokalt och globalt.

Nej, jag begriper att jag inte sätter in allt jag får veta i sitt rätta sammanhang för så allmänbildad är jag inte men jag får i alla fall ett hum. Jag tar till mig det jag hör och även om jag inte förstår alltings betydelse direkt så händer det att jag i ett senare skede får nya pusselbitar som plötsligt gör gammal information begriplig.

Ibland händer det också att jag får reda på något som gör att en gammal sanning, till exempel från en ungdomsbok, som jag alltid har trott på visar sig vara helt fel. Efter lite surt muttrande för att jag hade fel så gaskar jag upp mig och konstaterar glatt att jag fortfarande inte är för gammal för att lära mig.

Idag läser ungdomar nästan inga böcker alls. Hur skall de kunna bygga upp en begriplig modell av världen de lever i när deras ordförråd är klent och deras kunskaper kommer i osammanhängande snuttar från internet?

De som känner mig vet att böcker ligger mig varmt om hjärtat. Jag har läst näst intill allt jag kommit över sedan jag knäckte koden i småskolan. Ja, med allt menar jag nu framförallt romaner. Faktaböcker lämnade jag därhän.

Nu lär man sig ju ett och annat på outgrundliga vägar ändå och min allmänbildning har gjort små hopp allteftersom författarna har kryddat sina romaner med diverse fakta, men det är inte alltid lätt att komma ihåg var man fått sina kunskaper ifrån.

På senare år har jag insett att jag bör vara försiktig med att lita helt på det jag tror jag vet, som till exempel kunskaperna om Sydamerikas indianers kultur och då menar jag Azteker, Inka och alla de andra som spanjorerna fördärvade. Mina kunskaper om deras riter, kläder, byggnader och annat kommer i grunden från Carl Barks Kalle Anka-äventyr. Mina kunskaper om hur det såg ut i Romarriket och resten av Europa runt år femtio före Kristus kan klart härledas till Asterix.

De ovanstående exemplen kommer från serier men det jag kan om Norrland kom ursprungligen från Tvillingdeckarböckerna av Sivar Ahlrud och kunskaperna om Egypten står Enid Blyton för.

Dessa kunskaper har sedan under årens lopp förkastats eller bekräftats av annan läsning eller faktaprogram på tv och allt eftersom har jag byggt upp en bild av världen jag lever i som troligen gradvis närmar sig sanningen.

Det är böckernas och läsningens förtjänst att jag har ett stort ordförråd och att jag kan sätta in det jag läser i tidningarna och ser på tv i ett sammanhang och begripa hur olika händelser påverkar lokalt och globalt.

Nej, jag begriper att jag inte sätter in allt jag får veta i sitt rätta sammanhang för så allmänbildad är jag inte men jag får i alla fall ett hum. Jag tar till mig det jag hör och även om jag inte förstår alltings betydelse direkt så händer det att jag i ett senare skede får nya pusselbitar som plötsligt gör gammal information begriplig.

Ibland händer det också att jag får reda på något som gör att en gammal sanning, till exempel från en ungdomsbok, som jag alltid har trott på visar sig vara helt fel. Efter lite surt muttrande för att jag hade fel så gaskar jag upp mig och konstaterar glatt att jag fortfarande inte är för gammal för att lära mig.

Idag läser ungdomar nästan inga böcker alls. Hur skall de kunna bygga upp en begriplig modell av världen de lever i när deras ordförråd är klent och deras kunskaper kommer i osammanhängande snuttar från internet?