16 jan 2014 21:51

23 jan 2015 15:37

När historien handlar om krig och fred

Linus Hellman
  Skriv ut artikeln      Rätta fel

Häromveckan var det nyårsafton. Det är då man ska avlägga en massa löften som man sedan inte kan hålla, ty löften är som kex; gjorda för att brytas. Jag håller med en av mina journalistkollegor som har en härlig dragning till humor och självironi: Man ska inte lägga mobbade nyårslöften. Så sant.

Själv hade jag en god nyårsafton även om det alltså inte blev några löften från min sida. Jag träffade förresten, helt oväntat, en läraraspirant från min gymnasietid som kom ihåg mig från de lektioner jag hade i svenska. Han erinrade mig om min litteraturhistoria. Jag läste och studerade den ryske författaren Lev Tolstojs långa och klassiska roman Krig och fred. Det var imponerande att han mindes för jag hade nästan förträngt det själv.

Jag fastnade främst för titeln Krig och fred. Det är också två adekvata ord för den tillbakablick jag tycker är på sin plats nu när julen är förbi för den här gången och de sista fyrverkeripjäserna har bränts av.

2014 är ett år som väcker många tankar om både det som en gång har varit och det som komma skall. Det har plats för både historia och framtid på en och samma gång.

I år är det 100 år sedan det första världskriget bröt ut i Europa. Fyra år senare var inget längre vad det en gång varit, ty fyra imperier: det tyska kejsardömet, det ryska tsardömet, Österrike-Ungern och det Osmanska riket hade gått under.

Den europeiska kartan var helt omkullkastad men 21 år efter Versaillesfreden slungades Europa ut i ett nytt förödande världskrig som blev än mer ödesdigert än dess föregångare. Att Sverige stod utanför de två världskrigen betydde mycket. Vi upplevde ett enormt välstånd under det gångna seklet. Fattigdom förbyttes mot rikedom.

2014 innebär inte bara 100-årsdagen för första världskrigets utbrott. I år är det även 200 år sedan Sverige senast befann sig i krig. Det är något att fästa uppmärksamhet vid och bevara med stolthet.

Kronprins Karl Johan, Jean Bernadotte och snart kung Karl XIV Johan, gjorde Norge till svenskt för 200 år sedan. Detta korta och relativt oblodiga krig som tog slut i augusti 1814 är vårt hittills senaste krig – förhoppningsvis också det sista även om historien inte är färdigskriven.

Jag tror inte att dåtidens ungdomar kring sekelskiftet 1900 såg framför sig en förstörd kontinent som låg i ruiner efter två förödande världskrig. Samma resonemang går att applicera så här i början på 2000-talet. Det är väl inte någon som ser världskrig framför sig även om oroshärdarna är många över vårt jordklot. Mycket kan gå fel och det väldigt snabbt om vi inte är på vår vakt.

Idag lever vi i en mer demokratisk värld och det är i allt väsentligt en mycket bättre värld.

Men hursomhelst, i krig eller fred, oavsett vilket, Skaraborg är ju som bekant alltid Skaraborg.

Sven Melanders framträdande från Nöjesmassakern 1985 dyker upp på näthinnan: Jag önskar mig fred på jorden.

Häromveckan var det nyårsafton. Det är då man ska avlägga en massa löften som man sedan inte kan hålla, ty löften är som kex; gjorda för att brytas. Jag håller med en av mina journalistkollegor som har en härlig dragning till humor och självironi: Man ska inte lägga mobbade nyårslöften. Så sant.

Själv hade jag en god nyårsafton även om det alltså inte blev några löften från min sida. Jag träffade förresten, helt oväntat, en läraraspirant från min gymnasietid som kom ihåg mig från de lektioner jag hade i svenska. Han erinrade mig om min litteraturhistoria. Jag läste och studerade den ryske författaren Lev Tolstojs långa och klassiska roman Krig och fred. Det var imponerande att han mindes för jag hade nästan förträngt det själv.

Jag fastnade främst för titeln Krig och fred. Det är också två adekvata ord för den tillbakablick jag tycker är på sin plats nu när julen är förbi för den här gången och de sista fyrverkeripjäserna har bränts av.

2014 är ett år som väcker många tankar om både det som en gång har varit och det som komma skall. Det har plats för både historia och framtid på en och samma gång.

I år är det 100 år sedan det första världskriget bröt ut i Europa. Fyra år senare var inget längre vad det en gång varit, ty fyra imperier: det tyska kejsardömet, det ryska tsardömet, Österrike-Ungern och det Osmanska riket hade gått under.

Den europeiska kartan var helt omkullkastad men 21 år efter Versaillesfreden slungades Europa ut i ett nytt förödande världskrig som blev än mer ödesdigert än dess föregångare. Att Sverige stod utanför de två världskrigen betydde mycket. Vi upplevde ett enormt välstånd under det gångna seklet. Fattigdom förbyttes mot rikedom.

2014 innebär inte bara 100-årsdagen för första världskrigets utbrott. I år är det även 200 år sedan Sverige senast befann sig i krig. Det är något att fästa uppmärksamhet vid och bevara med stolthet.

Kronprins Karl Johan, Jean Bernadotte och snart kung Karl XIV Johan, gjorde Norge till svenskt för 200 år sedan. Detta korta och relativt oblodiga krig som tog slut i augusti 1814 är vårt hittills senaste krig – förhoppningsvis också det sista även om historien inte är färdigskriven.

Jag tror inte att dåtidens ungdomar kring sekelskiftet 1900 såg framför sig en förstörd kontinent som låg i ruiner efter två förödande världskrig. Samma resonemang går att applicera så här i början på 2000-talet. Det är väl inte någon som ser världskrig framför sig även om oroshärdarna är många över vårt jordklot. Mycket kan gå fel och det väldigt snabbt om vi inte är på vår vakt.

Idag lever vi i en mer demokratisk värld och det är i allt väsentligt en mycket bättre värld.

Men hursomhelst, i krig eller fred, oavsett vilket, Skaraborg är ju som bekant alltid Skaraborg.

Sven Melanders framträdande från Nöjesmassakern 1985 dyker upp på näthinnan: Jag önskar mig fred på jorden.