17 jan 2014 04:00

23 jan 2015 15:37

Jag älskar att vända blad

Flemming Mouritsen
  Skriv ut artikeln      Rätta fel

Böcker tillhör de stora tingen i mitt liv. Någon sa en gång att den som tycker om att läsa är aldrig ensam. Det är ett talesätt som jag glatt skriver under på.

Det viktiga ordet i det talesättet är ordet läsa. Det står faktiskt inget om att det måste vara ur böcker även om jag hävdar att böcker är den givna källan till nöje och kunskap. Fast det går ju naturligtvis bra med baksidan av flingpaketet eller mjölkkartongen om man nu inte har något annat att ta till.

Att sitta med en bok, nedsjunken och förlorad för omvärlden, blöta pekfingret med tungan och sedan vända blad är för mig en njutning av stora mått. Vända blad... ett uttryck med många bottnar. Kungen har använt det, fast utan att referera till böcker.

Pappersboken i alla dess former har hängt med oss i många år nu. Innan Gutenberg var den ett handskrivet statusföremål som få hade råd med, men med tiden har den blivit var mans egendom, så till den milde grad att de som verkligen älskar böcker ofta ser det som ett paradoxalt problem att de har för mycket av det de älskar högt. Man får inte plats i sina bokhyllor. Känns det igen?

Tack vara detta har många av oss sysslat med delning av böcker, fullständigt lagligt också. Man tar med sig ett gäng pocketböcker på semesterresan och sedan lämnar man kvar dem på hoteller till glädje för kommande gäster. Om man har tur kan man sedan bland alla de tyska hitta någon tummad svensk pocket som man kan överta.

Det är hit jag vill komma med denna text. För nu ändras allt. De närmaste åren kommer troligen den elektroniska läsplattan att bli allt mer vanlig och varför inte?

När jag stod och valde bland mina egna hyllor där hemma när jag hade som mest böcker så hade jag bortåt femtusen titlar att välja på. Ett vettigt antal att ta med sig på semestern är fem-sex böcker för att inte resväskan skall bli för tung.

Nu kan man plocka med sig halva min bokhylla i en nätt liten apparat. Flera tusen titlar får plats i minnet och man kommer aldrig mer att få slut på läsning på semestern när man väl tagit till sig den nya tekniken. Man kan till och med låna nya böcker från biblioteket där hemma under semestern om man bara har tillgång till internet.

Men om man vill dela med sig då? Skall man då lämna kvar en minnessticka med favorittitlarna på hotellet? Då åker man väl fast för fildelning, men det är klart, ett fängelse kan ju också vara en ny spännande upplevelse. Där får man nog mycket tid att läsa. Jag undrar vilka böcker ett fängelsebibliotek innehåller? Kriminalromaner?

Böcker tillhör de stora tingen i mitt liv. Någon sa en gång att den som tycker om att läsa är aldrig ensam. Det är ett talesätt som jag glatt skriver under på.

Det viktiga ordet i det talesättet är ordet läsa. Det står faktiskt inget om att det måste vara ur böcker även om jag hävdar att böcker är den givna källan till nöje och kunskap. Fast det går ju naturligtvis bra med baksidan av flingpaketet eller mjölkkartongen om man nu inte har något annat att ta till.

Att sitta med en bok, nedsjunken och förlorad för omvärlden, blöta pekfingret med tungan och sedan vända blad är för mig en njutning av stora mått. Vända blad... ett uttryck med många bottnar. Kungen har använt det, fast utan att referera till böcker.

Pappersboken i alla dess former har hängt med oss i många år nu. Innan Gutenberg var den ett handskrivet statusföremål som få hade råd med, men med tiden har den blivit var mans egendom, så till den milde grad att de som verkligen älskar böcker ofta ser det som ett paradoxalt problem att de har för mycket av det de älskar högt. Man får inte plats i sina bokhyllor. Känns det igen?

Tack vara detta har många av oss sysslat med delning av böcker, fullständigt lagligt också. Man tar med sig ett gäng pocketböcker på semesterresan och sedan lämnar man kvar dem på hoteller till glädje för kommande gäster. Om man har tur kan man sedan bland alla de tyska hitta någon tummad svensk pocket som man kan överta.

Det är hit jag vill komma med denna text. För nu ändras allt. De närmaste åren kommer troligen den elektroniska läsplattan att bli allt mer vanlig och varför inte?

När jag stod och valde bland mina egna hyllor där hemma när jag hade som mest böcker så hade jag bortåt femtusen titlar att välja på. Ett vettigt antal att ta med sig på semestern är fem-sex böcker för att inte resväskan skall bli för tung.

Nu kan man plocka med sig halva min bokhylla i en nätt liten apparat. Flera tusen titlar får plats i minnet och man kommer aldrig mer att få slut på läsning på semestern när man väl tagit till sig den nya tekniken. Man kan till och med låna nya böcker från biblioteket där hemma under semestern om man bara har tillgång till internet.

Men om man vill dela med sig då? Skall man då lämna kvar en minnessticka med favorittitlarna på hotellet? Då åker man väl fast för fildelning, men det är klart, ett fängelse kan ju också vara en ny spännande upplevelse. Där får man nog mycket tid att läsa. Jag undrar vilka böcker ett fängelsebibliotek innehåller? Kriminalromaner?