21 jan 2014 06:00

23 jan 2015 15:37

Bland bjässar och småttingar i hundringen

  Skriv ut artikeln      Rätta fel

Klädseln bör inte spela någon roll när människans bästa vän visas upp, men verkligheten är annorlunda.

Hundutställningen My Dog i Göteborg är väldigt stor. Dagen vi besökte mässan visades drygt 2 000 hundar upp för nitiska och noggranna domare.

Vi ställde inte ut någon hund utan kunde bara gå omkring och fascineras av skådespelet. Inte minst av att alla sorters människor var där, åtminstone att döma av deras yttre. Allt från medlemmar i högre samhällsklasser som lite diskret och försiktigt rörde sig i havet av hundar och människor, till folk som var vardagligt klädda. Alla brydde sig dock mest om sin hund, och då är ju klädseln av underordnad betydelse.

De flesta som visade upp sina fyrbenta älsklingar var propert klädda. Ju mindre hund, desto finare klädd var föraren.

Jag undrade om en dam skulle gå på fest trots att det var söndag förmiddag. Men när jag, som egentligen inte begriper något om hundar, såg efter så hade hon en chihuahua i famnen. Då förstod jag att något helt annat var på gång. När de sedan klev in i ringen blev ekipaget ännu mer elegant. Hunden, som innan gjorts klar genom idogt kammande, borstande och trimmande, visades med bravur och finess.

Föraren, oklanderligt klädd i en snäv kjol och moderiktig blus, rörde sig också graciöst, trippade precis som sin hund och såg till att ekipaget blev en sammansvetsad enhet som gled fram över golvet.

Kontrasten när utställningens enda komondor visades upp var enorm. Hunden som ställdes ut var en norsk hanhund, som vägde runt 75 kilo och hade en mankhöjd på 70 centimeter. Den långhåriga bjässen verkade i ärlighetens namn måttligt intresserad. Han gäspade förstrött och kikade på de som tittade på, men följde snällt med och gjorde som husse, som var klädd i en rutig sliten flanellskjorta och vanliga jeans, ville och verkade nöjd med det.

Om komondoren eller chihuahuan hade det roligast kan inte jag bedöma, men båda verkade nöjda.

Jag har aldrig visat någon hund på en utställning och vill inte heller göra det. Jag skulle bli alldeles för nervös och säkert förstöra för stackaren i andra ändan av kopplet.

Därför beundrar jag de som kan visa upp sin, eller någon annans, hund så att de främsta egenskaperna lyfts fram. Då spelar kjol eller jeans ingen roll.

Hiss:

Chelseas 3-1 mot Manchester United, som dock saknade några tyngre pjäser, var ett styrkebesked.

Diss:

Vintervädret är härligt, men måste det blåsa så mycket?

Klädseln bör inte spela någon roll när människans bästa vän visas upp, men verkligheten är annorlunda.

Hundutställningen My Dog i Göteborg är väldigt stor. Dagen vi besökte mässan visades drygt 2 000 hundar upp för nitiska och noggranna domare.

Vi ställde inte ut någon hund utan kunde bara gå omkring och fascineras av skådespelet. Inte minst av att alla sorters människor var där, åtminstone att döma av deras yttre. Allt från medlemmar i högre samhällsklasser som lite diskret och försiktigt rörde sig i havet av hundar och människor, till folk som var vardagligt klädda. Alla brydde sig dock mest om sin hund, och då är ju klädseln av underordnad betydelse.

De flesta som visade upp sina fyrbenta älsklingar var propert klädda. Ju mindre hund, desto finare klädd var föraren.

Jag undrade om en dam skulle gå på fest trots att det var söndag förmiddag. Men när jag, som egentligen inte begriper något om hundar, såg efter så hade hon en chihuahua i famnen. Då förstod jag att något helt annat var på gång. När de sedan klev in i ringen blev ekipaget ännu mer elegant. Hunden, som innan gjorts klar genom idogt kammande, borstande och trimmande, visades med bravur och finess.

Föraren, oklanderligt klädd i en snäv kjol och moderiktig blus, rörde sig också graciöst, trippade precis som sin hund och såg till att ekipaget blev en sammansvetsad enhet som gled fram över golvet.

Kontrasten när utställningens enda komondor visades upp var enorm. Hunden som ställdes ut var en norsk hanhund, som vägde runt 75 kilo och hade en mankhöjd på 70 centimeter. Den långhåriga bjässen verkade i ärlighetens namn måttligt intresserad. Han gäspade förstrött och kikade på de som tittade på, men följde snällt med och gjorde som husse, som var klädd i en rutig sliten flanellskjorta och vanliga jeans, ville och verkade nöjd med det.

Om komondoren eller chihuahuan hade det roligast kan inte jag bedöma, men båda verkade nöjda.

Jag har aldrig visat någon hund på en utställning och vill inte heller göra det. Jag skulle bli alldeles för nervös och säkert förstöra för stackaren i andra ändan av kopplet.

Därför beundrar jag de som kan visa upp sin, eller någon annans, hund så att de främsta egenskaperna lyfts fram. Då spelar kjol eller jeans ingen roll.

Hiss:

Chelseas 3-1 mot Manchester United, som dock saknade några tyngre pjäser, var ett styrkebesked.

Diss:

Vintervädret är härligt, men måste det blåsa så mycket?