23 jan 2014 06:00

23 jan 2015 15:37

Sjukstuga med katten

Flemming Mouritsen
  Skriv ut artikeln      Rätta fel

Vi har sjukstuga här hemma i huset. Eller snarare... jag hoppas att det är över när du läser detta, men i skrivande stund är både min katt och jag tämligen eländiga. Och inte kan någon av oss bestämma oss för hur pass allvarligt det är.

Jag har en mycket mild influensa, eller en ilsken förkylning (ni vet, en sån där manlig som kvinnor aldrig upplever), eller också är det hela psykologiskt och jag bara inbillar mig att jag är sjuk. Hur som helst har jag ont än här och än där, sen försvinner det... så snörvlar och nyser jag, för att strax efter ha rena luftvägar igen. Då börjar jag självklart må eländigt och orkar ingenting för att sedan när jag piggar på mig få ont igen och så kör vi ett nytt varv. Det är mycket frustrerande och hade någon annan beskrivit sitt tillstånd på det sättet så hade jag sagt till honom att skärpa till sig och inte känna efter så mycket.

Katten har i alla fall något konkret att visa upp. Någon har bitit honom i höger framben. Vi misstänker hans elaka bror men det finns inga bevis och min katt vägrar att vittna så det blir tyvärr inget åtal. Hans ben har betett sig mycket obeslutsamt den här tiden. Än svullnar det ovanför bettet och jag är på väg till veterinären med honom, men så brister såret och var och blod strömmar ut så att det ser ut som om faran är över. (jag hjälper till kattens indignation till och klämmer ut klägget som vore det en finne) Men så efter ett tag svullnar det upp igen och jag börjar åter treva efter transportboxen, men så brister det och vi kör varvet runt igen. Under tiden växlar katten också mellan att vara precis som vanligt, det vill säga en egenkär kärnfrisk drummel bara för att växla till att apatiskt ligga still hela tiden, helst i husses knä.

Katter har en fantastisk förmåga att läka ihop sig själva och att skutta iväg till veterinären så fort något händer känns onödigt, men samtidigt är deras förmåga till läkning också ett hot, om de nu läker såret så att varbildning kapslas in och sprider sig i vävnaderna.

I skrivande stund har kattens sår en skorpa och det känns knappt som om det finns någon svullnad kvar. Jag tror alltså att han är utom fara nu och själv antyder han det genom att tungt ignorera sin stackars sjuka husse. Jag hade en fåfäng förhoppning om att en del av kattens närhetsbehov grundade sig i att han ville trösta mig nu när jag inte mådde bra, men där snöt jag mig. Vilket jag förresten skall gå och göra nu.

Vi har sjukstuga här hemma i huset. Eller snarare... jag hoppas att det är över när du läser detta, men i skrivande stund är både min katt och jag tämligen eländiga. Och inte kan någon av oss bestämma oss för hur pass allvarligt det är.

Jag har en mycket mild influensa, eller en ilsken förkylning (ni vet, en sån där manlig som kvinnor aldrig upplever), eller också är det hela psykologiskt och jag bara inbillar mig att jag är sjuk. Hur som helst har jag ont än här och än där, sen försvinner det... så snörvlar och nyser jag, för att strax efter ha rena luftvägar igen. Då börjar jag självklart må eländigt och orkar ingenting för att sedan när jag piggar på mig få ont igen och så kör vi ett nytt varv. Det är mycket frustrerande och hade någon annan beskrivit sitt tillstånd på det sättet så hade jag sagt till honom att skärpa till sig och inte känna efter så mycket.

Katten har i alla fall något konkret att visa upp. Någon har bitit honom i höger framben. Vi misstänker hans elaka bror men det finns inga bevis och min katt vägrar att vittna så det blir tyvärr inget åtal. Hans ben har betett sig mycket obeslutsamt den här tiden. Än svullnar det ovanför bettet och jag är på väg till veterinären med honom, men så brister såret och var och blod strömmar ut så att det ser ut som om faran är över. (jag hjälper till kattens indignation till och klämmer ut klägget som vore det en finne) Men så efter ett tag svullnar det upp igen och jag börjar åter treva efter transportboxen, men så brister det och vi kör varvet runt igen. Under tiden växlar katten också mellan att vara precis som vanligt, det vill säga en egenkär kärnfrisk drummel bara för att växla till att apatiskt ligga still hela tiden, helst i husses knä.

Katter har en fantastisk förmåga att läka ihop sig själva och att skutta iväg till veterinären så fort något händer känns onödigt, men samtidigt är deras förmåga till läkning också ett hot, om de nu läker såret så att varbildning kapslas in och sprider sig i vävnaderna.

I skrivande stund har kattens sår en skorpa och det känns knappt som om det finns någon svullnad kvar. Jag tror alltså att han är utom fara nu och själv antyder han det genom att tungt ignorera sin stackars sjuka husse. Jag hade en fåfäng förhoppning om att en del av kattens närhetsbehov grundade sig i att han ville trösta mig nu när jag inte mådde bra, men där snöt jag mig. Vilket jag förresten skall gå och göra nu.