27 jan 2014 06:00

23 jan 2015 15:37

Jag är mittemellan

Uppslaget: Ida Bohman
  Skriv ut artikeln      Rätta fel

”95:orna fyller myndig och 96:orna fyller ingen funktion alls” läste jag på Twitter för ungefär ett år sedan. Det året fyllde jag 17 år. 17 år, den mytomspunna åldern där det sägs hända absolut... ingenting. Som 17-åring är man mitt emellan byxmyndig och myndig, mitt emellan att vara liten och stor och mitt emellan att vara barnslig och vuxen. Bedrövligt, tycker några. Onödig ålder, anser några. Jag är född sent på året, vilket betyder att jag kommer att vara bland de sista i min klass att fylla 18. Jag ser det dock, trots flera nackdelar, som en liten fördel.

Om man ser två ungdomar på 16 år på stan som fnittrar och larvar sig så är det förklarligt, för de är ”små” och ”barnsliga”. Enligt vissa vet de inte ens bättre, för de är inte vuxna ännu. Enligt vissa är det till och med självklart, för de är verkligen inte stora än. Om man istället ser två 18-åringar på stan som beter sig på samma sätt, då är det istället pinsamt. De borde ”veta bättre” och ”lära sig bete sig som folk”. Om jag nu är 17 år, och ligger mitt emellan dessa två åldrar, borde inte jag ha ett val då? Borde inte jag kunna välja om jag vill vara barnslig eller vuxen då?

Tänk er en fredagskväll när jag ligger hemma i sängen och gör absolut ingenting, och en vän hör av sig och frågar om jag ska med ut. Här har jag ett val, antingen kan jag tjuta ”JA” i ren frustration för att jag inte har något att göra, eller så kan jag gnälla fram ett slött nej för att jag verkligen inte känner för det. Jag har ingen förväntan på att gå ut, och jag har heller ingen press på mig om att stanna inne. Antingen kan jag följa med ut och dra ett röj, eller så kan jag bulla upp med chips och Fanta framför en disneyfilm i sängen.

Med detta menar inte jag att det är fel att göra det ena eller det andra beroende ålder, du får göra precis som du vill. Jag talar bara utifrån normerna och pressen i olika åldrar, och att jag genom dem borde ha ett val.

Så mamma, jag är, trots viss frustration, helt okej nöjd med att du tryckte ut mig lite senare på året.

”95:orna fyller myndig och 96:orna fyller ingen funktion alls” läste jag på Twitter för ungefär ett år sedan. Det året fyllde jag 17 år. 17 år, den mytomspunna åldern där det sägs hända absolut... ingenting. Som 17-åring är man mitt emellan byxmyndig och myndig, mitt emellan att vara liten och stor och mitt emellan att vara barnslig och vuxen. Bedrövligt, tycker några. Onödig ålder, anser några. Jag är född sent på året, vilket betyder att jag kommer att vara bland de sista i min klass att fylla 18. Jag ser det dock, trots flera nackdelar, som en liten fördel.

Om man ser två ungdomar på 16 år på stan som fnittrar och larvar sig så är det förklarligt, för de är ”små” och ”barnsliga”. Enligt vissa vet de inte ens bättre, för de är inte vuxna ännu. Enligt vissa är det till och med självklart, för de är verkligen inte stora än. Om man istället ser två 18-åringar på stan som beter sig på samma sätt, då är det istället pinsamt. De borde ”veta bättre” och ”lära sig bete sig som folk”. Om jag nu är 17 år, och ligger mitt emellan dessa två åldrar, borde inte jag ha ett val då? Borde inte jag kunna välja om jag vill vara barnslig eller vuxen då?

Tänk er en fredagskväll när jag ligger hemma i sängen och gör absolut ingenting, och en vän hör av sig och frågar om jag ska med ut. Här har jag ett val, antingen kan jag tjuta ”JA” i ren frustration för att jag inte har något att göra, eller så kan jag gnälla fram ett slött nej för att jag verkligen inte känner för det. Jag har ingen förväntan på att gå ut, och jag har heller ingen press på mig om att stanna inne. Antingen kan jag följa med ut och dra ett röj, eller så kan jag bulla upp med chips och Fanta framför en disneyfilm i sängen.

Med detta menar inte jag att det är fel att göra det ena eller det andra beroende ålder, du får göra precis som du vill. Jag talar bara utifrån normerna och pressen i olika åldrar, och att jag genom dem borde ha ett val.

Så mamma, jag är, trots viss frustration, helt okej nöjd med att du tryckte ut mig lite senare på året.