27 jan 2014 06:00

23 jan 2015 15:37

Så blev jag femton år yngre

Petra Lundgren
  Skriv ut artikeln      Rätta fel

Passet säger hur gammal du är. En Tanita-våg kan berätta hur gammal din kropp är. Det är ganska spännande tycker jag. I alla fall om man visar sig vara yngre än sin verkliga ålder, och vem vill inte vara det?

Metabolisk ålder kallas det. Jag vägde mig på en sån där våg hemma på min gata i stan. Men den berättade mest om muskler, vatten och fett. Och det såg ju mestadels bra ut. Men inte ett jota om min ålder. (Det var ju det jag mest var intresserad av.)

Så jag fick väga mig igen. Drygt tre mil bort. En sån där våg ser ut ungefär som en vanlig våg. Man ställer sig barfota på den och så skickar den svag ström genom kroppen. Från en liten apparat kommer det sedan ut ett kvitto som talar om hur det är ställt med kroppen.

Det var med lite skräckblandad förtjusning jag klev upp på vågen. Det måste jag erkänna. Man vet ju liksom inte. Det kunde lika gärna smällt till och stått 88 som ålder. Nu gjorde det inte det. Det stod 27.

Femton år yngre än jag är med andra ord. Hade jag varit känd hade kvällstidningarna basunerat ut: ”Så blev jag femton år yngre” på sina löpsedlar.

Nu är jag ju inte känd utanför kommunens hank och stör, så det slipper jag.

Förutom löpsedeln finns det ytterligare en bra sak med att jag inte är känd. 27 år är en kritisk ålder för kändisar. Det är många som dött i just den åldern. Kurt Cobain och Jimi Hendrix till exempel. Fast i så fall hade jag kunnat stoppa liemannen med mitt kvitto:

– No, I'm not 27. It's my metabolic age. Not my real. Look!

(Ja, jag tror att man måste prata engelska med liemannen. Han jobbar ju världen över.)

Vart var jag nu? Jo just det, vägningen. Nu ska man ju ta en vägning med en nypa salt. Det är ju inte helt säkert att vågen har rätt.

Men jag kunde glatt konstatera att fettprocenten hade sänkts med tre och en halv procent bara genom att åka till Skövde.

Gladast av detta faktum blev nog den mest inbitne bantaren jag känner på Västkusten. Han såg sin möjlighet:

– Bara från Falköping? Då måste jag ju tappa 23 procents fett om jag åker. Det är 21 mil. Jösses vad många resor jag ska göra till och från Skövde, sa han.

Så ser ni en man i Skövde med en bil full av kvitton, då vet ni vem det är. Själv struntar jag i fettprocenten och går jag omkring och känner mig som 27.

Hiss

Kesella med äppelbitar, mitt nya mellanmål

Diss

Gnisslande och tutande tåg på nätterna

Passet säger hur gammal du är. En Tanita-våg kan berätta hur gammal din kropp är. Det är ganska spännande tycker jag. I alla fall om man visar sig vara yngre än sin verkliga ålder, och vem vill inte vara det?

Metabolisk ålder kallas det. Jag vägde mig på en sån där våg hemma på min gata i stan. Men den berättade mest om muskler, vatten och fett. Och det såg ju mestadels bra ut. Men inte ett jota om min ålder. (Det var ju det jag mest var intresserad av.)

Så jag fick väga mig igen. Drygt tre mil bort. En sån där våg ser ut ungefär som en vanlig våg. Man ställer sig barfota på den och så skickar den svag ström genom kroppen. Från en liten apparat kommer det sedan ut ett kvitto som talar om hur det är ställt med kroppen.

Det var med lite skräckblandad förtjusning jag klev upp på vågen. Det måste jag erkänna. Man vet ju liksom inte. Det kunde lika gärna smällt till och stått 88 som ålder. Nu gjorde det inte det. Det stod 27.

Femton år yngre än jag är med andra ord. Hade jag varit känd hade kvällstidningarna basunerat ut: ”Så blev jag femton år yngre” på sina löpsedlar.

Nu är jag ju inte känd utanför kommunens hank och stör, så det slipper jag.

Förutom löpsedeln finns det ytterligare en bra sak med att jag inte är känd. 27 år är en kritisk ålder för kändisar. Det är många som dött i just den åldern. Kurt Cobain och Jimi Hendrix till exempel. Fast i så fall hade jag kunnat stoppa liemannen med mitt kvitto:

– No, I'm not 27. It's my metabolic age. Not my real. Look!

(Ja, jag tror att man måste prata engelska med liemannen. Han jobbar ju världen över.)

Vart var jag nu? Jo just det, vägningen. Nu ska man ju ta en vägning med en nypa salt. Det är ju inte helt säkert att vågen har rätt.

Men jag kunde glatt konstatera att fettprocenten hade sänkts med tre och en halv procent bara genom att åka till Skövde.

Gladast av detta faktum blev nog den mest inbitne bantaren jag känner på Västkusten. Han såg sin möjlighet:

– Bara från Falköping? Då måste jag ju tappa 23 procents fett om jag åker. Det är 21 mil. Jösses vad många resor jag ska göra till och från Skövde, sa han.

Så ser ni en man i Skövde med en bil full av kvitton, då vet ni vem det är. Själv struntar jag i fettprocenten och går jag omkring och känner mig som 27.

Hiss

Kesella med äppelbitar, mitt nya mellanmål

Diss

Gnisslande och tutande tåg på nätterna