28 jan 2014 06:00

23 jan 2015 15:38

Min korta karriär som tv-kändis

Lars Berthilsson
  Skriv ut artikeln      Rätta fel

En gång i tiden drömde jag om en karriär som programledare i tv. Nu ska jag avslöja att jag faktiskt förverkligade den.

På Västerhöjdsgymnasiet i mitten av 70-talet hade vi några lektionstimmar varje vecka under rubriken ”Fritt valt arbete”. Jag och klasskamraten Lars Torstenson (idag internationellt uppmärksammad vinmakare) hade likartade karriärdrömmar så vi bestämde oss för att göra en tv-show. Skolan disponerade vid den här tiden en tv-studio och tillsammans med ett par handplockade tekniker tog vi oss an uppgiften på fullaste allvar.

Man ska då veta att vi under en längre tid hade bombarderat skoltidningen Gavarit med suspekta men humorkryddade insändare undertecknade signaturen Harriet Morrison. Harriet var en klasskamrat och Morrison en hyllning till det brittiska bilmärket Morris.

Sagt och gjort. Nu var det dags för Harriet Morrison att få ett ansikte. Med kartonger fyllda av rekvisita, men däremot helt utan manus, startade vi inspelningarna med hjälp av det allra senaste inom dåtida tv-teknik. Vi dansade iklädda 1920-talskostymer med stråhattar på huvudet. Vi gjorde en talkshow där den utfrågade bara hummade sina svar och vi gjorde intervjuer om alla möjliga dagsaktuella frågor. Efter en hel dags slit i studion var programmet färdigt. Klippning eller redigering var det inte tal om. Som de proffs vi kände oss ansåg vi att vi redan presterat det bästa som gick. Bäst kan aldrig bli bättre.

Nu gällde det att få filmen visad. Dåvarande studierektorn Douglas Hjalmarsson gav, efter att ha blivit utsatt för en veritabel marknadsföringskampanj, klartecken till att ”the Harriet Morrison show” fick sändas under lunchrasterna två dagar i rad. Showen och visningen rönte så stor uppmärksamhet att självaste SLA kom och gjorde reportage. Inte illa att begå tv- och tidningsdebut i samma andetag. I flera veckor kunde man i skolans korridorer höra elever som härmade skämten från vår tv-show. Kul givetvis men samtidigt litet pinsamt. Kändisskapet visade sig vara besvärande om man bara är 16 år. Stärkta av framgången ville vi gå vidare. Därför skickade vi filmen till Sveriges Televisions dåvarande nöjeschef Lars Boberg för påseende.

Senare kom ett artigt brev där han sa att han tittat på filmen men att man för närvarande inte hade något ”lämplig forum att visa programmet i”. Han har inte hört av sig sedan dess. Nedslagna av detta överraskande bakslag avsomnade våra planer på en karriär inom tv. Till råga på allt stals originalfilmen några år senare vid ett bilinbrott.

För mig blev det så småningom en karriär inom tidningsjournalistiken. Även herr Torstenson blev journalist, författare och senare vinmakare. Men drömmen lever nog inom oss båda att någon gång få sitta i tv och med nystruken skjorta och stilren kostym få säga de magiska orden:

– Godafton. Rapports rubriker ikväll.

Hiss: På lördag börjar Melodifestivalen. Äntligen!

Diss: Att världscupen i skidskytte tagit paus.

En gång i tiden drömde jag om en karriär som programledare i tv. Nu ska jag avslöja att jag faktiskt förverkligade den.

På Västerhöjdsgymnasiet i mitten av 70-talet hade vi några lektionstimmar varje vecka under rubriken ”Fritt valt arbete”. Jag och klasskamraten Lars Torstenson (idag internationellt uppmärksammad vinmakare) hade likartade karriärdrömmar så vi bestämde oss för att göra en tv-show. Skolan disponerade vid den här tiden en tv-studio och tillsammans med ett par handplockade tekniker tog vi oss an uppgiften på fullaste allvar.

Man ska då veta att vi under en längre tid hade bombarderat skoltidningen Gavarit med suspekta men humorkryddade insändare undertecknade signaturen Harriet Morrison. Harriet var en klasskamrat och Morrison en hyllning till det brittiska bilmärket Morris.

Sagt och gjort. Nu var det dags för Harriet Morrison att få ett ansikte. Med kartonger fyllda av rekvisita, men däremot helt utan manus, startade vi inspelningarna med hjälp av det allra senaste inom dåtida tv-teknik. Vi dansade iklädda 1920-talskostymer med stråhattar på huvudet. Vi gjorde en talkshow där den utfrågade bara hummade sina svar och vi gjorde intervjuer om alla möjliga dagsaktuella frågor. Efter en hel dags slit i studion var programmet färdigt. Klippning eller redigering var det inte tal om. Som de proffs vi kände oss ansåg vi att vi redan presterat det bästa som gick. Bäst kan aldrig bli bättre.

Nu gällde det att få filmen visad. Dåvarande studierektorn Douglas Hjalmarsson gav, efter att ha blivit utsatt för en veritabel marknadsföringskampanj, klartecken till att ”the Harriet Morrison show” fick sändas under lunchrasterna två dagar i rad. Showen och visningen rönte så stor uppmärksamhet att självaste SLA kom och gjorde reportage. Inte illa att begå tv- och tidningsdebut i samma andetag. I flera veckor kunde man i skolans korridorer höra elever som härmade skämten från vår tv-show. Kul givetvis men samtidigt litet pinsamt. Kändisskapet visade sig vara besvärande om man bara är 16 år. Stärkta av framgången ville vi gå vidare. Därför skickade vi filmen till Sveriges Televisions dåvarande nöjeschef Lars Boberg för påseende.

Senare kom ett artigt brev där han sa att han tittat på filmen men att man för närvarande inte hade något ”lämplig forum att visa programmet i”. Han har inte hört av sig sedan dess. Nedslagna av detta överraskande bakslag avsomnade våra planer på en karriär inom tv. Till råga på allt stals originalfilmen några år senare vid ett bilinbrott.

För mig blev det så småningom en karriär inom tidningsjournalistiken. Även herr Torstenson blev journalist, författare och senare vinmakare. Men drömmen lever nog inom oss båda att någon gång få sitta i tv och med nystruken skjorta och stilren kostym få säga de magiska orden:

– Godafton. Rapports rubriker ikväll.

Hiss: På lördag börjar Melodifestivalen. Äntligen!

Diss: Att världscupen i skidskytte tagit paus.