29 jan 2014 04:00

23 jan 2015 15:38

Att vara social på ett osocialt sätt

Petra Lundgren
  Skriv ut artikeln      Rätta fel

Sociala medier. Är man verkligen social där? Är det inte fruktansvärt osocialt egentligen? Jag menar man sitter ju själv med sin smarta telefon, läsplatta, dator eller vad man nu använder för verktyg och berättar vad man gör. Är det inte mer socialt att säga det direkt till någon annan? Och måste man hela tiden tala om vad man gör? Nej, det måste man inte är mitt snabba svar på det.

”Har tränat benen, de skakar”, skrev jag efter att ha varit och tränat. Är det egentligen någon som bryr sig? Det finns massor av människor som tränar sina ben varje dag. Varför lade jag ut det? Jo, för att jag vill ha bekräftelse. Att det var duktigt gjort.

En annan dag skrev jag ”Ville ha pizza, gjorde fisk och potatismos i stället, duktigt” och så en bild på rätten. Ännu löjligare. Jag berömmer mig själv. Och visar en bild på eländet. Helt i onödan. De flesta vet hur fisk och potatismos ser ut. Vad vill jag ha? Bekräftelse förstås.

I min värld har det gått för långt med sociala medier. Jag kan inte hantera det. Det blir som en drog. Pling plong säger det i hjärnan. Har något hänt? undrar den tre sekunder efter att jag kollat sist. Ja tjoho det har hänt något. Någon har lagt ut en bild på sina nya skor. Någon har lagt ut en bild på en blomsterbukett. Eller ett barn med mat kring munnen.

Kommentarerna haglar. Åh så fina skor. Åh så fina blommor. Åh vilket sött barn, hon är minsann lik sin far. Men är det egentligen någon som bryr sig? Mer än möjligtvis för stunden.

Likadant är det om man snöar in på någon blogg. Man måste in hela tiden och kolla om något har hänt. Men varför uppdaterar inte människan, det har ju gått ett dygn sedan sist? Är hon död? Och så läser man kommentarerna, för det är nästan roligast. Det tycks vara så att man är antingen för eller emot en bloggare. Och varför man fortsätter att läsa en blogg vars innehåll man inte gillar är för mig en gåta. Det är väl bara att sluta. Det kryllar av bloggar, läs någon annan.

Nej, det är nog dags att bli mer social på riktigt i stället för att sitta och tro att man är social på sociala medier för det är man inte. I måndags när jag som vanligt satt djupt försjunken över min Iphone på väg till jobbet så ramlade jag över ”Frånvarons gemenskap” av Bengt Ohlsson i Dagens nyheter. 07.35 tog jag beslutet att ta en time out från Facebook. Jag skrev det på min statusrad. Om det upprört någon eller om någon tyckte att det var bra är jag lyckligt ovetande om.

Sociala medier. Är man verkligen social där? Är det inte fruktansvärt osocialt egentligen? Jag menar man sitter ju själv med sin smarta telefon, läsplatta, dator eller vad man nu använder för verktyg och berättar vad man gör. Är det inte mer socialt att säga det direkt till någon annan? Och måste man hela tiden tala om vad man gör? Nej, det måste man inte är mitt snabba svar på det.

”Har tränat benen, de skakar”, skrev jag efter att ha varit och tränat. Är det egentligen någon som bryr sig? Det finns massor av människor som tränar sina ben varje dag. Varför lade jag ut det? Jo, för att jag vill ha bekräftelse. Att det var duktigt gjort.

En annan dag skrev jag ”Ville ha pizza, gjorde fisk och potatismos i stället, duktigt” och så en bild på rätten. Ännu löjligare. Jag berömmer mig själv. Och visar en bild på eländet. Helt i onödan. De flesta vet hur fisk och potatismos ser ut. Vad vill jag ha? Bekräftelse förstås.

I min värld har det gått för långt med sociala medier. Jag kan inte hantera det. Det blir som en drog. Pling plong säger det i hjärnan. Har något hänt? undrar den tre sekunder efter att jag kollat sist. Ja tjoho det har hänt något. Någon har lagt ut en bild på sina nya skor. Någon har lagt ut en bild på en blomsterbukett. Eller ett barn med mat kring munnen.

Kommentarerna haglar. Åh så fina skor. Åh så fina blommor. Åh vilket sött barn, hon är minsann lik sin far. Men är det egentligen någon som bryr sig? Mer än möjligtvis för stunden.

Likadant är det om man snöar in på någon blogg. Man måste in hela tiden och kolla om något har hänt. Men varför uppdaterar inte människan, det har ju gått ett dygn sedan sist? Är hon död? Och så läser man kommentarerna, för det är nästan roligast. Det tycks vara så att man är antingen för eller emot en bloggare. Och varför man fortsätter att läsa en blogg vars innehåll man inte gillar är för mig en gåta. Det är väl bara att sluta. Det kryllar av bloggar, läs någon annan.

Nej, det är nog dags att bli mer social på riktigt i stället för att sitta och tro att man är social på sociala medier för det är man inte. I måndags när jag som vanligt satt djupt försjunken över min Iphone på väg till jobbet så ramlade jag över ”Frånvarons gemenskap” av Bengt Ohlsson i Dagens nyheter. 07.35 tog jag beslutet att ta en time out från Facebook. Jag skrev det på min statusrad. Om det upprört någon eller om någon tyckte att det var bra är jag lyckligt ovetande om.