30 jan 2014 04:00

23 jan 2015 15:38

När drömmar blir till verklighet

Linus Hellman
  Skriv ut artikeln      Rätta fel

Från en klarblå himmel skiner en sol utan nåd.

Precis som alla andra dagar är det varmt i Dubai.

I alla fall för oss nordeuropéer som inte är bortskämda med sol och värme.

Stränderna är härliga och det turkosblåa vattnet svalkar i den brännande hettan.

Snälla, väck mig inte. Låt mig bara få ligga och flyta omkring i Persiska viken och låta tankarna sväva iväg. Tid och rum existerar inte längre. Det är som att det är här – och bara just här – som drömmar kan förverkligas. De får en verklig innebörd och mening. Ingenting framstår som osannolikt.

Storslagna visioner och obegränsade ekonomiska resurser. Det ringar in Dubai, ett av sju emirat i Förenade Arabemiraten, på ett mycket bra sätt. Jag besökte landet i november förra året och jag slogs med en gång av hur närvarande framtiden är.

Modernt, stilrent och beundransvärt på alla sätt och vis. Där ett land som befinner sig i snabb förändring. Utvecklingen från en liten fiskeby till en storstad med mångkulturella inslag är att betrakta som närmast revolutionerande. Ingenting tycks vara omöjligt och en sak är helt säker: Det svenska ordet lagom förekommer inte i Dubai.

Varje dag under denna vecka i Dubai gick jag utmed husvägar som reser sig likt jättar i gamla sagor. När jag låg och flöt i Persiska viken såg jag hur världens högsta byggnad, som mäter mäktiga 828 meter, Burj Kahlifa reste sig i horisonten. Det var imponerande. Tänk om vi fick och kunde skåda sådana byggnader hemma i Sverige men det känns väldigt avlägset.

Dubai är hypermodernt men också mångfasetterat med otaliga skyskrapor, lyxbilar, paradisstränder, fantastiska vyer, palmer och öken. Det är en stad som aldrig slutar växa. Det vilar något närmast artificiellt över Dubai och alla sina byggnader och ingenting skvallrar om vad som en gång varit.

Dubai är fängslande. Om det beror på att idéer, drömmar, visioner eller hur vi än väljer att definiera det blir det verklighet här låter jag vara osagt men helt klart är att de resultat man uppnår inger respekt. Kanske är det också vår egen diametrala verklighet i Sverige med avsaknaden av just idéer, visioner eller drömmar som gör Dubai så storslaget? Inga utdragna processer, långa diskussioner eller tvekan. Här realiserar man sina tankar och filtrerar inte bort det som vid första anblicken framstår som ogenomförbart.

Våra egna politiker som ska leda oss in i framtiden tenderar ofta att bara tänka på nästa val. De har inga visioner bortom meningslösa och ofta rent kontraproduktiva målsättningar om olika siffertal på olika områden.

Jag lånar den tidigare västtyske förbundskanslern Helmut Schmidts cyniska ord som på ett träffande sätt illustrerar vår pragmatiska och illusionslösa inställning: Den som har politiska visioner bör uppsöka läkare.

Var är alla idealister när man som mest behöver dem?

Svaret är enkelt. Åk till Dubai.

Från en klarblå himmel skiner en sol utan nåd.

Precis som alla andra dagar är det varmt i Dubai.

I alla fall för oss nordeuropéer som inte är bortskämda med sol och värme.

Stränderna är härliga och det turkosblåa vattnet svalkar i den brännande hettan.

Snälla, väck mig inte. Låt mig bara få ligga och flyta omkring i Persiska viken och låta tankarna sväva iväg. Tid och rum existerar inte längre. Det är som att det är här – och bara just här – som drömmar kan förverkligas. De får en verklig innebörd och mening. Ingenting framstår som osannolikt.

Storslagna visioner och obegränsade ekonomiska resurser. Det ringar in Dubai, ett av sju emirat i Förenade Arabemiraten, på ett mycket bra sätt. Jag besökte landet i november förra året och jag slogs med en gång av hur närvarande framtiden är.

Modernt, stilrent och beundransvärt på alla sätt och vis. Där ett land som befinner sig i snabb förändring. Utvecklingen från en liten fiskeby till en storstad med mångkulturella inslag är att betrakta som närmast revolutionerande. Ingenting tycks vara omöjligt och en sak är helt säker: Det svenska ordet lagom förekommer inte i Dubai.

Varje dag under denna vecka i Dubai gick jag utmed husvägar som reser sig likt jättar i gamla sagor. När jag låg och flöt i Persiska viken såg jag hur världens högsta byggnad, som mäter mäktiga 828 meter, Burj Kahlifa reste sig i horisonten. Det var imponerande. Tänk om vi fick och kunde skåda sådana byggnader hemma i Sverige men det känns väldigt avlägset.

Dubai är hypermodernt men också mångfasetterat med otaliga skyskrapor, lyxbilar, paradisstränder, fantastiska vyer, palmer och öken. Det är en stad som aldrig slutar växa. Det vilar något närmast artificiellt över Dubai och alla sina byggnader och ingenting skvallrar om vad som en gång varit.

Dubai är fängslande. Om det beror på att idéer, drömmar, visioner eller hur vi än väljer att definiera det blir det verklighet här låter jag vara osagt men helt klart är att de resultat man uppnår inger respekt. Kanske är det också vår egen diametrala verklighet i Sverige med avsaknaden av just idéer, visioner eller drömmar som gör Dubai så storslaget? Inga utdragna processer, långa diskussioner eller tvekan. Här realiserar man sina tankar och filtrerar inte bort det som vid första anblicken framstår som ogenomförbart.

Våra egna politiker som ska leda oss in i framtiden tenderar ofta att bara tänka på nästa val. De har inga visioner bortom meningslösa och ofta rent kontraproduktiva målsättningar om olika siffertal på olika områden.

Jag lånar den tidigare västtyske förbundskanslern Helmut Schmidts cyniska ord som på ett träffande sätt illustrerar vår pragmatiska och illusionslösa inställning: Den som har politiska visioner bör uppsöka läkare.

Var är alla idealister när man som mest behöver dem?

Svaret är enkelt. Åk till Dubai.