31 jan 2014 04:00

23 jan 2015 15:38

Jag blir ofta sannspådd - fast tvärtom

Flemming Mouritsen
  Skriv ut artikeln      Rätta fel

Jag tycker ofta att det jag säger eller skriver slår in, fast tvärt om så att säga. Självklart vet jag att slumpen ibland gör att något man pratar om händer och sedan säger man att det där var ju typiskt, utan att tänka på alla de tusentals gånger man tar upp saker som sedan inte inträffar. Men i alla fall! För ett bra tag sedan skrev jag i den här spalten att man nästan aldrig ser bilar med punktering längs vägarna längre. Strax efter fick jag punktering på min bil och direkt efter det på min cykel. Sedan skrev jag i en Hiss om att jag gillade den snöfattiga vintern. Då slog väl stormen Sven till på samma dag som krönikan publicerades.

Och nu har det hänt igen. Förra veckan skrev jag att min katt, Ramses, hade fått ett bett i benet och att det hade blivit en inflammerad bula över det. Men så avslutade jag med att han tycktes vara på bättringsvägen. Det skulle jag inte ha gjort.

I måndags var bulan tillbaka och nu tyckte jag att det var dags att hälsa på veterinären. Därför är nu katten rakad och punkterad på benet, han går runt med en tratt runt halsen och får inte gå ut. Dessutom skall jag tvinga i honom diverse otäcka mediciner i en veckas tid. Det är kort sagt mycket synd om min katt och det tycker han också. Första natten med tratt låg han bredvid mitt huvud i sängen och spann så jag knappt kunde somna. Men sedan när jag väl somnat drabbades katten av kelbehov, satte sig upp och buffade på husses huvud så där som katter gör.

Det är bara det att en plasttratts kant som med rejäl kraft dunkas in i ens öga mitt i natten inte är det allra bekvämaste man kan tänka sig. Den lilla stackaren gjorde det dessutom ett antal gånger under nattens lopp och han väntade varje gång tills jag hade somnat och inte kunde försvara mig.

Men det går ju inte att bli sur över det. Jag vaknade brutalt till varje gång, räddade ögat och sedan ägnade jag en stund åt att gosa med katten tills han var nöjd och lade sig att sova igen... en stund.

Det är märkligt hur känsliga vi människor är över djur. Om vi ser en människa lida på tv så tycker vi givetvis synd om den, men det kommer sällan upp i den ångest vi känner när vi ser ett djur lida. Det sägs att man i en krigsfilm om Vietnam, i en scen där en hel by förstördes, lade in en kalv som stod och buffade på sin döda mor bara för att publiken skulle bli rejält berörd. Jag vet inte om det är sant, jag vet bara att när min katt tittar med bedjande ögon på mig ur trattens djup så mår jag riktigt dåligt.

Jag tycker ofta att det jag säger eller skriver slår in, fast tvärt om så att säga. Självklart vet jag att slumpen ibland gör att något man pratar om händer och sedan säger man att det där var ju typiskt, utan att tänka på alla de tusentals gånger man tar upp saker som sedan inte inträffar. Men i alla fall! För ett bra tag sedan skrev jag i den här spalten att man nästan aldrig ser bilar med punktering längs vägarna längre. Strax efter fick jag punktering på min bil och direkt efter det på min cykel. Sedan skrev jag i en Hiss om att jag gillade den snöfattiga vintern. Då slog väl stormen Sven till på samma dag som krönikan publicerades.

Och nu har det hänt igen. Förra veckan skrev jag att min katt, Ramses, hade fått ett bett i benet och att det hade blivit en inflammerad bula över det. Men så avslutade jag med att han tycktes vara på bättringsvägen. Det skulle jag inte ha gjort.

I måndags var bulan tillbaka och nu tyckte jag att det var dags att hälsa på veterinären. Därför är nu katten rakad och punkterad på benet, han går runt med en tratt runt halsen och får inte gå ut. Dessutom skall jag tvinga i honom diverse otäcka mediciner i en veckas tid. Det är kort sagt mycket synd om min katt och det tycker han också. Första natten med tratt låg han bredvid mitt huvud i sängen och spann så jag knappt kunde somna. Men sedan när jag väl somnat drabbades katten av kelbehov, satte sig upp och buffade på husses huvud så där som katter gör.

Det är bara det att en plasttratts kant som med rejäl kraft dunkas in i ens öga mitt i natten inte är det allra bekvämaste man kan tänka sig. Den lilla stackaren gjorde det dessutom ett antal gånger under nattens lopp och han väntade varje gång tills jag hade somnat och inte kunde försvara mig.

Men det går ju inte att bli sur över det. Jag vaknade brutalt till varje gång, räddade ögat och sedan ägnade jag en stund åt att gosa med katten tills han var nöjd och lade sig att sova igen... en stund.

Det är märkligt hur känsliga vi människor är över djur. Om vi ser en människa lida på tv så tycker vi givetvis synd om den, men det kommer sällan upp i den ångest vi känner när vi ser ett djur lida. Det sägs att man i en krigsfilm om Vietnam, i en scen där en hel by förstördes, lade in en kalv som stod och buffade på sin döda mor bara för att publiken skulle bli rejält berörd. Jag vet inte om det är sant, jag vet bara att när min katt tittar med bedjande ögon på mig ur trattens djup så mår jag riktigt dåligt.