03 feb 2014 04:00

23 jan 2015 15:38

Jag och mitt livselixir

Petra Lundgren
  Skriv ut artikeln      Rätta fel

Det är skillnad på krydda och krydda, tro mig. Någon gång när jag var liten fick jag smaka en krydda som jag äter än i dag. Det sägs att jag vägrade äta mat om jag inte fick min favoritkrydda till.

– Äter du den fortfarande? brukar min äldsta moster fråga med jämna mellanrum.

Jag vet inte om det är rätt och jag skulle ju kunna fråga henne, men jag tror att det var just hos min moster som jag började äta kryddan.

Den är från USA och ursprungligen tänkt att ha på revben (som jag inte äter). Jag läste någonstans att kryddburkarna började försvinna från borden på revbensrestaurangen och att de då insåg att den här kryddan var något stort. (Vilket den också är enligt mig).

Så kom det sig att kryddan började säljas och tids nog var det väl någon som tyckte att den skulle passa svenskar också.

Den innehåller, läser jag på burken, salt, socker, kryddor inklusive paprika och gurkmeja, lök, majsmjöl, vitlök, trikalciumfosfat, paprikaextrakt och naturliga smakförstärkare.

Numera äter jag den inte på allt. Men det går inte att tänka sig potatismos med panerad torskfilé utan kryddan. Ris blir också en sorglig historia.

Denna krydda bör finnas utposterad på platser som jag besöker ofta. När jag bodde hemma tog den slut en gång (det hände säkert fler gånger, men speciellt slut tog den just den här gången). Pappa lyckades inte köpa just min krydda utan köpte en annan.

– Det går lika bra, den smakar likadant.

Jag fnyste bara lite eftersom det var helt fel. Man kan inte ersätta min krydda med något annat.

Som jag har fraktat runt denna krydda genom åren. Jag har den i väskan med mig till jobbet när jag skriver detta för att jag tänkt äta ris till lunch. Och när jag pluggade i Burträsk höll jag noga koll på matsedeln på folkhögskolan. Var det något som krävde krydda, tog jag med burken tidigt på morgonen och hade den på hatthyllan utanför teaterstudion.

Jag är inte snål med kryddan. Folk jag känner får smaka. En del tar den på pasta, det tycker jag inte passar.

Den tycks också ha satt spår hos minnesgoda skolkompisar från grundskolan. Som härom dagen när jag berättade för Jennie att jag ätit potatismos, fisk, ärtor och majonnäs.

– Ingen Lawry's då, eller vad hette kryddan? frågade hon.

Hon behövde inte fråga. Hon hade rätt. Jag brukar säga att det här kryddsaltet är mitt livselixir.

Det är skillnad på krydda och krydda, tro mig. Någon gång när jag var liten fick jag smaka en krydda som jag äter än i dag. Det sägs att jag vägrade äta mat om jag inte fick min favoritkrydda till.

– Äter du den fortfarande? brukar min äldsta moster fråga med jämna mellanrum.

Jag vet inte om det är rätt och jag skulle ju kunna fråga henne, men jag tror att det var just hos min moster som jag började äta kryddan.

Den är från USA och ursprungligen tänkt att ha på revben (som jag inte äter). Jag läste någonstans att kryddburkarna började försvinna från borden på revbensrestaurangen och att de då insåg att den här kryddan var något stort. (Vilket den också är enligt mig).

Så kom det sig att kryddan började säljas och tids nog var det väl någon som tyckte att den skulle passa svenskar också.

Den innehåller, läser jag på burken, salt, socker, kryddor inklusive paprika och gurkmeja, lök, majsmjöl, vitlök, trikalciumfosfat, paprikaextrakt och naturliga smakförstärkare.

Numera äter jag den inte på allt. Men det går inte att tänka sig potatismos med panerad torskfilé utan kryddan. Ris blir också en sorglig historia.

Denna krydda bör finnas utposterad på platser som jag besöker ofta. När jag bodde hemma tog den slut en gång (det hände säkert fler gånger, men speciellt slut tog den just den här gången). Pappa lyckades inte köpa just min krydda utan köpte en annan.

– Det går lika bra, den smakar likadant.

Jag fnyste bara lite eftersom det var helt fel. Man kan inte ersätta min krydda med något annat.

Som jag har fraktat runt denna krydda genom åren. Jag har den i väskan med mig till jobbet när jag skriver detta för att jag tänkt äta ris till lunch. Och när jag pluggade i Burträsk höll jag noga koll på matsedeln på folkhögskolan. Var det något som krävde krydda, tog jag med burken tidigt på morgonen och hade den på hatthyllan utanför teaterstudion.

Jag är inte snål med kryddan. Folk jag känner får smaka. En del tar den på pasta, det tycker jag inte passar.

Den tycks också ha satt spår hos minnesgoda skolkompisar från grundskolan. Som härom dagen när jag berättade för Jennie att jag ätit potatismos, fisk, ärtor och majonnäs.

– Ingen Lawry's då, eller vad hette kryddan? frågade hon.

Hon behövde inte fråga. Hon hade rätt. Jag brukar säga att det här kryddsaltet är mitt livselixir.