24 sep 2014 04:00

23 jan 2015 15:50

Johanna Beijbom: Underskatta aldrig en pensionär

Förutom de gula och bruna löven som ligger på backen, som är ett stort tecken på höst, så kan man även se tecken inne på gymmen. Så fort det börjar bli lite kallare och folk är tillbaka i sina rutiner efter en skön sommar så fylls träningslokalerna.
  Skriv ut artikeln      Rätta fel

Många av de populäraste passen är fullbokade sen länge och löpbanden har fått ett kösystem. Jag har haft träningskort på i stort sett alla gym i hela Skövde. Dock har jag nästan alltid vart den som mest har sponsrat gymmen med en summa varje månad och endast kommit dit någon måndag för ett börja ett nytt liv som slutat dagen efter. Ett av korten jag hade för många år sedan var på Friskis och svettis. Eftersom jag inte var så duktig på det här med maskiner och vikter så anmälde jag mig för att gå på ett av deras gympapass.

Det fanns olika grader man kunde välja, och eftersom jag kände mig rätt pigg och alert så tog jag gruppen som hette medel. När alla deltagare satt utanför grupplokalen så insåg jag att medelåldern var ungefär 65. Kände att detta kommer ju gå hur bra som helst.

Passet drog igång och de andra deltagarna körde järnet. Tjugo minuter in i passet började jag känna mig svimfärdig och lunchen satt och kittlade mig i halsen. Herregud, jag kommer dö om jag fortsätter. Jag måste andas, vila, sluta att träna. Men jag kan ju inte bara avbryta, alla andra orkar ju.

Tankeverksamheten gick på högvarv, ska jag fejka en stukning eller låtsas att någon vinkar på mig utanför lokalen? Nej, dåliga idéer.

Greppar vattenflaskan och viftar med den i luften till ledaren så hon tror att jag bara ska gå och fylla på den, även fast den var helt full. Lämnar lokalen och låser in mig på en av toaletterna. Hmm... det tar ju inte många sekunder att fylla en flaska. Nej, jag sitter kvar och låtsas att jag blivit inlåst. När jag hör att den fartfyllda musiken bytts ut till en lugn och långsam ballad så visste jag att det bara var stretching kvar. Smög in igen och ställde mig längst bak och böjde lite i ben och armar. Ingen frågade vart jag hade varit, vilket var skönt men jag hade ändå förberett ett rejält upplägg om hur frustrerande det var när dörren gick i baklås, och jag som så gärna ville träna och oturligt nog missade halva passet.

Efter den dagen så vill jag bara ge världens eloge till alla de äldre som var så sjukt duktiga och hurtiga och som orkade. Ni var fantastiska och inspirerande. Nu några år senare så är jag medlem på två andra grymma gym i Skövde, STC och Actic, och träningen har faktiskt blivit en stor del i mitt liv. Jag älskar att röra på mig och att lyfta vikter. Att känna att jag blir starkare och smidigare gör gott för både kropp och själ. Jag och min sambo tränar ihop flera gånger i veckan och jag kan verkligen längta till nästa pass. Sen ska allt göras med måtta, och mina uppehåll kommer då och då, men att komma tillbaka sen är alltid lika kul. Nu för tiden så kör jag på i mitt egna tempo och jämför mig inte med andra, alla är olika tränade. Fast i dag tror jag att jag skulle orka mig igenom ett medelpass på Friskis och svettis utan att behöva fejka en inlåsning på toaletten.

Hiss: Indoor-passet på STC, Svettvarning.

Diss: Att mina favoritspringskor gått sönder

Många av de populäraste passen är fullbokade sen länge och löpbanden har fått ett kösystem. Jag har haft träningskort på i stort sett alla gym i hela Skövde. Dock har jag nästan alltid vart den som mest har sponsrat gymmen med en summa varje månad och endast kommit dit någon måndag för ett börja ett nytt liv som slutat dagen efter. Ett av korten jag hade för många år sedan var på Friskis och svettis. Eftersom jag inte var så duktig på det här med maskiner och vikter så anmälde jag mig för att gå på ett av deras gympapass.

Det fanns olika grader man kunde välja, och eftersom jag kände mig rätt pigg och alert så tog jag gruppen som hette medel. När alla deltagare satt utanför grupplokalen så insåg jag att medelåldern var ungefär 65. Kände att detta kommer ju gå hur bra som helst.

Passet drog igång och de andra deltagarna körde järnet. Tjugo minuter in i passet började jag känna mig svimfärdig och lunchen satt och kittlade mig i halsen. Herregud, jag kommer dö om jag fortsätter. Jag måste andas, vila, sluta att träna. Men jag kan ju inte bara avbryta, alla andra orkar ju.

Tankeverksamheten gick på högvarv, ska jag fejka en stukning eller låtsas att någon vinkar på mig utanför lokalen? Nej, dåliga idéer.

Greppar vattenflaskan och viftar med den i luften till ledaren så hon tror att jag bara ska gå och fylla på den, även fast den var helt full. Lämnar lokalen och låser in mig på en av toaletterna. Hmm... det tar ju inte många sekunder att fylla en flaska. Nej, jag sitter kvar och låtsas att jag blivit inlåst. När jag hör att den fartfyllda musiken bytts ut till en lugn och långsam ballad så visste jag att det bara var stretching kvar. Smög in igen och ställde mig längst bak och böjde lite i ben och armar. Ingen frågade vart jag hade varit, vilket var skönt men jag hade ändå förberett ett rejält upplägg om hur frustrerande det var när dörren gick i baklås, och jag som så gärna ville träna och oturligt nog missade halva passet.

Efter den dagen så vill jag bara ge världens eloge till alla de äldre som var så sjukt duktiga och hurtiga och som orkade. Ni var fantastiska och inspirerande. Nu några år senare så är jag medlem på två andra grymma gym i Skövde, STC och Actic, och träningen har faktiskt blivit en stor del i mitt liv. Jag älskar att röra på mig och att lyfta vikter. Att känna att jag blir starkare och smidigare gör gott för både kropp och själ. Jag och min sambo tränar ihop flera gånger i veckan och jag kan verkligen längta till nästa pass. Sen ska allt göras med måtta, och mina uppehåll kommer då och då, men att komma tillbaka sen är alltid lika kul. Nu för tiden så kör jag på i mitt egna tempo och jämför mig inte med andra, alla är olika tränade. Fast i dag tror jag att jag skulle orka mig igenom ett medelpass på Friskis och svettis utan att behöva fejka en inlåsning på toaletten.

Hiss: Indoor-passet på STC, Svettvarning.

Diss: Att mina favoritspringskor gått sönder

  • Johanna Beijbom