28 okt 2014 06:00

23 jan 2015 15:53

Alf Ehn: När ska tv sy ihop ett program med mig?

  Skriv ut artikeln      Rätta fel

”Hela Sverige syr” tillhör de färskaste tillskotten i tv-programfloran.

Undrar när vi får se Hela Sverige klipper gräset?

Då ska jag kliva in.

För någon vecka sedan började en tv-serie, i någon av de kommersiella kanalerna, om vanligt folk som får chansen att sy. Såg bara en glimt av programmet och minns inte vad deltagarna skulle sy, men det blev säkert bra.

Linda Lindorff som sköter programledarsysslan i Bonde söker fru, hade bytt högaffel och plog mot blixtlås, sax och skräddarkritor. Hon tråcklade sig genom programmet och deltagarnas verk bedömdes av en jury bestående av en skräddarmästare och en sömmerska.

Det var inget fel på programmet, men jag började tänka på Hela Sverige bakar, där glada amatörer får uppgifter i köket och en jury bedömer hur det gick. Programmet lär ha goda tittarsiffror och är ofta en snackis bland alla bakintresserade. Många inspireras av att det som vanligt folk som bakar.

För mig, som inte duger till mycket i köket, är det otänkbart att vara med. Jag vågar inte heller tänka på vad som skulle ske om jag får göra mer med nål och tråd än att sy i en knapp.

Korsstygn?

Knappast!

Stråveck?

Bestämt nej!

Jag lät fantasin flöda. Vilken sorts program kunde passa mig?

Kanske en plats i Hela Sverige klipper gräs, om och när det programmet blir verklighet? Utan att vara en mästare brukar det gå bra. Oftast blir det klippt överallt, utan att angränsande buskar och blommor får alltför mycket stryk. Ofta brukar jag klippa rakt och vara noggrann.

Tänk en deltävling där jag och fem andra klippt var sin trädgård. Två experter, en från LRF och en från någon gräsklipparfirma, granskar kritiskt vad vi åstadkommit. De kollar det allmänna intrycket, klippbredd och är noga med att se hur mycket bränsle som gått åt (miljövänligt ska det vara). Allt noteras på ett protokoll och lämnas sedan över till den evigt leende Linda Lindorff, som självklart är programledare.

Vi sex deltagare står där, bakom våra gräsklippare, och hoppas att konkurrenten bredvid ska få det sämsta betyget och inte få vara med längre. Då ler Linda brett och säger ...

Nej, det hade nog inte blivit så bra.

Kanske skulle Hela Sverige gå ut med hunden vara bättre?

”Hela Sverige syr” tillhör de färskaste tillskotten i tv-programfloran.

Undrar när vi får se Hela Sverige klipper gräset?

Då ska jag kliva in.

För någon vecka sedan började en tv-serie, i någon av de kommersiella kanalerna, om vanligt folk som får chansen att sy. Såg bara en glimt av programmet och minns inte vad deltagarna skulle sy, men det blev säkert bra.

Linda Lindorff som sköter programledarsysslan i Bonde söker fru, hade bytt högaffel och plog mot blixtlås, sax och skräddarkritor. Hon tråcklade sig genom programmet och deltagarnas verk bedömdes av en jury bestående av en skräddarmästare och en sömmerska.

Det var inget fel på programmet, men jag började tänka på Hela Sverige bakar, där glada amatörer får uppgifter i köket och en jury bedömer hur det gick. Programmet lär ha goda tittarsiffror och är ofta en snackis bland alla bakintresserade. Många inspireras av att det som vanligt folk som bakar.

För mig, som inte duger till mycket i köket, är det otänkbart att vara med. Jag vågar inte heller tänka på vad som skulle ske om jag får göra mer med nål och tråd än att sy i en knapp.

Korsstygn?

Knappast!

Stråveck?

Bestämt nej!

Jag lät fantasin flöda. Vilken sorts program kunde passa mig?

Kanske en plats i Hela Sverige klipper gräs, om och när det programmet blir verklighet? Utan att vara en mästare brukar det gå bra. Oftast blir det klippt överallt, utan att angränsande buskar och blommor får alltför mycket stryk. Ofta brukar jag klippa rakt och vara noggrann.

Tänk en deltävling där jag och fem andra klippt var sin trädgård. Två experter, en från LRF och en från någon gräsklipparfirma, granskar kritiskt vad vi åstadkommit. De kollar det allmänna intrycket, klippbredd och är noga med att se hur mycket bränsle som gått åt (miljövänligt ska det vara). Allt noteras på ett protokoll och lämnas sedan över till den evigt leende Linda Lindorff, som självklart är programledare.

Vi sex deltagare står där, bakom våra gräsklippare, och hoppas att konkurrenten bredvid ska få det sämsta betyget och inte få vara med längre. Då ler Linda brett och säger ...

Nej, det hade nog inte blivit så bra.

Kanske skulle Hela Sverige gå ut med hunden vara bättre?

  • Alf Ehn