11 nov 2014 04:00

23 jan 2015 15:53

Skrämmande tankar om semesterkomplex

Nazisternas semesteranläggning i Prora på Rügen togs aldrig i bruk. Tur är väl det.
  Skriv ut artikeln      Rätta fel

Första gången (2007) jag var på ön Rügen i Östersjön hade jag ingen aning om anläggningen, som byggdes för att ge tyska medborgare en billig semester vid havet. Det fanns inga skyltar och när vi frågade efter sevärdheter på turistbyrån nämnde ingen det väldiga komplexet. Först när vi kommit hem från den vackra ön fick vi reda på vad vi missat.

För några veckor sedan besökte vi Rügen på nytt och nu missade vi inte bygget som uppfördes, med Adolf Hitlers godkännande, med tysk perfektionism och organisation på 30-talet.

När jag stod vid den 4,5 kilometer långa huskroppen, som en gång innehöll 10 000 rum med en kapacitet för 20 000 gäster, kände jag mig liten. Jag fick en bild av hur det kunde ha sett ut när de tyska ingenjörerna konstruerade byggnaden, som står 150 meter från stranden. Det mesta är uppfört i betong. Sektionerna ser – eller såg – likadana ut och står uppradade i ett led, som en disciplinerad armé. Tänk bara vilket logistik som krävdes för att få ordning på allt. Hur mycket material som gick åt och vilka insatser som krävdes för att få allt på plats vågar man knappast tänka på.

Man kunde nästan höra suckarna från arbetarna som såg till att betong, tegelstenar och armeringsjärn blev väggar och tak, samt stöveltrampen från de som såg till att jobbet blev gjort.

Här skulle cirka en halv miljon tyskar fira en välförtjänt semester varje år. Dessutom planerades det, och började även byggas, för en hamn där skepp kunde lägga till vilket gjorde att massor av människor kunde tillbringa in semester vid Östersjön.

Nästan tyngd i sinnet kunde jag ana vilket monument över den ”stora triumfen” anläggningen var tänkt att bli. Här skulle segern av kriget firas och vägen som löper parallellt hade blivit en ypperlig marschväg för de stolta soldaterna i det ”tusenåriga riket”.

Nu blev det inte så. Krigsutbrottet gjorde att allt inte hann byggas klart. Några delar användes som fältsjukhus under kriget, men sedan kom Sovjets röda armé och stängde stället. De försökte spränga det, men fick ge upp då konstruktionen gjorde att alltför mycket sprängämne hade behövts. Under kalla krigets dagar stod anläggningen tom.

Nu byggs en del hus om till lyxlägenheter.

Kapitalismen är på väg att segra.

Hiss: Chelseas form står sig. 2-1 mot Liverpool var ett nytt styrkebesked.

Diss: Två pinnar på tre matcher. Villas inledning av elitserien är fylld av frågetecken.

Första gången (2007) jag var på ön Rügen i Östersjön hade jag ingen aning om anläggningen, som byggdes för att ge tyska medborgare en billig semester vid havet. Det fanns inga skyltar och när vi frågade efter sevärdheter på turistbyrån nämnde ingen det väldiga komplexet. Först när vi kommit hem från den vackra ön fick vi reda på vad vi missat.

För några veckor sedan besökte vi Rügen på nytt och nu missade vi inte bygget som uppfördes, med Adolf Hitlers godkännande, med tysk perfektionism och organisation på 30-talet.

När jag stod vid den 4,5 kilometer långa huskroppen, som en gång innehöll 10 000 rum med en kapacitet för 20 000 gäster, kände jag mig liten. Jag fick en bild av hur det kunde ha sett ut när de tyska ingenjörerna konstruerade byggnaden, som står 150 meter från stranden. Det mesta är uppfört i betong. Sektionerna ser – eller såg – likadana ut och står uppradade i ett led, som en disciplinerad armé. Tänk bara vilket logistik som krävdes för att få ordning på allt. Hur mycket material som gick åt och vilka insatser som krävdes för att få allt på plats vågar man knappast tänka på.

Man kunde nästan höra suckarna från arbetarna som såg till att betong, tegelstenar och armeringsjärn blev väggar och tak, samt stöveltrampen från de som såg till att jobbet blev gjort.

Här skulle cirka en halv miljon tyskar fira en välförtjänt semester varje år. Dessutom planerades det, och började även byggas, för en hamn där skepp kunde lägga till vilket gjorde att massor av människor kunde tillbringa in semester vid Östersjön.

Nästan tyngd i sinnet kunde jag ana vilket monument över den ”stora triumfen” anläggningen var tänkt att bli. Här skulle segern av kriget firas och vägen som löper parallellt hade blivit en ypperlig marschväg för de stolta soldaterna i det ”tusenåriga riket”.

Nu blev det inte så. Krigsutbrottet gjorde att allt inte hann byggas klart. Några delar användes som fältsjukhus under kriget, men sedan kom Sovjets röda armé och stängde stället. De försökte spränga det, men fick ge upp då konstruktionen gjorde att alltför mycket sprängämne hade behövts. Under kalla krigets dagar stod anläggningen tom.

Nu byggs en del hus om till lyxlägenheter.

Kapitalismen är på väg att segra.

Hiss: Chelseas form står sig. 2-1 mot Liverpool var ett nytt styrkebesked.

Diss: Två pinnar på tre matcher. Villas inledning av elitserien är fylld av frågetecken.