25 nov 2014 06:00

23 jan 2015 15:54

Tv-fåtöljen är trimmad

I söndags tog vi en slapp start på dagen och satt och tittade på först backhoppning och sedan längdsprinten klassisk stil. Nu börjas det nämligen. Vintern närmar sig och tv-fåtöljen är trimmad och vallad inför all snösport som kan tänkas komma i vår väg.
  Skriv ut artikeln      Rätta fel

Men när jag satt där och tittade började jag fundera på folk som hittar på nya saker som för sporter framåt på sätt som man innan dess inte kunnat tänka sig.

Sveriges Jan Boklöv införde v-stilen i backhoppning på åttiotalet. Trots att domarna avskydde stilen och gav honom låga poäng vann han 1989 världscupen. Han hoppade nämligen så mycket längre än konkurrenterna att domarpoängen kvittade. Numera är stilen helt accepterad.

I och för sig experimenterade polacken Miroslaw Graf med v-stil redan 1969 men då tog det sig inte så äran är Boklövs.

Inom längdskidåkning hände det också något när skatestilen dök upp. Jag har inte kollat upp vem som började tävla på det sättet men det måste ha satt myror i huvudet på domarna och resulterade efter ett tag i en ny disciplin. Gunde Svans långa skidstav satte domarna dock stopp för omedelbart.

En annan person som direkt kan knytas till utvecklingen av en sport är Richard Fosbury som experimenterade fram ett nytt sätt att hoppa höjd, den så kallade flopstilen. Jag minns än sommaren 1968 när kommentatorn för friidrottstävlingarna under OS i Mexico sa att nu skulle vi få se något mycket märkvärdigt och Fosbury skuttade över ribban med ryggen först. Jag trodde knappt mina ögon. Numera hoppar alla på det sättet... nästan. Stilen har ju utvecklats en del sedan dess.

Historien måste vara full av människor, numera bortglömda, som med sin kreativitet fört olika sportgrenar framåt i sjumilakliv. Nej, jag räknar inte in de som utvecklar dopningspreparat i den kategorin, de är bara förkastliga.

Sedan har vi en annan form av utveckling också, när damerna har klivit in och börjat utöva sporter som traditionellt varit reserverade för männen, ofta mötande starkt motstånd. När jag var ung var det otänkbart att kvinnor skulle spela ishockey eller boxas men numera är det väl ingen som ifrågasätter det. Man kan i och för sig ifrågasätta hur bra det är med boxning alls, men det är en annan historia.

Så sent som i år, i OS Sotji, kom efter många års kamp backhoppning för kvinnor med för första gången och i och med det så kan kvinnor delta i alla OS-grenar... äntligen.

Själv funderar jag på att införa en helt ny sport och kan jag bara få fästmön lite mer sportintresserad så är det snart premiär för grenen mixed parallelltv-fåtölj.

Men när jag satt där och tittade började jag fundera på folk som hittar på nya saker som för sporter framåt på sätt som man innan dess inte kunnat tänka sig.

Sveriges Jan Boklöv införde v-stilen i backhoppning på åttiotalet. Trots att domarna avskydde stilen och gav honom låga poäng vann han 1989 världscupen. Han hoppade nämligen så mycket längre än konkurrenterna att domarpoängen kvittade. Numera är stilen helt accepterad.

I och för sig experimenterade polacken Miroslaw Graf med v-stil redan 1969 men då tog det sig inte så äran är Boklövs.

Inom längdskidåkning hände det också något när skatestilen dök upp. Jag har inte kollat upp vem som började tävla på det sättet men det måste ha satt myror i huvudet på domarna och resulterade efter ett tag i en ny disciplin. Gunde Svans långa skidstav satte domarna dock stopp för omedelbart.

En annan person som direkt kan knytas till utvecklingen av en sport är Richard Fosbury som experimenterade fram ett nytt sätt att hoppa höjd, den så kallade flopstilen. Jag minns än sommaren 1968 när kommentatorn för friidrottstävlingarna under OS i Mexico sa att nu skulle vi få se något mycket märkvärdigt och Fosbury skuttade över ribban med ryggen först. Jag trodde knappt mina ögon. Numera hoppar alla på det sättet... nästan. Stilen har ju utvecklats en del sedan dess.

Historien måste vara full av människor, numera bortglömda, som med sin kreativitet fört olika sportgrenar framåt i sjumilakliv. Nej, jag räknar inte in de som utvecklar dopningspreparat i den kategorin, de är bara förkastliga.

Sedan har vi en annan form av utveckling också, när damerna har klivit in och börjat utöva sporter som traditionellt varit reserverade för männen, ofta mötande starkt motstånd. När jag var ung var det otänkbart att kvinnor skulle spela ishockey eller boxas men numera är det väl ingen som ifrågasätter det. Man kan i och för sig ifrågasätta hur bra det är med boxning alls, men det är en annan historia.

Så sent som i år, i OS Sotji, kom efter många års kamp backhoppning för kvinnor med för första gången och i och med det så kan kvinnor delta i alla OS-grenar... äntligen.

Själv funderar jag på att införa en helt ny sport och kan jag bara få fästmön lite mer sportintresserad så är det snart premiär för grenen mixed parallelltv-fåtölj.

  • Flemming Mouritsen: