28 jan 2015 04:00

29 jan 2015 06:01

Beijbom: Tanden flög efter en rak höger

Nuförtiden går det rätt bra, det är inte lika mycket ångest och oro innan. Och jag vet i dag att det är helt ofarligt. Men ändå är det fortfarande lite smått obehagligt. Jag pratar givetvis om att gå till tandläkaren. Det finns nog många därute som lider av så kallad tandläkarskräck.
  Skriv ut artikeln      Rätta fel

Men vad är det man är rädd för egentligen? Är det för att det kanske möjligtvis kommer göra ont, eller för den där stora borren som ekar sådär läskigt i huvudet.

Jag vet inte riktigt vad jag var så rädd för, ändå totalvägrade jag att öppna munnen vid besöket varje gång. Det spelade ingen roll hur många bokmärken och klistermärken jag blev mutad med. Nepp, jag pressade ihop läpparna och skakade argt på huvudet. När mjölktänderna började ramla ur munnen fick jag alltid lite äckelkänsla när någon liten krake hängde och slängde i en liten köttbit från tandköttet och vägrade släppa. Vet att brorsan hjälpte mig en gång, vi brottades på grannens gräsmatta och rätt som det var fick jag en rak höger och en av mina gaddar flög som i värsta Fight Club-scenen ut ur munnen.

Tror ni han var cool sen när han berättade för sina kompisar att han hade slagit ut storasyrrans ena tand. Att gå till tandläkaren var tyvärr bland det värsta jag visste. Och efter ombokningar och fortsatt protest ifrån min sida blev jag skickad till KSS där jag skulle få testa lustgas under behandlingen.

Det skulle tydligen göra mig avslappnad och lugn och förmodligen gå med på att öppna munnen. Det såg ju rätt hemskt ut med alla slangar och den där masken som skulle sättas över näsan. Men jag gick ändå med på att testa. Fick order om att andas precis som vanligt. Sen låg jag där och väntade.

Helt plötsligt börjar det sticka lite i kroppen och jag blir till slut helt cool-lugn, oron var som bortblåst. Skulle någon frågat om det gick bra att såga av armen på mig just då så hade jag tveklöst svarat att det var helt lugnt.

Tandläkaren fick äntligen göra sitt jobb men det var ändå ingen lätt match då jag försökte prata oavbrutet och självklart var jag även tvungen att sjunga lite också. Vet att de fick säga till mig gång på gång att försöka vara tyst då tungan flög omkring och störde deras arbete. Då försökte jag hålla mig en stund men började snart skratta då jag tyckte att allt som skedde var otroligt roligt.

Att laga tänderna var nu en fröjd och vid ett tillfälle sa jag till mamma att det bästa jag visste var att åka till Liseberg och att gå till tandläkaren, för båda var nu exakt lika kul. Efter något år behövde jag ingen lustgas längre utan vågade göra behandlingarna ändå.

Vid ett tillfälle höll skräcken på att komma tillbaka då jag skulle göra ett avtryck av mina tänder för att sedan kunna sätta in en tandställning. Formen med leran trycktes fast i gommen och samtidigt som tänderna pressades ner i massan åkte ju hälften självklart ur och kittlade rejält på kräkreflexerna. Jag var bara någon sekund ifrån att kaskadspy rakt ut i rummet när jag i ren och skär panik sliter ur den ur munnen och det fullkomligt stänker grå, blöt lera över hela tandläkaren och hans sköterska. Kan meddela att det blev inget bokmärke den gången.

I dag har jag en suverän tandläkare, Charlotta Widerström. Hon har hjälpt mig att bli av med den lilla skräck som fanns kvar. Besöken kanske inte jämförs med Liseberg längre men jag har kommit fram till att jag fortfarande pratar exakt lika mycket under behandlingarna med alla instrument i munnen som när jag hade lustgas.

Hiss: Lustgas kommer vara ett krav när jag ska föda barn.

Diss: Bedövningsprutor, de gör ont och man kan inte dricka efteråt utan att söla ner hela sig själv.

Men vad är det man är rädd för egentligen? Är det för att det kanske möjligtvis kommer göra ont, eller för den där stora borren som ekar sådär läskigt i huvudet.

Jag vet inte riktigt vad jag var så rädd för, ändå totalvägrade jag att öppna munnen vid besöket varje gång. Det spelade ingen roll hur många bokmärken och klistermärken jag blev mutad med. Nepp, jag pressade ihop läpparna och skakade argt på huvudet. När mjölktänderna började ramla ur munnen fick jag alltid lite äckelkänsla när någon liten krake hängde och slängde i en liten köttbit från tandköttet och vägrade släppa. Vet att brorsan hjälpte mig en gång, vi brottades på grannens gräsmatta och rätt som det var fick jag en rak höger och en av mina gaddar flög som i värsta Fight Club-scenen ut ur munnen.

Tror ni han var cool sen när han berättade för sina kompisar att han hade slagit ut storasyrrans ena tand. Att gå till tandläkaren var tyvärr bland det värsta jag visste. Och efter ombokningar och fortsatt protest ifrån min sida blev jag skickad till KSS där jag skulle få testa lustgas under behandlingen.

Det skulle tydligen göra mig avslappnad och lugn och förmodligen gå med på att öppna munnen. Det såg ju rätt hemskt ut med alla slangar och den där masken som skulle sättas över näsan. Men jag gick ändå med på att testa. Fick order om att andas precis som vanligt. Sen låg jag där och väntade.

Helt plötsligt börjar det sticka lite i kroppen och jag blir till slut helt cool-lugn, oron var som bortblåst. Skulle någon frågat om det gick bra att såga av armen på mig just då så hade jag tveklöst svarat att det var helt lugnt.

Tandläkaren fick äntligen göra sitt jobb men det var ändå ingen lätt match då jag försökte prata oavbrutet och självklart var jag även tvungen att sjunga lite också. Vet att de fick säga till mig gång på gång att försöka vara tyst då tungan flög omkring och störde deras arbete. Då försökte jag hålla mig en stund men började snart skratta då jag tyckte att allt som skedde var otroligt roligt.

Att laga tänderna var nu en fröjd och vid ett tillfälle sa jag till mamma att det bästa jag visste var att åka till Liseberg och att gå till tandläkaren, för båda var nu exakt lika kul. Efter något år behövde jag ingen lustgas längre utan vågade göra behandlingarna ändå.

Vid ett tillfälle höll skräcken på att komma tillbaka då jag skulle göra ett avtryck av mina tänder för att sedan kunna sätta in en tandställning. Formen med leran trycktes fast i gommen och samtidigt som tänderna pressades ner i massan åkte ju hälften självklart ur och kittlade rejält på kräkreflexerna. Jag var bara någon sekund ifrån att kaskadspy rakt ut i rummet när jag i ren och skär panik sliter ur den ur munnen och det fullkomligt stänker grå, blöt lera över hela tandläkaren och hans sköterska. Kan meddela att det blev inget bokmärke den gången.

I dag har jag en suverän tandläkare, Charlotta Widerström. Hon har hjälpt mig att bli av med den lilla skräck som fanns kvar. Besöken kanske inte jämförs med Liseberg längre men jag har kommit fram till att jag fortfarande pratar exakt lika mycket under behandlingarna med alla instrument i munnen som när jag hade lustgas.

Hiss: Lustgas kommer vara ett krav när jag ska föda barn.

Diss: Bedövningsprutor, de gör ont och man kan inte dricka efteråt utan att söla ner hela sig själv.