23 mar 2015 06:00

23 mar 2015 06:00

Recept på en lyckad soffdag

  Skriv ut artikeln      Rätta fel

Egentligen hade jag väl tänkt åka någonstans nu när jag ändå var ledig en vecka så här på vårkanten. Kanske till värmen för att få lite sol. Eller varför inte till Berlin som jag velat åka till hur länge som helst. Och har jag ju alltid favoritstället Budapest. Stockholm finns definitivt.

Men nej, det blev ingenting av det. Jag ville vara hemma. Skrota omkring. Slå dank. Göra vad jag vill. Inte passa några tider. Gå på berget. Springa. Träna i utegymmet. Titta på Lilla huset på Prärien.

- Jag kommer nog inte längre än till Jönköping, sa jag till en vän som skulle till Aten och sedan kom jag på att jag skulle till Göteborg och träna med min PT också och dit är det ju faktiskt längre.

Jag tror det var ett bra beslut att inte åka någonstans. Jag vet att det var det. Man måste ta det lugnt ibland. Inte flänga omkring hela tiden. Folk stressar så mycket. Jag stressar. Men man måste se till att fastna rejält i soffan ibland. Hjärnan behöver det. Kroppen behöver det.

Här kommer mitt recept för en lyckad soffdag, eller konsten att göra minsta möjliga på mesta möjliga tid.

Gå upp tidigt. Ät frukost. Överväg att göra något som du borde gjort länge. Låt bli. Lägg dig i soffan och fundera på saken en stund i stället. Bestäm dig för att du kan skjuta upp det du tänkt göra till en annan dag.

Gör lite tågymnastik. Öppna fönstret om det är väder, ligg på soffan och lyssna till fågelkvitter. Läs en bok och somna ifrån den en stund. Vakna och var lite sugen på fika. Titta på Lilla huset på Prärien (eller annan valfri serie). Efter ett par avsnitt är du sugen på lunch. Laga inte något svårt. Gör något som sköter sig själv. Helst i ugnen.

Ät. Fundera på om du ändå inte skulle göra något vettigt i dag. Strunta i det. Tänk att du ska vila i 20 minuter först i alla fall. Vakna två timmar senare och ligg kvar en stund till. Börja fundera på om du inte ska gå och träna för att få gjort något denna dag. Kom fram till att du börjar bli hungrig, så det går ju ändå inte. HItta en chokladkaka i ett skåp. Ät upp den.

Nu börjar det mörkna. Gott och ligga kvar i soffan. Nu har det mörknat. Vips var det kväll. Nu är det försent att göra något. Lika bra att skrota vidare. Leta fram en bra film. Gör något gott att äta. Se filmen. Nej, nu är det dags att sova. Byt soffa mot säng. Om du orkar. Annars, ligg kvar. En natt på soffan har ingen dött av.

Hiss: Improvisationsteater

Diss :Damm

 

Egentligen hade jag väl tänkt åka någonstans nu när jag ändå var ledig en vecka så här på vårkanten. Kanske till värmen för att få lite sol. Eller varför inte till Berlin som jag velat åka till hur länge som helst. Och har jag ju alltid favoritstället Budapest. Stockholm finns definitivt.

Men nej, det blev ingenting av det. Jag ville vara hemma. Skrota omkring. Slå dank. Göra vad jag vill. Inte passa några tider. Gå på berget. Springa. Träna i utegymmet. Titta på Lilla huset på Prärien.

- Jag kommer nog inte längre än till Jönköping, sa jag till en vän som skulle till Aten och sedan kom jag på att jag skulle till Göteborg och träna med min PT också och dit är det ju faktiskt längre.

Jag tror det var ett bra beslut att inte åka någonstans. Jag vet att det var det. Man måste ta det lugnt ibland. Inte flänga omkring hela tiden. Folk stressar så mycket. Jag stressar. Men man måste se till att fastna rejält i soffan ibland. Hjärnan behöver det. Kroppen behöver det.

Här kommer mitt recept för en lyckad soffdag, eller konsten att göra minsta möjliga på mesta möjliga tid.

Gå upp tidigt. Ät frukost. Överväg att göra något som du borde gjort länge. Låt bli. Lägg dig i soffan och fundera på saken en stund i stället. Bestäm dig för att du kan skjuta upp det du tänkt göra till en annan dag.

Gör lite tågymnastik. Öppna fönstret om det är väder, ligg på soffan och lyssna till fågelkvitter. Läs en bok och somna ifrån den en stund. Vakna och var lite sugen på fika. Titta på Lilla huset på Prärien (eller annan valfri serie). Efter ett par avsnitt är du sugen på lunch. Laga inte något svårt. Gör något som sköter sig själv. Helst i ugnen.

Ät. Fundera på om du ändå inte skulle göra något vettigt i dag. Strunta i det. Tänk att du ska vila i 20 minuter först i alla fall. Vakna två timmar senare och ligg kvar en stund till. Börja fundera på om du inte ska gå och träna för att få gjort något denna dag. Kom fram till att du börjar bli hungrig, så det går ju ändå inte. HItta en chokladkaka i ett skåp. Ät upp den.

Nu börjar det mörkna. Gott och ligga kvar i soffan. Nu har det mörknat. Vips var det kväll. Nu är det försent att göra något. Lika bra att skrota vidare. Leta fram en bra film. Gör något gott att äta. Se filmen. Nej, nu är det dags att sova. Byt soffa mot säng. Om du orkar. Annars, ligg kvar. En natt på soffan har ingen dött av.

Hiss: Improvisationsteater

Diss :Damm

 

  • PETRA LUNDGREN